יהדות

הרב יובל שרלו: "הטיפול שנתנה ישראל לסינוואר להסרת גידול סרטני לא היה מוסרי"

אמר בכנס מוסר מלחמה: "מדינת ישראל מחוייבת לטפל באסירים הכלואים בה, אך לא בטיפולים מתקדמים אלא בטיפולים בסיסיים". פרופ' יפה זילברשץ: "אפשר לנצל את החוק הבינלאומי למתקפה בהאג ולא רק למגננה".

צילום: מתוך ויקיפדיה, באדיבות המצלום

"מדינת ישראל מחוייבת לטפל באסירים הכלואים בה, אך לא בטיפולים מתקדמים אלא בטיפולים בסיסיים". כך אמר הרב יובל שרלו, במהלך כנס ייחודי בנושא 'מוסר מלחמה' לציון חצי שנה למלחמה בעזה. את הכנס שהתקיים בזום ערך 'מכון עולמות', שבמסגרת עיסוקו במשנה אמונית רלוונטית, עוסק בחודשים האחרונים בתחום מוסר המלחמה על ידי הרצאות וקבוצות דיונים שהמכון מפעיל בנושא.

הרב שרלו עסק בדבריו בשאלה של טיפולים רפואיים למחבלים, ובכלל זה, לדוגמה, ניתוח הראש שמדינת ישראל עשתה לסינוואר כאשר היה כלוא בישראל. "ברגע שהוא עצמו איבד את הזכות הזאת, ברגע שהוא עצמו פנה לדרך של לקיחת חיי אדם - המחוייבות שלי כלפיו יורדת בהרבה, עד כמעט לא קיימת, ולכן לא היה מוסרי לנתח את ראשו של סינוואר".

כזכור, בשנת 2008, אחרי 19 שנה בכלא הישראלי, נכנס האסיר הביטחוני יחיא סינוואר לבית החולים אסף הרופא, שם עבר ניתוח להסרת גידול סרטני ממוחו. רופאים ישראלים אבחנו אותו, רופאים ישראלים ניתחו אותו, מערכת הבריאות הישראלית נשאה בהוצאות הניתוח והאשפוז, והאסיר שחייו ניתנו לו במתנה השתקם במהרה וחזר לשגרת חייו: להוציא, גם מתוך הכלא, פיגועים נגד ישראלים.

הדוברים בכנס, שעסק בשאלות מוסר מלחמה מהזווית היהודית והשתתפו בו למעלה מאלף איש.

פרופ' יפה זילברשץ, פרופסור למשפטים, מומחית לדין הבינלאומי שכיהנה כדיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן וכמשנה לנשיא האוניברסיטה, הדגישה שמדינת ישראל צריכה לצאת למתקפה בהאג ולא רק להיות במגננה. לדוגמה, אמרה, ניתן לתבוע מדינות התומכות בחמאס כמו איראן וקטאר. "האם הם משתמשים בכלי הבינלאומי ככלי ללוחמה במדינת ישראל? התשובה היא כן! ולכן התשובה צריכה להיות לא התעלמות מהדין הבין לאומי, אלא להבין שאם באמת זה כלי מלחמה נגדנו, אין טעם לעצום את העיניים ולחשוב שזה ייעלם. לכן אולי בצורה הרבה יותר עמוקה, הרבה יותר מתוחכמת וחכמה, אנחנו צריכים לנצל את אותם פרוצדורות בתוך הדין הבינלאומי לפגיעה באויחבים שלנו".

פרופ' יפה זילברשץ. צילום: דוברות

הרב יעקב אריאל, שהעביר הרצאה בנושא עסקאות לשחרור חטופים, הדגיש ש"אין דבר כזה 'בכל מחיר', אלא כל עיסקה חייבת להתחשב ביכולת לנצח במלחמה. זהו לא נושא פוליטי, זו לא שאלה של ימין או שמאל, זו שאלה ערכית ומוסרית ממדרגה ראשונה. בנוסף אסור לדבר על נושא בסיסמאות. צריך לדבר לגופו של עניין, הנושא הזה מורכב ובנוי מהרבה יסודות", אמר הרב אריאל.

הרב אורי שרקי עסק בשאלה של פגיעה באוכלוסייה אזרחית במהלך מלחמה. בפתח דבריו ציין כי "אמנם המלחמה היא פשע. אך עובדה שיש מלחמות בעולם ויש מצבים בהם מנסים לפגוע בעם ישראל ולא ייתכן שעם ישראל לא ילחם".

הרב דני לביא, ראש מכון עולמות, עסק בהרצאתו במדיניות ההכלה והוראות הפתיחה באש בצה"ל, והראה כיצד "מדינת ישראל מאמצת תפיסת עולם מערבית המונעת ממנה לצאת למלחמה עוד טרם הותקפה. דברים אלו משליכים באופן ישיר על היכולת שלנו להתמודד גם עם החזית הצפונית והחזית ביהודה ושומרון העומדות לפתחנו".

כאמור, הכנס הועבר בשידור חי בהשתתפות למעלה מאלף איש ועלה לערוץ היוטיוב של 'מכון עולמות', דרכו צפו בשידור חוזר עוד קרוב לאלפיים איש. "ב"ה התגובות היו מדהימות, והרגשנו עד כמה הציבור מצפה להעמדת אלטרנטיבה יהודית למוסר המלחמה הקיים כיום", סיכם הרב דני לביא ראש 'מכון עולמות'.

תגובות