תרבות

פרס ישראל בתחום הקולנוע יוענק לבמאית מיכל בת אדם

מנימוקי וועדת הפרס: פורצת ומפלסת דרך בקולנוע הישראלי מזה חמישה עשורים

מיכל בת אדם
צילום: יוני המנחם

שר החינוך, יואב גלנט הודיע היום (ג') על זכייתה של כלת פרס ישראל בתחום אמנות הקולנוע לשנת תשפ"א, מיכל בת אדם.

ועדת הפרס בראשותו של מר אבי נשר, ובהשתתפותם של החברים: גב' פנינה בלייר, מר ששון גבאי וגב' דנה מודן ציינה בנימוקיה כי "מיכל היא יוצרת פורצת ומפלסת דרך בקולנוע הישראלי מזה חמישה עשורים. כשחקנית הופיעה לראשונה בסרטו של בן זוגה ושותפה משה מזרחי, שהיה מועמד לאוסקר בשנת 1972, 'אני אוהב אותך רוזה', שם גילמה את רוזה הדעתנית והמורדת. כתסריטאית ובמאית יצרה בת אדם את 'רגעים', שהוצג בהצלחה רבה בפסטיבל קאן בשנת 1979 ומהדהד ומזמן עד היום יצירה נשית, אישית וייחודית".

עוד הדגישה הוועדה כי, "גם במציאות דלת תקציב, ובתקופה בה עדיין לא היו קרנות ממשלתיות שהטיבו לתמוך ביצירה קולנוע כפי שנהוג כיום, יצרה בת אדם, במהלך השנים, עוד שנים-עשר סרטים באורך מלא אשר מהווים מרחב קולנועי מקורי מיוחד במינו".

בנוסף ציינה הוועדה כי "הקריירה הקולנועית הפורייה והמשמעותית שלה מהווה השראה משמעותית עבור יוצרות ויוצרים החולמות וחולמים קולנוע".

התאהבה באומנות הקולנוע

מיכל בת אדם נולדה בעפולה ובמהלך מלחמת השחרור עברה משפחתה להתגורר בחיפה. אביה היה צלם סטילס והנחיל בה את האהבה למצלמה מינקות.

לצד סרטים רבים נוספים, בת אדם שיחקה בסרטים הבית ברחוב שלוש", "כל החיים לפניו", "המאהב", וביימה את "רגעים", "המאהב" ו"איה, אוטוביוגרפיה זמנית".

על סט הצילומים של "אני אוהב אותך רוזה" בהופעת הבכורה שלה כשחקנית, פגשה בת אדם את בן זוגה לעתיד, הבמאי משה מזרחי ז"ל.

בת אדם עסקה לאורך השנים גם בפעילות התנדבותית, חברתית ופוליטית. ב-1994 בזמן הסכמי אוסלו יזמה יחד עם שותף מעזה, מפגשי נוער ישראלי ופלסטיני מעזה וממחנות הפליטים. בנוסף הקימה קבוצת נשים ב'בית דני' בשכונת התקווה, שפעלה במשך שנים רבות ובפגישותיה עסקה בתיאטרון ובדרמה-תרפיה.

תגובות