תרבות

פרס ישראל בחקר הספרות העברית והכללית לפרופ' ניצה בן דב

ניצה בן דב, פרופסור לספרות עברית והשוואתית באוניברסיטת חיפה היא כלת פרס ישראל לשנת תשפ"א

פרופ' ניצה בן דב
צילום: באדיבות משפחת בן דב

שר החינוך, יואב גלנט הודיע אתמול (ד') על זכייתה של כלת פרס ישראל בתחום חקר הספרות העברית והכללית לשנת תשפ"א, פרופ' ניצה בן דב. הוועדה, בראשותה של פרופ' עליזה שנהר, ובהשתתפותם של החברות: פרופ' יפה ברלוביץ וגב' יהודית רותם, העניקה לה את הפרס על הישגיה המחקריים.

בנימוקיה ציינה הוועדה כי: "פרס ישראל לחקר הספרות העברית מוענק לפרופ' ניצה בן דב, מאוניברסיטת חיפה, אשר הגיעה להישגים במחקרי הספרות העברית מהיבטים אוניברסליים והשוואתיים, תוך בחינת הספרות העברית החדשה והעתיקה (מקרא) המתכתבת עם יצירות הספרות הגדולות של העולם המערבי.

עוד הדגישה הוועדה כי ספרה האחרון, "חיי מלחמה", מפלס דרך בקריאה העמוקה של השתקפות המלחמות החל ממלחמת העולם הראשונה וכלה באינתיפאדה השנייה, לאורך ארבעה דורות של כתיבת פרוזה ישראלית. מחקריה בחקר עגנון הם פריצת דרך משמעותית בהבנת יצירתו של הסופר זוכה פרס הנובל ויכולתה הייחודית להנגיש את הספרות העברית לקורא הישראלי תוך קריאה עמוקה של טקסטים ויכולת השוואה אינטרטקסטואלית מרשימה. רבים ממחקריה תורגמו לשפות זרות.

בנוסף ציינה הוועדה כי פרופ' בן דב הקימה באוניברסיטת חיפה תכנית לימודי נשים ומגדר לתואר השני וייסדה את סדרת ההרצאות "בדרכן".

דלתה פתוחה תמיד בפני תלמידיה ועמיתיה

פרופ' בן דב נולדה בתל-אביב ב-1950 בת בכורה לדב ופאולינה פרוכטמן, ניצולי שואה. למדה ב"תיכון חדש" בתל אביב, שירתה בנח"ל שם הכירה את בעלה, יוסי בן-דב. למדה לתואר ראשון בספרות עברית ומקרא באוניברסיטה העברית בירושלים. בין מוריה: דן פגיס, מאיר וייס, עזרא פליישר, שמואל ורסס, גרשון שקד, משה ויינפלד ומשה גרינברג. יצאה ללימודים מתקדמים באוניברסיטה של קליפורניה בברקלי, ארה"ב, בשנת 1976.

בן-דב פרסמה עשרות מאמרים אקדמיים וקרוב ל 150 מאמרים בבמות שונות, מהם תורגמו רבים לאנגלית, איטלקית, ספרדית וצרפתית. במחקריה היא בוחנת דרך הפריזמה הספרותית סוגיות רבות ומגוונות, בכללן פסיכואנליזה, מגדר, שואה, ציונות, מקרא, ויצירות מספרות העולם ביניהן מפרי עטם של סופוקלס, פרנץ קפקא, ברונו שולץ, ובוריס פסטרנק.

במרוצת שלושה עשורים בחוג לספרות עברית והשוואתית באוניברסיטת חיפה העמידה בן-דב תלמידים הרבה, חלקם טיפחו קריירות אקדמיות משגשגות.

תהילתה באה לא רק בזכות ההוראה מלאת ההשראה, אלא גם, ואולי בעיקר, בזכות היחס האנושי והאישי שהיא מעניקה לכל תלמידה ותלמיד, שעם רבים מהם היא שומרת על קשר קרוב לאורך שנים.

תגובות