פרשה ופירושה

חברון ושכם - ומה שביניהן

צילום: מרק ניימן, לע"מ

לפעמים, הסביבה הגיאוגרפית של סיפור, היא שחקן מרכזי ומשמעותי בפרשת השבוע. מי מכיר את הגיאוגרפיה של פרשת וישב?

סיפור מכירת יוסף נפתח כידוע בעיר חברון, משם שולח יעקב את יוסף אל האחים הנמצאים בשכם. אבל מה בעצם מביא את האחים ללכת מרחק גדול כל כך מחברון לשכם כדי לרעות את צאן אביהם ? 

המרחק בין חברון לשכם הוא כמאה ועשרים ק"מ. בהליכה רצופה של אדם בודד, ללא שינה והפסקה זה לוקח כ 24 שעות. דמיינו לעצמכם עשרה אנשים ההולכים עם כבשים ועיזים בין הרים וגאיות, זה מרחק הליכה של ימים רבים. מדוע אם כן התרחקו האחים כל כך מביתם שבחברון ?

אולי זה קשור לקשר העמוק של המשפחה לשכם. כזכור, יעקב אביהם קנה את חלקת השדה בשכם כמה שנים קודם לכן. אפשר שהם הרחיקו עד שכם מכיוון ששם הייתה נחלתם, ורק שם יכלו לרעות את הצאן ללא חשש גזל. 

וייתכן, שההליכה הארוכה לשכם נובעת ממיעוט הגשמים ובשל הבצורת שפקדה את ישראל באותה שנה. בחברון הדרומית, לא נותרו אזורי מרעה, הארץ הייתה יבישה ואילו בשכם הצפונית יותר,  היה עדיין עשב ירוק. ולכן נדדו לשם.

אבל. ניתן גם להסתכל על ההליכה לשכם, במבט גבוה יותר המתבונן על המקומות הללו בפרספקטיבה היסטורית רחבה. 

אלו אירועים התרחשו בחברון מקום החיבור ואלו אירועים התרחשו בשכם, מקום של ניגודים ופילוג אך עם פוטנציאל לאחדות?

היכן היא דותן? ולמה הרחיקו האחים שוב צפונה. מה יש בדותן שאין בשכם?ומה הביא את הישמעאלים לעבור דרכו? ומה גרם ליוסף להמשיך ללכת עד דותן?  למה לא חזר הביתה, לאחר שלא מצא את אחיו בשכם? ואיך כל זה קשור לקרב עמק דותן במלחמת ששת הימים?

את התשובות לשאלות האלו, שהתרחשו בעמק דותן והכתיבו את הפרק ההיסטורי הדרמטי ביותר בתולדות עם ישראל, שחוללה מכירת יוסף, תוכלו למצוא בפרויקט החדש של מרכז קטיף להנצחת מורשת גוש קטיף וצפון השומרון ומכללת הרצוג.

סרטון מרגש, במבט ממעוף הציפור על גבי מפה דיגיטלית וצילומי רחפן בהגשתו של מתן צור ובהפקתו של יואב אליצור. 

מוזמנים לחפש את הסרטון ואת מערך השיעור הנלווה לו (למורים ולתלמידי התיכון) באתר מרכז קטיף ובאתר התנ"ך של מכללת הרצוג וגם אתם תחכימו.

תגובות