יהדות

'יהודי ההרים' של אזרבייג'ן מקפידים לא לאכול בפסח סוכר, גבינה וחמוצים

לא רק קטניות: קהילת 'יהודי ההרים' של אזרבייג'ן מקפידים לא לאכול בפסח סוכר, גבינה וחמוצים. את ליל הסדר הם מטבלים במאכלים מיוחדים, כולל אחד המכונה קיסאני בורוכוי, שעשוי מקוצים

צילום: נתי שוחט, פלאש 90

במדינת ישראל, כידוע, ישנם מנהגים מנוגדים בין אשכנזים וספרדים לגבי אכילת קטניות בפסח. הספרדים מתירים, האשכנזים אוסרים. כעת מתברר שישנם בעולם יהודים שמקפידים לא לאכול בפסח מאכלים שהם חמוצים, או מכילים סוכר וגבינה – קהילת יהודי ההרים של אזרבייג'ן.

אתר החדשות היהודי JTA מביא את סיפורו של הרב שניאור סגל, שליח יליד ישראל של תנועת חב"ד-ליובאוויטש, שהיגר לאזרבייג'ן בשנת 2010 כדי לנהל את בית הכנסת הגדול ביותר בבאקו הבירה. סגל דאג כי לקהילתו יהיו כל היסודות המוסמכים כשרים, כמו סוכר, חמוצים וגבינה. אבל כאשר סגל גילה עד מהרה את יהודי ההרים, קהילה קדומה המקיפה את עיקר אוכלוסיית יהודי אזרבייג'ן ומונה כ- 8,000 אנשים, הוא גילה להפתעתו כי קהילה זו מתנזרת ממוצרים אלה בפסח.

לדברי יניב נפתליייב, מנהיג הקהילה היהודית הקווקזית בישראל, הונהגו איסורי הפסח על חמוצים, סוכר וגבינה, בתקופה שבה לא היתה ליהודי ההר, גישה למפעלים בפיקוח רבני. רכס הקווקז, החוצה את רוסיה, גאורגיה ואזרבייג'ן, נותן את שמם של יהודי ההרים.

חג הפסח נקרא 'ניסונו' - בג'והורי, השפה היהודית הקדומה והמתה של יהודי ההרים. במהלך חג הפסח נמנעים יהודי ההר מביקורים בבתי קברות. ימי זיכרון למותו של אדם אהוב שחלים במהלך ניסן, מצויינים לפני חודש החג או אחריו.

במאכלי יהדות ההרים יש גם מאכלים מיוחדים, כולל אחד המכונה קיסאני בורוכוי, שעשוי מקוצים. מאכל זה מבוסס על אגדה קדומה, ולפיה ילדים מצריים נהגו לזרוק קוצים לאמבטיות החימר ששבהן דרכו עבדים עבריים ברגליים יחפות.

מנה נוספת של ליל הסדר היא האשכננה, תבשיל המשלב מנות מסורתיות אחרות מהארוחה הטקסית, כולל ביצים, בשר וסלרי. 

מנהגי פסח ייחודיים אחרים כוללים הדלקת מדורות ביום הראשון של ניסן וחגיגת סוף חופשת שבוע הפסח, באירוע בשם גובגיל - 'גב החג' ביוהורי - שבו המשפחות יוצאות לערוך פיקניקים.

רבים מהמנהגים שרדו מכיוון שבימי ברית המועצות, הרדיפה הדתית הייתה פחות קשה במרכז אסיה מאשר בחלק האירופי. יהודים אזרבייג'נים ואוזבקים איבדו בנים רבים ששירתו בצבא האדום במהלך מלחמת העולם השנייה, מה שגרם להם להקלה נוספת.

מעל לכל, יהודי ההרים הצליחו לשמר את מסורות הפסח שלהם מכיוון שהם ניצלו מהשואה, שהרסה במקומות אחרים קהילות ומסורות יהודיות בני מאות שנים. הנאצים לא הצליחו לחדור למרכז אסיה.

הקהילה היהודית של קרסנאיה סלובודה נמצאת בדעיכה, כמו קהילות אחרות של יהודי ההר, ומונה רק כמה מאות תושבים. חבריהם עזבו לישראל, ארצות הברית, רוסיה ואירופה. מסורות ייחודיות הולכות ונמוגות ככל שיותר ויותר מהן מתחתנות עם יהודים מקהילות שונות.

תגובות