לייף סטייל

צועדים בראש

חג הפסח הוא הזמן האידיאלי לצאת ולחוות את הטבע וליהנות מהאביב שסוף סוף הגיע. לכבוד החג ביקשנו מראשי ערים מצפון ומדרום הארץ, להמליץ על המסלולים שיעשו לכם את החג, כי איזה זמן מתאים יותר להכיר את ארצנו הקטנטונת? אתם מוזמנים להכין את הילדים, לארוז תיק עם קצת נשנושים, מים ומצב רוח טוב, ולצאת איתנו לטיול בהמלצה חמה מצפון ומדרום. מוכנים? צאו לדרך!

שמורת הטבע נחל עמוד בגליל
צילום: יעל אילן, לע"מ

ממעגן עין גב לקיבוץ האון 

שוקי אוחנה - ראש עיריית צפת 

לצד מסלולים מרשימים סביב העיר צפת, אני אוהב לטייל סביב הכינרת המציגה נופים קסומים, עופות נודדים וטבע במלא תפארתו. אני מזמין את ציבור הקוראים לבקר ולטייל בצפת, ובדרך לעצור גם לביקור בשביל סובב כינרת.

אנחנו מתחילים בצומת הכניסה לחוף סוסיתא, סימון שבילים כחול לאורך עין גב, המוביל למערב ולשביל סובב כינרת. בסימון השביל פונים שמאלה, חוצים את נחל עין גב היבש, ועולים על דרך סלולה, בצד השני הנחל. ממשיכים על הדרך הסלולה, וחוצים את חוף הימיה, ומהצד השני של הדרך להורדת הסירות נצמדים לגדר, הולכים בצד המערבי של הגדר, קרובים לכינרת ועוד 50 מטר נכנסים למעגן התיירותי בקיבוץ עין גב.

נצעד בטיילת המעגן, נקיף את הנגרייה של סבא יוסי מכיוון מזרח, לטיילת שתוביל אותנו למסעדת הדגים, שגם בה ממשיכים לצעוד בטיילת הצופה לכינרת, נמשיך לצעוד מהצד השני של המסעדה וצועדים בתוך הקיבוץ.

כאן נצעד על הסלעים התוחמים את הגינות הפרטיות עם הכינרת. בקצה הקיבוץ תזהו גדר, היצמדו אליה מהצד הדרומי והחיצוני לקיבוץ ועלו לכיוון מזרח עד שתגיעו לדרך ברורה הצמודה למטעי בננות מרושתות.

פנו ימינה ודרומה והמשיכו על הדרך, צמוד לרשתות הבננות בקצה המטעים מחסום רכב. ממשיכים מהצד השני הפעם צמוד למטעי תמרים צעירים.

בקצה המטע פונים ימינה ומיד שמאלה, וצועדים על הגבול בין כפר הנופש עין גב לכינרת. בקטע זאת הינכם מתבקשים לצעוד בלבד ולכבד את פרטיות הנופשים. מהצד השני של החוף בהמשך כפר הנופש, צועדים מהצד השני של גדר החדרים של הכפר.

בהמשך הולכים בחלק הפנימי של הכפר על טרסה תחתונה, וצועדים עד קצה הכפר נופש. מגיעים עד דרך סלולה ופונים ימינה לכיוון דרום, צמוד לכביש, ממערב הכינרת וממזרח הגולן, ממשיכים על הדרך הסלולה ועוברים מבנה מימין, עוברים את חוף שיטים וצועדים עד לחניון חוף רותם שיזף, ממשיכים על דרך העפר שמתוחמת בקנה, עוד כמה עשרות מטרים, עולים על דרך סלולה ומיד פונים ימינה ושמאלה שוב לדרך עפר שמתרחקת מהכביש, ממזרח הגולן וממערב הכינרת. צועדים בשטחי בריכות הדגים ההיסטוריות של קיבוץ האון שכבר לא קיימות, שטחי חקלאות מתחדשים באזור והנוף ייחודי וקסום.

השביל מוביל אותנו לחורשת אקליפטוס נחמדה מאוד ומימינה יוצאים לתוך שטח קיבוץ האון, כאן מומלץ לצעוד ללא הפרעות מיוחדות, יוצאים מהצד השני של הקיבוץ ונכנסים לתוך כפר הנופש האון, השביל ברור ומסומן היטב, ביציאה מהצד השני של כפר הנופש נתקלים באבני בטון בצורת קונוס. כאן מסתיימת הליכת קטע זה על שביל סובב כינרת, הליכה קלה על סימון שחור לכיוון מזרח תוביל אותנו לתחנת הדלק.

בהצלחה!

מעיין יהודה 

חיים ביבס - ראש עיריית מודיעין מכבים – רעות, ויו"ר מרכז השלטון המקומי

כילד וכנער גדלתי בבית שאן, ומגרש המשחקים שלי היה עמק בית שאן. עבורי, עמק בית שאן הוא לא רק אחד האתרים היפים ביותר בישראל, עבורי חבל הארץ הזה הוא נוף ילדותי, המקום בו ביליתי רבות כנער ובו למדתי לאהוב ולטייל ברחבי ארץ ישראל היפה שלנו. למרות שיש לא מעט אטרקציות בעמק, מבחינתי יש מקום אחד שלא רבים מכירים, אבל עבורי זו אחת הפינות היותר יפות בעמק ובאופן די מפתיע גם אחת הפינות השקטות ביותר - וזה מעיין יהודה, או בשם שאני הכרתי מילדותי, "המעיין בעין הנצי"ב".

כשהייתי צעיר, האזור כולו היה פרא בר ובזכות הנחלים והיופי הטבעי שלו הפך להיות אטרקציה עבור מטיילים רבים, שלצערי חלקם לא נהגו לשמור על המקום, מה שגרם לפגיעה בצומח ובסביבה. 

לשמחתי בשנים האחרונות נראה, שהרשויות והמבקרים עצמם הפנימו כי פגיעה בערכי הטבע היא פגיעה לדורות ולכן תהליך השיקום הנעשה בשנים האחרונות, בהובלת הרשות האזורית, בשיתוף עם קק"ל, רט"ג והמשרדים הממשלתיים הרלוונטיים שבחרו להשיב את המקום לקדמותו, הינו תהליך מבורך.

מעיין יהודה, הנמצא בשטחו של קיבוץ עין הנצי"ב הוא מעיין פעיל לאורך כל ימי השנה ובמרכזו בריכה נעימה ונקייה וזהו מבחינתי אחד האתרים היפים והאטרקטיביים שיש לארץ היפה שלנו להציע למטיילים. זו לא רק הבריכה הטבעית הקיימת במקום, זה גם השילוב הטבעי של סביבה ירוקה המקיפה את המעיין, הצמחייה הירוקה המעניקה לו אווירה נהדרת ומוצללת ושומרת על מזג אוויר נעים גם בימים חמים ובעלי החיים הרבים המתקיימים באזור זה – כל אלו מזכירים גם לנו בני האדם, שהם היו כאן קודם.

בתור נער שמעיינות העמק היו הבית השני שלי, זה טבעי עבורי שכאשר אני חוזר לבית הורי, בבית שאן, אני יוצא לטייל ולרכוב באופניים באזור בו גדלתי ולגלות מחדש את הפינות הישנות שלי, בהן אני כילד וכנער נהגתי לטייל, רק כשהפעם אני מגיע אליהם עם משפחתי, אשתי, ילדיי ויחד איתם אנחנו חולקים עוד מקום שכולו ארץ ישראל היפה.

תהנו!

נחל יהודיה

יוסי ברודני - ראש עיריית גבעת-שמואל

באופן אישי מאז ומתמיד אני מאד אוהב לטייל ברחבי הארץ ובתקופה הזו של השנה, בעיקר אהוב  עלי הצפון ורמת הגולן.

חול המועד פסח הקרב הוא הזדמנות מצוינת לממש את האהבה הזו, ואכן  אנחנו המשפחה המורחבת בכל חול המועד פסח וסוכות, מצפינים לכמה ימים שכוללים מסלולים מגוונים.

אם אני צריך לבחור מסלול אהוב במיוחד אני בוחר בנחל יהודיה - מסלול שאף אחד לא נשאר בו יבש, כיף גדול.

מצומת יהודיה פונים צפונה לכביש 87, ומגיעים לחניון יהודיה. השביל האדום מתחיל בחניון יהודיה, אתו חוצים בזהירות את כביש 87 לכיוון חורבות יהודייה, כפר סורי נטוש שנבנה על שרידי יישוב יהודי מתקופת המשנה והתלמוד. לאחר ביקור בכפר נפנה צפונה עם השביל האדום שיוליך אותנו כ- 1.5 ק"מ על הגדה המערבית של הנחל. נמשיך בשביל האדום עד למפגש עם פיצול שבילים שם נמשיך עם השביל השחור  עד שנגיע לירידה ימינה, אל הנחל. נרד אל הנחל ונמשיך עם כיוון הזרימה. קטע ההליכה בנחל מסתיים לאחר כ-200 מטר, שם נעלה לגדה וכעבור 50 מטר נמשיך בעקבות שביל סימון אדום עד לחניון יהודיה.

חג פסח שמח וכשר לכולם, צאו לטייל במדינה הנפלאה והפורחת שלנו.

נחל דרגה

אלי שבירו - ראש עיריית אריאל 

 נחל דרגה הוא מסלול שאני אוהב עוד מנעוריי. העוצמה של הטבע ונופי הבראשית של מדבר יהודה כובשים אותי בכל פעם מחדש. המסלול האתגרי מפגיש אותנו עם התמודדות פיזית ומנטלית, וכמו בחיים מלמד אותנו שאנחנו יכולים להתגבר על הכל. אני חובב אקסטרים מושבע ולכן נחל דרגה שמצריך טיפוס, סנפלינג ומעבר באמצעות חבלים הוא הפייבוריט שלי.

איך מגיעים? 

נוסעים על כביש 90 בין קילומטר 258 ל- 259, פונים לדרך אספלט עד למצוקי דרגות. הכניסה למסלול היא בסימון שבילים ירוק לג'יפים, בצמוד לכניסה לכפר הנופש מצוקי דרגות. לאחר שני ק"מ פונים דרומה בשביל סימון שחור. לאחר כ-20 דקות הליכה נגיע לסימון השבילים השקוף המוביל אותנו למערת מורבעת שם נתגלו שרידים המרמזים על מקום מחבואם של בר כוכבא ולוחמם שברחו למדר בשלהי המרד בימי בית שני.

נחזור לשביל השחור באותה הדרך בה טיפסנו ונמשיך בו. לאחר כ-700 מטר מגיעים למקום שבו הגבים ועשרות המפלים מתחילים, את חלקם ניתן לרדת בעזרת אחיזה נכונה אך בחלקם חובה להיעזר בחבלים. 

כל הטיול יערך בין 6-8 שעות הליכה, כאשר לקראת סופו תגיעו לשביל רחב המגיע לכביש 90 שם יחכה לכם הרכב. 

תעשו חיים!

נחל השופט  

אלון דוידי - ראש עיריית שדרות

נצעד בנחלת של שבט מנשה, אבל לא סתם מנשה אלא רמות מנשה 

דרגה: מיטיבי לכת.

אורך מסלול: כמה שתחפצו לאורך המפלונים, הנחל והשביל הסלול.

למה? כי הנה לכם מסלול אביבי, פורח, צונן שמתאים לכל סוגי המשפחות שבינינו - למיטיבי לכת, למטיבי לסת ולמיטיבי שבת, תינוקות בעגלה ובזמן קריב הבא עלינו לטובה (הכוונה להריוניות שבינינו) ויאללה גם סבא וסבתא מוזמנים.

כביש 6 שנסלל חצה שמורות רבות אז אם נמשיך עליו לכיוון מערב (לא לכיוון וואדי ערה) נגיע במהרה לשמורה הרצויה. גם מסלול יחסית קרוב, גם צפון וגם כי טיול בנחל השופט הוא חוויה לכל המשפחה. הנחל עובר בנוף של שדות ויערות, המשרה אוירה של שלווה. קק"ל הכשירה שביל בחלק המושך ביותר של הנחל, בכלל זה קטע שביל המתאים לכל סוגי המוגבלויות. המים בנחל זורמים בדרך כלל עד ראשית הקיץ.

 הדרך הנוחה ביותר להגיע היא מצומת יקנעם עד המושבה. במושבה ממשיכים ישר בכביש עד סופה, וממש ליד הגדר שבין יקנעם לקיבוץ הזורע, פונים ימינה הכביש מתחלף בהמשך לדרך עפר בסימון שבילים אדום. לאחר כ-900 מטר, רואים מימין את עין אמי, ממשכים כ3 דקות נסיעה וחונים בחניון.

צידה לדרך?

מחצלת, מים, פירות, כריכים והכי חשוב - מגדיר צמחים, אל תסתבכו, יש כזה לפי צבעי כותרות הפרחים והעצים שבו עם הילדים פתחו ספרים בחיק הטבע ותשמעו כמה סודות סיפורים  ומרפא יש לכל צמח וצמח כמו סוד האוזניים של המלך מידס שסיפרו הקנים ולמה העלה של הקיסוסית בצורת לב ועוד.

אז מתי בפעם האחרונה עשיתם משהו בפעם הראשונה?

שלפו איזה שטר של 50 שקל (בכל זאת משתמשים בו כל יום) ותקריאו לילדים איזה שיר של שאול טשרניחובסקי המוטבע עליו.

"האדם אינו אלא קרקע ארץ קטנה

האדם אינו אלא תבנית נוף מולדתו 

רק מה שספגה אוזנו עודה רעננה

רק מה שספגה עינו טרם שבעה לראות ...

תספגו ותהנו מזיו הארץ 

נ.ב: ואם אתם בסביבה קפצו למערת אליהו הנביא זכור לטוב במהרה יבוא אלינו עם משיח בן דוד.

ממעיין רבבה למעיין חוות יאיר

יוסי דגן - ראש המועצה האזורית שומרון 

 השומרון שופע במסלולים יפהפיים, בעיקר בעונת האביב בה השומרון פורח ובעלי מזל אף יוכלו למצוא את אירוס השומרון הנדיר שפריחתו מסתיימת בימים אלו. עם זאת בחרתי להציע לכם מסלול נעים, שסומן רק לאחרונה, מתאים למשפחות ולאוהבי הנוף והטבע. המסלול מתחיל בתצפית ומעיין ברבבה ומסתיים בטיילת ומעיין בחוות  יאיר

איך מגיעים? נצא מהבית. נשים בוויז: רבבה ונגיע ליישוב המקסים היושב סמוך מאוד לישוב ברקן. מיד בכניסה ליישוב נפנה ימינה לשביל עפר (מתאים לכל רכב). משמאלנו נראה את תצפית. אם ישנה ראות טובה- כדאי לעצור לכמה דקות בתצפית. מהתצפית אפשר להמשיך ברגל או ברכב (כ300 מטר) בשביל המסומן לכיוון המעיין המלאכותי. מימיננו פינת החי של היישוב רבבה, בה כדאי לכם מאוד לבקר, ומשמאלנו עצי בוסתן ייחודיים.

המעיין יושב בתוך הבוסתן ובו שתי בריכות שמחוברות בניהם במפלון קטן. מסביב לבריכות ישנו משטח ישיבה מסודר שנבנה באבן טבעית לישיבה נעימה לבאים. משם ניתן להמשיך למסלול הליכה שנחנך וסומן לאחרונה.

אורך המסלול הוא של כ4  קילומטר. ההליכה נוחה ובדרך יש הרבה פריחה, טבע ונוף. המסלול מסתיים בעליה מעט תלולה. העליה מאתגרת מעט, כ 700 מטר, ובסופה נגיע לבית הכנסת של היישוב הקסום חוות יאיר.

בחוות יאיר ניתן לבקר בטיילת קסומה של כ-400 מטר, מעל הוואדי שבו הלכנו... הטיילת על שם מפקדי אצ"י במרד גטו ורשה, פאבל פרנקל וליאון רודל הי"ד ולסיים בשכשוך במעיין המלאכותי  הנמצא בכניסה לישוב. (הליכה של כ-300 מטר מקצה הטיילת)

המלצה חמה: המסלול אינו מעגלי, לכן אם ישנה דרך להשאיר רכב אחד בחוות יאיר שיחזיר את הנהגים לרבבה-יקל מאוד על ההתארגנות בסוף הטיול...תהנו!

פארק הצפרות באילת

מאיר יצחק הלוי - ראש עיריית אילת 

אני ממליץ על ביקור בפארק הצפרות ובמצפורים הצופים על מפרץ אילת הקסום, העיר אילת התברכה במשאבי טבע מדהימים ביופיים.

 בין מפרץ אילת המדהים להרי אדום ישנם לא מעט מקומות קסומים באילת והסביבה. אחד מהם הוא פארק הצפרות המהווה מוקד תיירותי, חינוכי ומחקרי אותו פוקדים באלפים, תלמידים, חוקרים מתחום האורניתולוגיה, מבקרים, נופשים וכמובן מאות מיליוני ציפורים נודדות.

 באופן סימבולי מסמל פארק הצפרות את מיקומה המרכזי של העיר אילת בצומת דרכים בין יבשת אירופה אסיה ואפריקה ולא בכדי בוחרות הציפורים במקום הזה כמקום מנוחה בנדודיהם מאירופה הקרה לאסיה ואפריקה החמות. פארק הצפרות הוא המקום האהוב עליי בטיולים עם הנכד שלי, אשר כוללים לרוב ביקור בארץ החרדונים הסמוכה, בפארק הצפרות, בבריכות המלח ובמטעים הסמוכים. בפארק ישנם סיורים מודרכים, תצפיות על ציפורים בין צמחיה עבותה ואגמים, סדנאות ואירועים למבקרים. פארק הצפרות הוא משאב טבע נדיר ומיוחד המהווה מקום בילוי איכותי לכל אחת ואחד. אתם יותר ממוזמנים.

תל בית שמש

 עליזה בלוך - ראש עיריית בית שמש 

אחד המקומות המרתקים ביותר בישראל בעיני הוא תל בית שמש. תל קדום הממוקם במערב העיר צמוד לכביש 38, בין צומת הכניסה הצפוני לצומת הכניסה הדרומי לבית שמש. התל מזוהה עם היישוב המקראי בֵּית שֶׁמֶש.

התל שוכן במקום אסטרטגי החולש על פתחו המזרחי של עמק שורק, אחד מצירי המעבר בין מישור החוף והרי יהודה.

בבית שמש שכנה תחילה עיר כנענית שנחרבה במחצית המאה ה- 14 לפני הספירה בשריפה עזה. לאחר מכן, במחצית השנייה של המאה העשירית ובתחילת המאה התשיעית לפני הספירה (תקופת ממלכת יהודה), הוקמו בעיר מבנים רבים. התל עוד בחפירות אך ניתן לעצור במקומות המותרים (בלבד) סמוך למושב ישעי ולראות היסטוריה בהתהוות.

אפשר כמובן ליהנות גם מהטבע המדהים בעירנו וסביבה, לראות מרבדי תורמוסים פורחים ואזורים מדהימים הסובבים את עירנו. למעוניינים מעט מזרחה, אפשר לשלב גם סיור במערת הנטיפים או במערת התאומים ונחל המערה (מסלולים מרהיבים ומוכרים)

מחכים לכם.

מצדה  

רמי גרינברג - ראש עיריית פתח תקווה  

הטיולים המועדפים עלי הם באתרים ההיסטוריים ברחבי הארץ. הטיול שתמיד מחבר אותי למורשת המפוארת של עם ישראל הוא מצדה. לטייל במבצר המרשים הזה בין החורבות העתיקות, בין המקוואות לבית הכנסת העתיק, הנוף עוצר הנשימה מעל ים המלח, זה מה שמחבר אותי ומעצים את החשיבות של העם היהודי בארצו המובטחת.

מצדה עומדת על הר בודד ונישא במדבר יהודה. היא נבנתה במקור ע"י החשמונאים במבצר ומקום מקלט ושופצה ע"י המל הורדוס ונהייתה מצודתו המלכותית והמוצב האחרון של הקנאים בתקופת המרד הגדול ברומאים בשנים 66-73. באתר שרידים ארכאולוגיים מתקופת הורדוס וגם מתקופת הקנאים ביניהם ארמונות, בית מרחץ, מחסנים, מפעל לאגירת מים, מבנים להגנה ועוד...

למצדה אפשר לעלות ברכבל, בדרך הסוללה או בשביל הנחש המתפתל עד למעלה. במקום ישנה אפשרות לסיור מודרך בין העתיקות ותצוגה אורקולית מדהימה. 

מומלץ להגיע בשעות הבוקר החשוכות על מנת להספיק את הזריחה. אין עוד זריחות כאלה, כמו במצדה. 

תהנו וטיילו עם כל המשפחה.

שמורת נחל עמוד 

ראש עיריית ירושלים - משה ליאון 

כל שנה אני יוצא עם משפחתי לחופשה בישראל, אחד המקומות האהובים עלינו הוא אזור צפון הארץ. אנו אוהבים את המסלולים, המעיינות, הנחלים, הצמחייה , הפריחה האתרים ההיסטוריים והשקט המיוחד שיש רק שם. החופשות המשותפות של המשפחה הם הזמן שלנו להיות יחד, ללא הפרעות והסחות דעת, ללא טלפונים הודעות ופגישות המאפיינות את שגרת היומיום שלי.

באחת החופשות האחרונות ביקרנו בשמורת הטבע נחל עמוד ולכן גם בחרתי להמליץ לכם עליה.

שמורת נחל עמוד היא שמורה יפיפייה ומיוחדת המשלבת טבע ומורשת, תוכלו למצוא שם ברכות בין סלעים וצמחיה עשירה, טחנות קמח ואת מערות האדם הקדמון. המסלול מתאים לכל המשפחה והוא אינו קשה במיוחד. בנחל עמוד עילי תוכלו לעצור בעין יקים ולטבול במעין ששופע מים כל ימות השנה או בבריכות שכווי הצלולות.

בנחל עמוד התחתי תגלו מערות פרהיסטוריות ובהן ממצאים מתקופת האדם הקדמון, את מצוק רם המשמש לקינון דורסים, את מעיינות עין שבשבת ועין עמוד ולהגיע עד מצפור צ'רה.

בימי החג שמורות הטבע גדושות במטיילים בכל רחבי הארץ, חשוב לי להזכיר לכם שלא משנה באיזה מהם תבחרו העיקר שתיהנו ושתשאירו אחריכם נקי.

איך מגיעים? מכביש עכו-צפת פונים מזרחה בין כפר שמאי למירון 

לבאים מכיוון צומת מירון – סעו עד מושב כפר שמאי, פנו פניית פרסה וסעו עד הפנייה לשמורה. 

צאו לטייל, יש לנו ארץ נהדרת!  

תגובות