לייף סטייל

אז איזו שדכנית עדיפה – אנושית או אפליקציה?

אתרי ההיכרויות, פלטפורמות דיגיטאליות, אפליקציות למציאת בן זוג וכמובן הרשתות חברתיות, החליפו בשנים האחרונות את השדכנית המסורתית. האם הצעירים הדתיים גם הם חלק מהמגמה? שתי דעות משני עברי הרשת מלמדות שגם בעידן האינטרנט, השדכנות הקלאסית לא פסה מהעולם – אבל מעמדה הולך ונדחק מפני הרשתות

צילום: pexels

ט"ו באב תשע"ט, העשור השני של המילניום השלישי. בדור הנוכחי, בעידן הדיגיטל, השופע באתרים ובאפליקציות להיכרויות, נדמה כאילו מוסד השידוכים הפך לנחלת העבר. לאחרונה פורסם סקר המראה שרוב הזוגות מכירים כיום ברשת, באמצעות אתרי היכרויות או אפליקציות. לכאורה, אין דבר טבעי מכך. בעידן בו אנשים מנהלים את חייהם דרך המסך וסוגרים כמעט הכל באמצעות האינטרנט, מחשבונות בנק, כרטיסי טיסה ועד קניית רכב, אך טבעי שגם תחום ההיכרות יעשה הגירה דומה. 

לקראת ט"ו באב, ועונת החתונות, ביקשנו לבדוק, האם הקביעה הזאת תקיפה גם למגזר הדתי, שידוע כשמרן יותר ביחס למגמה הכללית. האם אתרי היכרויות הם אופציה מבחינת הצעירים הדתיים, ואם כן, האם זו אופציה שמדברים עליה בקול רם?

שילוב של אתר היכרויות לצד שדכנית

אסף נבון, מנהל את משרד השידוכים 'שליש גן עדן', נושם כבר שנים את התחום, חי אותו ביומיום ומעודכן בנוגע לכל מגמה והתפתחות בגזרת הדייטינג ברשת. לדבריו, גם הציבור הדתי נמצא עמוק בתחום ההיכרויות באינטרנט. השינוי הזה, הוא מסביר, לא קשור רק בנגישות והנוחות של הפלטפורמות הדיגטליות, אלא באופי של הצעיר הדתי שרוצה לנהל באופן עצמאי את תהליך החיפוש. 

"האינטרנט פתח את האפשרות לברר על אנשים, עוד לפני שנפגשים איתם. אנשים נכנסים לפרופילים של אנשים שמעניינים אותם, ומשלימים את התמונה באמצעות חיפוש בפייסבוק והאינסטגרם. זה זמין קל ונוח - וגם מוכיח את עצמו. זה גם מגובה סטטיסטית מבחינת כמות החתונות. להערכתי כמות הזוגות שנישאים לאחר היכרות  ב'שליש גן עדן', גבוהה יותר מכל החתונות שנסגרו בכל אתרי ההיכרויות יחד. מכאן שזו דווקא השמרנות של הציבור הדתי, שבו ההיכרות היא למטרות רציניות, שהופכת את האינטרנט ואפלקציות ההיכרות לאופציה המדוברת ביותר". 

בעצם אתה אומר שבעצם שדרכי ההיכרויות המסורתיות יכחדו לבסוף?

נבון: "ממש לא. גם אם הרשת תגדיל את הדומיננטיות בתחום, עדיין יהיו אנשים שהפלטפורמה הזאת לא מתאימה להם והם יעדיפו לקבל הצעות מחברים או משדכנית. בסופו של דבר יש שני שלבים בדרך לחתונה. השלב הראשון הוא לשמור על אופטימיות,  לא להתייאש ולהמשיך לרצות להכיר, בכדי להקים בית. השלב השני הוא למצוא את בן או בת הזוג. המצע הדיגיטלי הכי טוב לעולם לא יוכל לתת מוטיבציה כמו שדכנית מוכשרת, עם אינטליגנציה רגשית גבוהה. שדכנים ואפילו חברים, יכולים לשים לאדם 'מראה' מול הפנים ולשקף לו את עצמו ואת התנהגותו. כולנו סובלים מקיבעונות ודעות קדומות. אף אתר לא יודע לומר לך: 'שמע אתה מקובע, בוא תזרום'. 

"יש לי חבר שגר בנתיבות, שכל שיחה אתו בנושא היכרויות הייתה מתחילה באמירה שאשתו העתידית חייבת לבוא לגור בנתיבות, כי שם העסק שלו נמצא. אדם כזה יחפש באתר רק בנות זוג שלדעתו יעמדו בתנאי הזה. שדכנית חכמה הייתה מייצרת לו פגישות ראשונות בעצמה, כדי ליצור היכרות יותר מעמיקה, מה שהיה גורם לקיבעון להתגמש במקרה של הצלחה. יחד עם כל זאת, לא תמיד שדכנית מצליחה להבין או להכיר את האדם שנעזר בה לעומק. היא יכולה להתרשם ממנו בזמן המועט שהיא דיברה איתו. כמו כן, באתרי ההיכרויות קיימים מאגרי ענק עם שפע של אפשרויות. לכל דרך יש היתרונות והחסרונות שלה, ולכן  אני ממליץ לאנשים לאחוז בזה וגם מזה לא להניח ידם. שילוב של אתר היכרויות לצד שדכנית ו'ראש פתוח' להצעות מהבית והסביבה, זו הגישה שמביאה הצלחה". 

האם אפשר להפוך אתר היכרויות לאישי יותר? 

נבון: "אתר הכרויות הוא מצע שבו שני אנשים מכירים ללא תיווך. בשונה משדכנים, האתר איננו גורם שלישי. האתר רק מאפשר התאמה. יחד עם זאת, לפעמים אינטראקציה על המסך, זה בדיוק מה שנחוץ על מנת לגרום לקשר להתחיל ולקרום עור וגידים. המון אנשים אמרו לי לאורך השנים, ששנייה אחת של התכתבות עם הצד השני, הספיקה להם בכדי לדעת אם יש פה פוטנציאל לקשר. אתה לא צריך להגיע לדייט, בכדי לקבל מושג אם יש  חיבור וזרימה. כלומר, דווקא האינטראקציה המיידית מאפשרת סינון מדוייק יותר עוד לפני שיוצאים לדייט. 

"יש זוג מקסים, אורי ותהילה מוסקוביץ', שהכיר דרכינו. מסתבר שחברה של תהילה רשמה אותה לאתר בצחוק. היא לא חשבה לקחת את זה ברצינות. אורי שלח לה חיוך, והיא משום מה  החליטה לענות לו. זה משהו שקרה ללא תיווך. קשר אקראי של מציאת חן שלא בהכרח, הייתה מתרחשת באותה מהירות וצורה בדרך אחרת. אגב, הדייט הראשון של הזוג הזה היה בשיעור של סיוון רהב מאיר. סיוון התייחסה לסיפור שלהם באחד השיעורים לאחר שהם התחתנו, וכך אנחנו באתר התוודענו לכל הסיפור. יש ימים שיש לנו תיעוד של חמש חתונות שהתרחשו באותו ערב. אלו רק החתונות שאנו יודעים לגביהן. לדעתי זה בדיוק הקסם של אתר היכרויות. המהירות, והגישה שלך לאפליקציה. מתי שאתה מרגיש את ה'שעת רצון' הפנימית שלך. את התקופה שאתה מחליט שאתה מסוגל להתמיד בה".

הרשת הוא מקום שיש בו גם הרבה מתחזים. איך אפשר לדעת שהאדם השני הוא אמיתי ולא דמות בדויה?

נבון: "זאת שאלה נכונה. אכן חובה על כולם לדעת איך להתנהל ברשת. כדאי לעשות בירור דרך רב או כמובן חברים משותפים, לפני שמעבירים מספר נייד. יש לנו הדרכה על העניינים הללו באתר. יחד עם זאת, ברור לי שהרוב המוחלט של האנשים שנרשמים לאתר, באים למטרה רצינית. אנשים שמגיעים לאתרי היכרויות רוצים להתחתן. הם רוצים את הדבר האמיתי. כשאדם רואה בכל שבוע כמה תמונות של זוגות, עם תמונות אמיתיות שעולות באתר ואנשים מגיבים להם באיחולי מזל טוב, אין לו סימן טוב יותר לכך שזה אמיתי. כשיש לך חברים שהתחתנו דרך אתר היכרויות, אתה מבין שזה אמיתי. יש לנו סיפור מדהים על משפחה מבת ים, משפחת יזדי, ששלושה אחים מהמשפחה הכירו באתר בטווחי זמן קצרים וכולם התחתנו תוך שנה אחת: לימור ושלומי, ליאב ועדן,  לירן ורעות. כשהאחות הגדולה לימור התחתנה, האח האמצעי ליאב היה מאורס והאח הצעיר לירן רק התחיל לצאת עם רעות, שאיתה בסופו של דבר הוא התחתן. יש לנו סיפור דומה עם שלושה אחים ממשפחת עמר בצפת, שגם להם עוד כמה בני דודים, שהכירו גם הם באתר. יש גם כמה סיפורים של תאומים זהים, חלקם גם פורסמו בתקשורת. כל אלה מעידים על ההיקף הגדול של חתונות באמצעות הרשת, מה שמעניק לפלטפורמה הזאת הרבה אמינות".

מה הורים חושבים על כך שהילדים שלהם מכירים בני זוג דרך האינטרנט?

נבון: "השאלה הזאת הייתה אולי רלוונטית לפני כמה שנים. כיום הורים דוחפים את הילדים שלהם להירשם. יש לנו הורים שרושמים מכתבי תודה. ככל שהשיח על אתרי הכרויות מתרחב, כך האופציה הזאת הופכת לברירת המחדל, גם בעיני ההורים. יחד עם זאת, אתר היכרויות זה לא תמיד 'שגר ושכח'. לעיתים צריך להתמסר לעניין במלוא האנרגיה, להשקיע זמן, לעדכן ולהוסיף פרטים בכרטיס הפרופיל, ליצור תוכן ולהעלות תמונות. כרטיס באתר היכרויות זו טביעת חותמת. מי שנרשם רק בכדי לסמן 'וי', או לרצות את ההורים (או את עצמו), זה גם מה שהכרטיס שלו ישדר ומה שאנשים יקלטו ממנו. אף אחד לא רוצה לצאת עם מישהו שעושה טובה. הבסיס להצלחה היא חשיבה חיובית, השתדלות ושליחת הודעות, ובדיקת המצב באופן יומיומי. מי שעושה את זה, הסיכויים שלו להגיע לחתונה באמצעות אתרי הכרויות, הולכים וגדלים. ברוב המקרים גם אתה וגם אשתך רשומים באתר, אבל לא נפגשתם כי מישהו מכם לא היה פעיל. מי שמתמיד מגדיל את הסיכויים. בסוף חצי אחד מוצא את החצי השני".

שתי גישות משלימות

בעוד שפנויים ופנויות מוצפים באינספור אפשרויות להכיר בן/בת זוג דרך האינטרנט, חלקם הגדול בוחר דווקא לפנות לשיטת ההיכרויות של פעם - שידוכים. אבל לא מדובר על השדכנית המסורתית שעובדת עם כרטיסיות, לפחות לא במקרה של השדכנית הראלה ישי, שדכנית ומומחית להתנהגות אנושית, בעלת רשת משרדי השידוכים 'דולב', המחזיקה משרדים בתל אביב, אשדוד ובאר שבע.

הראלה, למה כל כך הרבה אנשים מוכנים לשלם לה סכום לא מבוטל, כאשר האינטרנט מוצף באינספור הזדמנויות להכיר?

הראלה: "נכון שהרבה יותר זול להכיר דרך האינטרנט, אבל למרות זאת יש ביקוש מאוד גדול לשירות שלי. היום, עם כל מה שקורה בשוק ההיכרויות, אנשים מוכנים לשלם הרבה כסף, כדי שמישהי מקצועית תמצא עבורם אהבה, ותחסוך להם כאב ראש, כאב לב וביזבוז זמן. מעבר לכך שיש אנשים  בכירים במשק או מפורסמים, שאינם מעוניינים לפרסם את התמונה שלהם באינטרנט. כשהם מגיעים אליי, הם יודעים שכבר עשיתי עבורם את הסינון. הם יודעים שכולם רציניים ואיכותיים. שכולם עברו אימות נתונים ואין מצב של התחזויות".

מה עדיף - שידוך באינטרנט או שידוך מסורתי עם שדכנית?

הראלה: "בהתחלה, כשיצאו כל האפליקציות של ההיכרויות, חששתי שהן יכולות לפגוע בעסק שלי כשדכנית, אך עם הזמן הבנתי שדווקא ההיפך הוא הנכון. בזכות אתרי ההיכרויות, אנשים התרגלו למחשבה שניתן להכיר בן או בת זוג דרך גורם שלישי. אם פעם אנשים היו מכירים באופן ספונטני, או דרך שידוכים של מכרים, היום האופציה להכיר דרך גוף רשמי, הפכה להיות לגיטימית ואף מבוקשת. אנשים מבינים כיום שכדי למצוא אהבה ניתן ורצוי לפנות לגורם מקצועי, כמו אתר הכרויות או שדכנית. במקרה שלי, אני בודקת כל מועמד לפרטי פרטים, עורכת בדיקת נתונים, מוודאת שהוא אכן רציני, והכי חשוב - אני יודעת מי להתאים לו או לה ברמה המושלמת. כשדכנית אני יודעת לעשות התאמה בין אנשים, מבחינת אופי ובקשות של הלקוחות שלי. פעם היתה מעין בושה לפנות לאתר הכרויות או לשדכנית, אנשים היו מסתירים את זה, אבל היום זה הכי לגיטימי ונפוץ. לקוח שלי מתחום הכדורגל, אמר לי פעם משפט חזק: כמו שיש לי מאמן, יועץ מס, עורך דין, יש לי אותך כיועצת לענייני אהבה. עזרתי לו למצוא את בחירת ליבו והוא מאושר עד הגג". 

האינטרנט לא מאיים כיום על מקצוע השדכנות? 

הראלה: "נהפוך הוא. אלו שתי דרכים שונות, כל אחת עם היתרונות והחסרונות שלה, ובסופו של דבר מה שחשוב הוא כמה שיותר זוגות מאושרים בישראל".

הראלה, מחברת הספרים 'סטטוס בזוגיות' ו'שניים סוכר',  מתגאה בעובדה שאת מספר המתגרשים מבין הזוגות ששידכה, אפשר לספור על אצבעות כף יד אחת, מה שמוכיח, לטענתה, שמוסד השידוכים הקלאסי עדיין הולם את חיינו הטכנולוגיים. "הטיפול האישי והמסור עם ההדרכה הצמודה שאני נותנת לאנשים, מאפשרת להם לעבור את התהליך בקלות ובמהירות. ולהמשיך את ההצלחה גם אחרי הזיקוקים של החתונה בזכות ההתאמה והבחירה המושכלת.

הראלה: "אישית, שמעתי על המון זוגות שמתחתנים דרך האתר שליש גן עדן. זה מקסים בעיניי ואני לא רואה את אתרי ההיכרויות כתחרות או כאיום, בסך הכל, כל אחד עובד בשיטה שונה, כאשר המטרה היא משותפת לכולנו. בשליש גן עדן, למשל, מאגר האנשים הוא הרבה יותר רחב, כך שהמיבחר הוא עצום וזהו יתרון גדול. אצלי, בשידוכים, המאגר הוא פחות רחב, אבל אני מכירה אישית את המועמדים לעומק, אני מקבלת את הניתוח הגרפולוגי שלהם ויכולה לבצע התאמות אופטימאליות בין אנשים. לשמחתי גם אתרי ההיכרויות וגם עסקי השידוכים בפריחה, וזהו נתון משמח לאור הסטטיסטיקה העגומה של אחוזי המתגרשים. החלום של כולנו הוא ליצור כמה שיותר זוגות בישראל ולא משנה כיצד הם הכירו. ואת זה אנחנו משיגים".

תגובות