כלכלה וצרכנות

שר האוצר: "נאשר את התקציב, שלא יהיה ספק"

הממשלה התכנסה לאשר את תקציב המדינה עד לסוף שנת 2022. משרד האוצר דורש מס על משקאות מתוקים ורפורמות בחקלאות. בנט: "התקציב משרת את כלל המגזרים"

ישיבת הממשלה, הבוקר
צילום: EMIL SALMAN/POOL

הממשלה התכנסה הבוקר (שלישי) כדי לאשר את תקציב המדינה עד לסוף שנת 2022. בפתח הישיבה אמר ראש הממשלה כי התקציב הוא "בעיקר למען השכבות החלשות". שר האוצר טען כי המיסים שיוטלו נועדו לשנות את הרגלי הצריכה של הציבור: "בסופו של דבר נאשר את התקציב, שלא יהיה ספק לאף אחד".

סמוך לשעה 14:00 הממשלה יצאה להפסקה וצפויה לשוב לדיון על התקציב בשעה 16:00. הממשלה צפויה עוד להיתקל בקשיים בהעברת התקציב, בין היתר מכיוון מרצ שהסמיכה את שריה להתנגד לתקציב אם דרישותיה לא יתקבלו.

בפתח הישיבה הבוקר דיבר ראש הממשלה, נפתלי בנט, על התקציב ואמר: "לאחר שלוש שנים שמדינת ישראל פועלת בלי תקציב, הכלי הבסיסי ביותר לניהול מדינה, אנחנו מביאים כעת לאישור הממשלה את תקציב 2021 ו-2022. זהו תקציב של השקעה בעתיד, תקציב של צמיחה.

ראש הממשלה בנט
ראש הממשלה בנט
צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

"אנחנו משקיעים בתחבורה ציבורית יעילה, בתשתית אינטרנט וטכנולוגיה, בחינוך איכותי לילדינו, במערכת הבריאות שלנו, בחיילים שלנו שיצוידו במערכות הטובות ביותר כדי להתמודד ולגבור על אויבינו. אנחנו משקיעים באיכות הסביבה בה יחיו ילדינו, ובשירותים ממשלתיים טובים יותר".

כהמשך לקמפיין הכלכלי שניהל במערכת הבחירות בנט אמר כי התקציב נועד לשרת את השכבות החלשות בחברה: "התקציב הפעם לא משרת אינטרס של מגזר כזה או אחר אלא של כל מדינת ישראל. ממשלה זו משוחררת לפעול למען האינטרס הכללי. אנחנו מפחיתים בירוקרטיה ומגדילים את התחרות, למען כולם. אגב, בעיקר למען השכבות החלשות. מי שהכי מרוויח מירידת מחירים ותחרות אלו השכבות החלשות".

שר האוצר, אביגדור ליברמן, אמר טרם ישיבת הממשלה, על פי פרסום של ynet, כי "כמי שמלווה תקציבי מדינה מ-1996, אני אומר לכם שנעשתה פה עבודה מאומצת ויסודית שכמותה לא ראיתי. אני לא אשבור את כללי הז'אנר, גם היום תראו משברים ודיונים אל תוך הלילה ולקראת הבוקר אבל בסופו של דבר נאשר את התקציב, שלא יהיה ספק לאף אחד".

"ברור שזה לא הולך בקלות, עם גירעון שירשנו, עם כל האבטלה, עם כל המצב המורכב שירשנו, להביא את התקציב היום זו משימה מאוד מאוד מורכבת. אני חושב שגם שמעתי הרבה פייק ניוז תוך כדי וחלק מהשינויים לא נוגעים לתקציב, זה לשנות דפוסי התנהלות שהם פשוט בלתי סבירים. למשל מס המשקאות הממותקים - ישראל אחת המדינות עם צריכת הסוכר הכי גבוה בעולם פר נפש. צריכת כלים חד פעמיים בישראל פי חמישה מהאיחוד האירופי. זה לא נועד לטפל בתקציב, אלא בהתנהלות והרגלי צריכה. גם בנושא החקלאות - חקלאות היא ערך ציוני לאומי התיישבותי ביטחוני וחייבים לשמור על החקלאות הישראלית. אי אפשר להמשיך לשמור ולא לעשות כלום".

כהמשך לדברים שאמר ליברמן טרם הישיבה הוסיף בחלק הסגור של הישיבה, כך על פי דיווחים, כי העלאת המיסים נועדה כדי להפחית את הצריכה הישראלית של מוצרים חד פעמיים, ולייצור מהפכה בחקלאות הישראלית כחלק מה"סטארט-אפ ניישן".

שר האוצר ליברמן
שר האוצר ליברמן
צילום: סיוון פרג'

קיצוץ משמעותי בתקציב הבריאות

נזכיר, תקציב המדינה האחרון שאושר עבר בשנת 2018 עבור שנת 2019. מאז שנת 2020 מדינת ישראל מתקיימת על תקציב המשכי שמבוסס על נתונים משנים קודמות.

על פי פרסום של N12, הוצאות הממשלה לשנת 2021 יעמדו בסוף השנה על 606 מיליארד שקלים. כ-68 מיליארד מהם הוקצו להתמודדות עם משבר הקורונה. בנוסף, בשנה הבאה צפויה להיות ירידה של עשרות מיליארדים בתקציב והוא צפוי לעמוד על 560 מיליארד שקלים.

עוד על פי הפרסום, משרד הבריאות יהיה המשרד שיפגע הכי הרבה והוא צפוי לעבור אחרי הקורונה קיצוץ של 11 מיליארד שקלים ולעמוד על 43 מיליארד. עוד יפגעו משמעותית - הביטוח הלאומי שתקציבו זינק בשל דמי החל"ת והרשויות המקומיות.

תגובות