כלכלה וצרכנות

שעורה כלואה בעין (כלזיון) – למה זה קורה ואיך מטפלים?

שעורה כלואה היא בליטה או נפיחות, בדרך כלל לא כואבת וללא אדמומיות שמופיעה על העפעף. בלוטת מייבומיאן (בלוטת שומן) חסומה גורמת למצב זה , ולכן לעיתים מכונה ציסטה מייבומיאנית.

  • תוכן שיווקי
  • פורסם 11/01/22
  • 18:03
  • עודכן 11/01/22
צילום: FREEPIK

יכול להופיע על כל אחד מהעפעפיים (יותר נפוץ בעפעף העליון) בעיקר במבוגרים בגילאי 30-50 ויכול להופיע גם בילדים. בדרך כלל חולפת ללא טיפול בתוך כמה שבועות אך לעיתים קרובות עלולה לחזור.

חשוב להבין כי כלזיון או שעורה כלואה היא אינה שעורה. שעורה היא הדלקת הפעילה בבלוטת השומן בעפעף ועל כן היא כואבת ואדומה. לפעמים, אחרי שהדלקת חולפת נותרת רקמה קשיחה שאינה דלקתית ועלולה להישאר כך חודשים או שנים במידה ולא תוצא באופן כירורגי. רקמה זו נקראת כלזיון או שעורה כלואה. 

הכלזיון יכול לגרום לסימפטומים שונים בהתאם לגודלה ומיקומה, בניהם גירוי עיניים קל ודמעת, וראייה מטושטשת כאשר מדובר בכלזיון גדול שדוחף את גלגל העין.

כאמור, הכלזיון נגרם עקב חסימה באחת מבלוטות השומן בעפעפיים , וחסימה זו עלולה להיגרם על ידי מזהמים שונים. על כן גורמי סיכון לפיתוח כלזיון כוללים דלקת וירלית בלחמית , דרמטיטיס, אקנה, דלקות כרוניות בעפעף או תנאי היגיינה ירודים. 

לצורך אבחנת הכלזיון יש להיבדק אצל רופא עיניים שיבצע בדיקה חיצונית של העין הכוללת את העפעף, מרקם העור, מראה הריסים, בסיסם ופתחי בלוטות השומן.

מבחינת הטיפול, לרוב הכלזיון יכול להיות מטופל בבית ויחלוף בתוך חודש. אין ללחוץ על הכלזיון או לנסות לפוצץ אותו, הדבר לא יפתור את הבעיה ועלול לפצוע את העין. לטיפול ביתי מומלץ:

קומפרסים חמים- הרטבת מטלית נקייה עם מים חמים ומיקום על העין במשך 15 דקות. חזרה על פעולה זו 3 פעמים ביום עשויה לפתוח את החסימה בבלוטת השומן.

עיסוי- עיסוי עדין של העפעף כמה פעמים ביום במשך כמה דקות בכל פעם יכול לפתוח גם הוא את הבלוטה החסומה.

היגיינה- נטילת ידיים תכופה, הימנעות ממגע בעיניים והימנעות מאיפור במשך תקופת ההחלמה.

במידה והכלזיון לא עובר כדאי לפנות לרופא עיניים, ייתכן ויהיה צורך בביצוע חתך קטן לניקוז. כמו כן ניתן להיעזר בזריקת סטרואידים שתפחית את הנפיחות והדלקת במידה וקיימות.

מניעה של כלזיון אינה תמיד אפשרית, במיוחד אם המטופל נוטה לפתח אותו באופן תדיר. עם זאת, יש כמה דרכים להפחית את הסיכוי שיחזור: שטיפת ידיים בטרם נגיעה בפנים ובעיניים בפרט ובטרם הורדה או הרכבת עדשות מגע, שטיפת פנים לפני השינה והסרת האיפור והקפדה על תוקף האיפור. 

 

תגובות