צבא וביטחון

שי למשפחות השכולות ממשרד הביטחון: שעון בלי שום סממן יהודי או ישראלי – אבל עם סמל מוסלמי

משרד הביטחון למשפחות השכולות: "על השעון מוטבעים נופי העיר ירושלים, העיר המקודשת לשלוש הדתות – יהדות, נצרות ואסלאם"

'שעון השלום' שהעניק משרד הביטחון למשפחות השכולות ערב יום הזיכרון תשפ''ב
צילום: חנה גופר

לקראת יום הזיכרון לחללי צה"ל וזרועות הביטחון, ש-99.9% מהם, אם לא יותר, היו יהודים שמסרו נפשם על ביטחון ישראל, יציינו את זכרם באמצעות חפץ 'אמנותי' שאין בו אפילו מגן דוד אחד - ובלי מנורת שבעת הקנים, בלי דגל ישראל ובלי סמל צה"ל. הסממנים הישראלים היחידים המופיעים בו הם צלליות של משכן הכנסת והיכל הספר במוזיאון ישראל. אפילו הכותל המסמל יותר מכל את ירושלים, נעדר מחזית השעון הנושאת את המלים 'ירושלים', אולי כדי לרמוז שיש גם ירושלים ללא הכותל המקודש.

משרד הביטחון דווקא חושב שאין עם השערוריה הזו כל בעיה. הנה תגובתו לשאילתה שהצגנו בפניו בנושא כאוב זה, לא נגענו: "המועצה הציבורית להנצחת החייל, המורכבת מבני משפחת השכול, ממליצה בכל שנה על מזכרת שר הביטחון, שתחולק למשפחות השכולות ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל. שר הביטחון קיבל השנה את המלצת המועצה לבחירה במזכרת 'שעון השלום', המסמלת את האחווה והשלום בשלוש שפות".

אם זו המלצת המועצה הציבורית, הגיעה השעה להחליף אותה במועצה יותר ציונית ופחות אוניברסלית. שהרי מה שהדיר האמן האלמוני מן השעון הוא כמעט כל סמל יהודי ו/או לאומי.  כאילו שלנגד עיני הנופלים עמדו בעת נפילתם הסהר האיסלמיסטי והכוכב הנוצרי, שמוטבעים בשולחי לוח השעון, ולא הסמל הכל כך יהודי, המגן דוד.

וזאת למרות שברור ומוסכם שהמגן דוד, זה המתנוסס על דגל המדינה ועל הפרוכות בבתי הכנסת, הוא הסמל הלאומי הבולט ביותר של העם היהודי. כשם שברור ומוסכם שצללית הסהר מייצגת את סמל האסלאם, וכשם שהכוכב המחומש מייצג את הנצרות (מפני שלטענת הנוצרים, זרח הכוכב המחומש בשמי העיירה בית לחם ביום הולדת הנוצרי, לפני 2022 שנה). כמה פעמים מוצג המגן דוד בחזית שעון הקיר שהעניק משרד הביטחון השנה למשפחות השכולות, לקראת יום הזיכרון? התשובה - אפס. וכמה פעמים מצוג הסהר בחזית אותו שעון? 13 פעם. כמה פעמים מוצג הסמל הנוצרי המחומש בחזית השעון? – כנ"ל, 13 פעם.

בלוח השעון עצמו מופיעים סמלים אוניברסליים שונים: יונה עם עלה זית, סמל השלום של הסיקסטיז, וכן מסגד כיפת הסלע וכנסיית א-טור בהר הזיתים. ובאמצע החמסה המזרח תיכונית.

באגרת למשפחות השכולות כותב אליהן משרד הביטחון, כי "שעון השלום ממסמל את שאיפתה של המדינה לשלום עם שכנינו. על השעון מוטבעים סממני השלום: המילה שלום – בעברית, ערבית ואנגלית. נופי העיר ירושלים, העיר המקודשת לשלוש הדתות – יהדות, נצרות ואסלאם – אחד הסמלים המובהקים של השלום: חמסה, סגולה להגנה. אנו מקווים כי שעון השלום יביא לארצנו את השלום המיוחל".

חנה גופר, תושבת קדומים, אם שכולה, אמרה ל'מצב הרוח': "39 שנים אנחנו משפחה שכולה. ברוב השנים זרקנו לפח את המזכרות הבזויות האלה. המחלקה להנצחת החייל במשרד הביטחון צוחקת עלינו, עם היצירה הזו של איזה אמן שלום-עכשיו'ניק, שעשה קופה על גבן של משפחות הנופלים. שוב בפעם האלף מזעזע להיווכח שאין לערכים הלאומיים שלנו ייצוג בתשורה הרשמית מטעם משרד הביטחון למשפחות השכולות".

משרד הביטחון סירב להשיב לשאלה באשר לשמו של האמן המוזר, שבעיני יצירתו ירושלים קדושה באותה מידה לכלל הדתות והלאומים.

תגובות