פוליטי

פרשת הריגול הבלתי חוקי במשטרה: המפכ"ל קרא להקמת ועדת חקירה חיצונית

לאחר החשיפה על מעקבים נגד בכירים במגזר הציבורי, הפרטי ואזרחים שומרי חוק, והמתקפות מצד הממשלה, המפכ"ל קובי שבתאי פנה לשר הבט"פ בבקשה לחקור את המשטרה "על מנת להשיב את אמון הציבור"

המפכ"ל שבתאי
צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

על רקע המתקפות הציבוריות והממשלתיות נגד השימוש הבלתי חוקי של המשטרה בתכנת הריגול פגסוס, מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי ביקש הבוקר (שני) הקמת ועדת חקירה חיצונית. הבוקר נחשפו שמות נוספים אשר בוצע נגדם מעקב, בהם מנכ"לים של משרדי ממשלה וחברות פרטיות, ראשי מחאות, נבחרי ציבור ומתנחלים.

"לאור הפרסומים האחרונים בדבר הפעלת מערכות טכנולוגיות במשטרת ישראל בשנים שקדמו לכניסתי לתפקיד", הודיע המפכ"ל, "פניתי לשר לביטחון פנים וביקשתי שיורה על הקמת ועדת בדיקה חיצונית ובלתי תלויה בראשות שופט, שתיבחן את הנושא על כל היבטיו וזאת על מנת להשיב את אמון הציבור במשטרת ישראל מחד ולהסדיר את השימוש בטכנולוגיות במשטרת ישראל מאידך. ככל שתמצא הוועדה אי סדרים וכשלים הם יטופלו בהתאם לחוק".

כזכור, לפני מספר שלושה שבועות חשף העיתון כלכליסט כי החל משנת 2015, בתקופת כהונתו של המפכ"ל רוני אלשיך, המשטרה השמישה את תכנית הריגול 'פגסוס' מבית חברת NSO אך במהלך השנים עשתה בה שימוש בלתי חוקי, ללא צו בית משפט, גם נגד אזרחים שומרי חוק.

שבתאי: "כשלים יטופלו בהתאם לחוק". המפכ"ל לשעבר רוני אלשיך
שבתאי: "כשלים יטופלו בהתאם לחוק". המפכ"ל לשעבר רוני אלשיך
צילום: פלאש 90

במהלך השבועות האחרונים נחשפו אנשים נוספים שלכאורה המשטרה פעלה נגדם באותה צורה. הבוקר חשף העיתונאי תומר גנון בכלכליסט כי נעשה שימוש בתוכנה בין היתר נגד נחקרים בתיק 4000 - תיק השוחד נגד ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו, כמו יועציו, איריס אלוביץ' (בעצמה נחקרת בפרשה), ואפילו אבנר בנו של נתניהו.

שמות נוספים שעלו בתחקיר הם מנכ"לית משרד המשפטים לשעבר אמי פלמור, איש העסקים רמי לוי, שי באב"ד לשעבר מנכ"ל משרד האוצר, סטלה הנדלר - לשעבר מנכ"לית בזק ומרים פיירברג - ראש עיריית נתניה, ראשי מחאת "הנכים הופכים לפנתרים" ומארגני מחאת האתיופים. חלק מהשמות אלו אנשים שנחשדו או נחקרו בחשד לפלילים וחלקם נעקבו ללא סיבה ידועה. עוד עלה בתחקיר כי לעיתים הסיבה למעקב אחרי אזרחים שומרי חוק הייתה איסוף מידע מודיעיני מ"חשש לפגיעה בסדר הציבורי". מדובר במידע אשר אינו קביל בבית משפט מאחר ולא נאסף על פי חוק, אלא אם יולבן בהמשך.

נזכיר כי לאחר החשיפה הראשונה של כלכליסט במשטרה הכחישו את הטענות. השר לביטחון פנים עמר בר לב הכחיש את הדברים אך אמר שיבדוק אותם מול המשטרה. בהמשך טען המפכ"ל כי השימוש בתכנה "נעשה עם האישורים הנדרשים".

"להקים ועדת חקירה"

הפרסום הבוקר גרר מתקפות ציבוריות ומתקפות פוליטיות מצד האופוזיציה אך גם מהקואליציה והממשלה. שרת הפנים איילת שקד צייצה בתגובה: "אם הדברים נכונים מדובר ברעידת אדמה, במעשים שמתאימים למשטרים אפלים במאה הקודמת שאסור שנהיה דומים להם. חדירה המונית לפרטיות של אנשים רבים זו הפקרות שחייבת להיפסק היום. נדרשת ועדת חקירה חיצונית, לא למטרות האלה קנתה המשטרה את התוכנות הללו. לכנסת ולציבור כולו מגיעות תשובות, היום".

יו"ר הוועדה לביטחון פנים, ח"כ מירב בן ארי, כתבה: "אם הדברים נכונים זו רעידת אדמה בדמוקרטיה. ‏יש להקים ועדת חקירה חיצונית שתבדוק את הדברים לעומק. ‏זו שיטת עבודה שמתאימה למשטרים חשוכים, לא לישראל. יש לחקור מהשר הממונה דאז, המפכ"ל ועד אחרון השוטרים שחדר לטלפון ללא צו ואם אמת בדבר, להעמידם לדין. אפנה לשר עמר בר-לב עוד היום בנושא".

הנשיא יצחק הרצוג התייחס לדברים בכנס בשבע שמתקיים היום ואמר: "זה יום לא פשוט. בפתח דבריי, איני יכול שלא להתייחס לצבר הפרסומים ובראשם הידיעה שפורסמה הבוקר בכלכליסט. מערכת אכיפת החוק לא יכולה לחפף במילוי החוק. מי שאוכף את החוק חייב להקפיד עליהן קלה כחמורה, יותר מכולם. אסור לנו לאבד את הדמוקרטיה שלנו. אסור לנו לאבד את המשטרה שלנו. ובוודאי -אסור לנו לאבד את אמון הציבור בהן. זה מחייב בדיקה מעמיקה ויסודית".

‏דובר משטרת ישראל, אלי לוי, אמר על הפרסום בראיון לרדיו 103FM: "אנחנו שקופים לכל בדיקה. עד רגע זה לא נפל פגם בעבודת המשטרה. חבל שנעשה עוול לקצינים, שוטרים וחוקרים עתירי זכויות. איש במשטרה לא מוטרד מהפרסומים".

עו"ד זק חן, עורך דינם של הזוג אלוביץ' הנאשמים בתיק 4000 אמר כי "אנחנו מבקשים לדעת עד כמה עמוק הזיהום והזוהמה של המשפט. אנחנו לא שחקנים בהצגת תיאטרון".

תגובות