משפט ופלילים

שייח' ג'ראח: חוות דעת של 'שלום עכשיו' מכוונת לראשונה למשפט הבינלאומי

עמדת הארגון שצפויה להתפרסם היום, טוענת כי אסור לגרש את הפלסטינים מבתי היהודים בשל "מוחלשות חברתית"

הפגנה נגד פינוי המשפחות בשמעון הצדיק
צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

"זוהי חוות דעת הזויה המנסה לקעקע את כל יסודות דיני הקניין וחוקי המדינה" כך מגדיר יו"ר נאמני ארץ ישראל בליכוד עו"ד אביעד ויסולי, בשיחה עם 'מצב הרוח', את חוות הדעת המשפטית בנושא כפר השילוח ושמעון הצדיק, שתתפרסם היום (שלישי) בצהריים תנועת 'שלום עכשיו'.

חוות הדעת של 'שלום עכשיו', טוענת לראשונה כי בהליכי הפינוי של פלסטינים המתגוררים בבתים בבעלות יהודית, עולות טענות "מתחום המשפט הבינלאומי של זכויות אדם". חוות הדעת קובעת בין השאר כי לתושבים הפלסטינים יש זכות להמשיך להתגורר בנכס שהוא ביתם כבר עשרות שנים, ואף נוצרו להם זכויות קנייניות בבתים. חוות הדעת עוסקת בגישה שהתפתחה במשפט הבינלאומי של זכויות האדם אשר שמה דגש על הקשר של 'מוחלשות קבוצתית' של הדיירים, והיותם סובלים מאפליה אותה מגדירה חוות הדעת 'מערכתית/ממוסדת'.

בחוות הדעת נקבע כי "עד עכשיו נסובו כל הדיונים בתביעות הפינוי בשייח ג'ראח ובבטן אלהווא (שמעון הצדיק ושכונת התימנים בכפר השילוח – ח.ה.) סביב שאלות מהמשפט הפרטי (בתחומים של קניין, הקדשות, התיישנות, דיירות מוגנת וכיו"ב), כאילו מדובר בשני צדדים אזרחיים שווים בסכסוך על זכויות בנכס וכעת מבקשת חוות הדעת לסייע לבית המשפט לראות את התמונה המלאה ולעשות צדק".

אילוסטרציה
אילוסטרציה
צילום: Photo by Sora Shimazaki from Pexels

את החוק על בסיסו נדרשות המשפחות הפלסטיניות לפנות את הבתים שבעלותם היהודית הוכחה, מגדירה 'שלום עכשיו' כ'חוק מפלה המאפשר זכות שיבה ליהודים בלבד על נכסים מלפני 48'.

בתגובה אומר עו"ד אביעד ויסולי, כי "כותבי חוות הדעת, שהיא פוליטית הרבה יותר ממשפטית, טוענים כי המשפט הבינלאומי יכול לבטל חוקי קניין מספר החוקים של מדינת ישראל, כולל את 'חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו' הקובע ש'אין פוגעים בקניינו של אדם'".

"המשפט הבינלאומי לא יכול להגן על דיירים שאינם משלמים שכר דירה. אחרת כל דייר בדירה שכורה יפסיק לשלם ויטען כי המשפט הבינלאומי מגן עליו מפני פינוי", אומר עו"ד ויסולי. "יתרה מכך" מוסיף ויסולי, "הפרופסורים רוצים שבית המשפט יפסוק על פי הזהות הלאומית או החברתית של הצדדים. אין ולא יכולה להיות נורמה משפטית אבסורדית כזו.

"ולסיום: ניתן היה ויהיה להשתמש בטיעונים אלה לביטול צווי הריסה של בתי הבנויים על רכוש פרטי בהתנחלויות, כגון 9 הבתים בעופרה או הבתים בדרך האבות. בג"ץ פסק ההיפך. עכשיו כשרוצים לפנות את הערבים, הם מבקשים לבטל את הפסיקות של בג"ץ בנושא זכויות הרכוש הפרטי ביהודה והשומרון".

תגיות:

תגובות