במסגרת ביקורו המדיני בישראל, הגיע שר החוץ של דרום סודן, מונדיי סאמאייה קומבה, לשומרון ולבנימין, וקיים סיורים עם ראשי המועצות יוסי דגן וישראל גנץ.
ביקורו של השר התקיים ביוזמת של שר החוץ גדעון סער, והשתתף בו מנכ״ל משרד החוץ צחי דיקשטיין ובחלקו גם סגנית השר שרן השכל.
את ביקורו פתח שר החוץ ביישוב פדואל, שם שמע סקירה נרחבת מפי ראש המועצה דגן בתצפית הלאומית 'המרפסת של המדינה' על שם דונלד טראמפ. לאחר התצפית הביטחונית והאסטרטגית, דגן הסביר לשר החוץ באריכות על הקשר של עם ישראל לארץ ישראל עוד מימי אבותינו בתנ״ך, ובפרט ליהודה ושומרון ארץ התנ״ך.
לאחר מכן ביקר ב'שילה הקדומה', שם זכה להדרכה מפי ראש מועצת בנימין ומועצת יש״ע ישראל גנץ, שהציג לו ממצאים היסטוריים בני למעלה מ-3,000 שנה. גנץ הסביר לו את הקשר הארוך והבלתי ניתן לניתוק בין עם ישראל למולדתו, ובעיקר ביהודה ושומרון.
קומבה אמר במהלך ביקורו במרפסת של המדינה: ״רצינו לבקר בשומרון לפני שנחזור. אני מודה מאוד על דבריך ואני מרוצה. אני חושב שזו החוליה האחרונה במסע הביקור שלי כאן. ביקור במקום הזה משמעותי מאוד עבורנו כמדינה, ואני מאמין שגם לביקור כאן יש משמעות רבה ביחסים שלנו עם מדינת ישראל. אני גם מאמין שביקור במקום הזה הוא מבורך.
״שמחתי להכיר את המקום הזה, ואני מקווה שכל מי שיגיע מהמדינה שלנו, יגיע גם לבקר כאן. מי שיש לו הזדמנות, אני ממליץ לו לבקר בשומרון. אנחנו מתפללים להצלחתכם, מתפללים ליציבות שלכם, מתפללים לשגשוג ולשלום במדינה הזאת. דרום סודן היא ידידה קרובה של ישראל, ואנחנו נמשיך להיות קרובים מאוד לישראל״.
השר הודה לראש המועצה דגן על אירוחו בשומרון: ״תודה על כך שקיבלתם אותי, תודה על האירוח. הצלחה רבה, אנחנו מתפללים, כמובן, שוב, עבור התושבים פה. אנחנו מתפללים שהאל הכול יכול יעניק להם עוד ברכות ויציבות ושלום״.
השר מדרום סודן עם ישראל גנץ ומנכ"ל משרד החוץ צחי דיקשטיין בשילה. צילום: דוברות
יוסי דגן ראש מועצת שומרון בירך את השר הבכיר על בואו לשומרון: ״זה כבוד עבורנו לארח אתכם בשומרון, ארץ התנ"ך. אנחנו יודעים מה אתם עושים למען ישראל, אנחנו מודעים למצב הביטחוני במדינה שלכם, ואנחנו מרגישים שאנחנו עומדים יחד.
״יש לנו ערכים משותפים, יש לנו אוייבים משותפים, ואני מקווה שמהביקור הזה נתחיל לעבוד ולהיאבק יחד - קודם כול למען צדק, ושנית, למען הביטחון אצלכם ואצלנו, כי המצב שלנו זהה״.
ישראל גנץ, ראש המועצה האזורית בנימין ומועצת יש״ע, אמר אחרי הביקור: ״בשנים האלו עם ישראל קם וחוזר אל ארצו. עם שר החוץ הדרום סודני נגענו בחרסים שהשאירו כאן אבותינו לפני 3,000 שנה. דיברנו על כך שחזרתנו לכאן לבנימין היא לא רק צדק היסטורי, אלא מקור ברכה לעולם כולו. הוא נשא תפילה לשלום עם ישראל, לשלום ארצו ולשלום העולם משילה הקדומה מקום המשכן הראשון״.
הקשרים המיוחדים בין ישראל לדרום סודן החלו עוד לפני הכרזת עצמאותה של המדינה בשנת 2011. ישראל סייעה רבות לדרום סודן במאבקה לעצמאותה והייתה מהראשונות בעולם להכיר בה כמדינה ריבונית, מה שהוביל לקשרים הדוקים. ביקור שר החוץ בשומרון מדגיש את המחוייבות ההדדית להעמיק קשר זה, תוך הכרה בחשיבות ההתיישבות ביהודה ושומרון כחלק בלתי נפרד ממדינת ישראל.
ביקורו של שר החוץ של דרום סודן מצטרף לסדרת ביקורים מדיניים של שרי חוץ בשומרון לאחרונה. לדוגמה, סיור ראשון של שר חוץ מכהן בשומרון התקיים לאחרונה כאשר משלחת של שר החוץ של זמביה בראשות שר החוץ מולמבו היאמבה, פתחה את ביקורה הרשמי הראשון בישראל בסיור מקיף בשומרון. הביקור נערך על רקע ההיערכות לפתיחת שגרירות ישראל בזמביה, ושר החוץ של זמביה שהגיע לישראל בהזמנה משותפת של שר החוץ גדעון סער וראש מועצת שומרון יוסי דגן.
בנוסף, אל מול יוזמת נשיא צרפת עמנואל מקרון להכרה חד-צדדית במדינה פלשתינית, התקיימה פגישה תקדימית בין ראש מועצת שומרון יוסי דגן לשר החוץ של הונגריה, פטר סיארטו. היתה זו הפעם הראשונה בה גורם רשמי מיהודה ושומרון נפגש עם שר חוץ של מדינה חברה באיחוד האירופי.