מדיני

ראש המשלחת למולדובה: "זכיתי לסייע לחילוץ מאות ישראליים מאוקראינה תוך 'חילול' שבת"

בראיון ל'מצב הרוח' מספר השגריר יואל ליאון על דברי החיזוק שקיבל מרבה של העיר אודסה, על שיתוף הפעולה מצד שלטונות מולדובה והשם הטוב לו זוכים היהודים שהגיעו לסייע, בקרב המקומיים

יואל ליאון, שגריר ישראל לשעבר באוקראינה, עם הנשיא זלנסקי בלשכתו
צילום: באדיבות משרד החוץ

"בתפקידי כראש משלחת מדינת ישראל למולדובה, זכיתי לסייע בחילוץ כ-2,000 ישראלים מאוקראינה דרך הגבול עם המדינה השכנה מולדובה. מאות מהם עברו בתחנות המעבר בשבת מה שגרם לנו לכאורה 'לחלל' את השבת, יומיים לאחר תחילת המלחמה בין רוסיה לאוקראינה". כך אמר בריאון ל'מצב הרוח' יואל ליאון, לשעבר שגריר ישראל באוקראינה וכיום ראש המשלחת שהוציא משרד החוץ למולדובה.

השגריר ליאון אמר עוד: "כאשר עזרתי לרבה של אודסה הרב אברהם וולף לעבור בגבול בשבת, יחד עם חברי הקהילה שלו, הוא הבחין בכך שבכיתי ממש על 'חילול השבת', והוא ניסה לעודד אותי וכתב לי לאחר מכן כדברים האלה: 'השבת שמחה וצועקת ומורה לנו לעשות הכל בכדי להציל יהודים! זו המשמעות האמיתית של השבת'. מאוחר יותר עברו דרכנו הילדים מבית הילדים באודסה שבניהול הרב וולף. כן עבר דרכנו הרב ערנטרוי, רבה של העיר זפורוזיה ועוד יהודים שנמלטו מעיר זו שהופצצה, וגם יהודים רבים מהעיר חרקוב שהופצצה קשות".

ממשיך השגריר, המוסמך לרבנות: "למרות שאני רב, לא מצאתי לנכון לשאול שאלת חכם במצב כזה של הצלת נפשות ופיקוח נפש ממש". ליאון הגיע לגבול מולדובה-אוקראינה לקראת שבת וביום השבת פתח שם חפ"ק שבסמכותו מצויים כל הגופים הישראליים המסייעים לישראלים ולזכאי חוק השבות השואפים לעלות לישראל וגם לאלה הנשארים לפי שעה באזור".

השגריר ליאון מציין בסיפוק: העברנו גם לארץ את 120 שליחי חב"ד מהקהילה הגדולה בעיר דניפרו, כולל השליחים - הרבנים, המורות והמורים בסמינר הגדול לבנות בית חנה, הר"מים והמורים בישיבה הקטנה וביתר מוסדות החינוך הגדולים של חב"ד בעיר זו.

ליאון עם ילד יהודי יתום מפליטי אוקראינה
ליאון עם ילד יהודי יתום מפליטי אוקראינה
צילום: באדיבות משלחת משרד החוץ למולדובה

מאידך הרב הראשי של העיר והשליח הראשי של חב"ד הרב שמואל קמינצקי החליט שאין לנטוש את יהודי הקהילה המקומית והוא השליח היחיד שנשאר בעיר.

שיתוף פעולה מלא מצד ממשלת מולדובה

"למרות שמולדובה קולטת באופן זמני לפחות, המוני פליטים מאוקראינה, עד כה כ-130 אלף, מול אוכלוסייה מקומית של 2.6 מיליון נפש", מסביר ליאון, "אנחנו זוכים לשיתוף פעולה מלא מצד הממשלה המקומית ואני מקיים קשר הדוק עם שר החוץ ושרת הבריאות ועוד. נכון שאנחנו גם מסייעים להם. למשל הבאנו מטוס שלם של תרופות וסיוע הומניטרי. הטיסה נתרמה על ידי 'איחוד הצלה', הפועל רבות באזור בכלל. במטוס היו 16 טון של תרופות מתנת חברת התרופות 'סנופי' ועוד חברות.

"אני מוריד את הכובע בפני השלטונות של מולדובה, שאמנם מעוניינים שנוציא משם מספר מקסימלי של ישראלים וזכאי חוק השבות שהגיעו מאוקראינה, וזאת כדי להקל על העומס הגדול. (לפולין הגיעו הרבה יותר פליטים, 1.5 מיליון, אבל אוכלוסיתה מונה קרוב ל-38 מיליון איש). כבר יש במולדובה מחסור במזון ובעזרת איחוד הצלה, המגייסת תרומות מיהודי אירופה, אנחנו שולחים מנות מזון יומיות לפליטים. בשלב ראשון הענקנו חינם כרטיסי סים לטלפונים לכל מי שעבר דרכנו, חילקנו 1,000 שמיכות, מאות מזרונים ועוד סיוע כללי לימים הראשונים, מתקציב משרד החוץ הישראלי.

"אנחנו עזרנו ונמשיך לעזור לכל מי שהגיע אלינו, כולל לא אוקראינים שאינם יהודים. וכמובן ליהודים, זכאי חוק השבות. אבל הגדרת התפקיד האישית שלי היא, לסייע לישראלים אזרחי המדינה, כולל לא יהודים. עם זאת אני מנהל את שתי תחנות המעבר בין אוקראינה למולדובה, שבהן פועלים נציגי הסוכנות היהודית ו'נתיב', הבודקים את הזכות לעליה מבחינת חוק השבות, וכן נציגי קרן הידידות, איחוד הצלה ועוד. אנחנו מוציאים בכל יום מטוס של עולים בדרכם לישראל. הטיסות ממומנות על ידי התורמים של קרן הידידות ואיחוד הצלה. מאחר שנמלי התעופה של מולדובה סגורים, אנחנו אמורים לקבל לכל טיסה אישור משר החוץ של מולדובה".

השגריר ליאון מציין שמדינת ישראל ותחנות המעבר שלה, זכו במקום לשם טוב: "יום אחד הגיעה אלי במכוניתה אשה מקומית שאינה יהודיה ואמרה: ראיתי כאן את דגל ישראל. אודה לך אם תשמור על שני ילדי כשאלך לסידורים לכמה דקות. אני יודעת שעליכם הישראלים אני יכולה לסמוך במיוחד, כבני אדם הגונים".

תגובות