מדיני

החרפה ביחסים עם פולין: משרד החוץ זימן את השגריר הפולני לנזיפה

עקב קידום החוק שיפגע בניצולי השואה, משרד החוץ זימן לנזיפה את השגריר בישראל. בפולין מיהרו לזמן בתגובה את הנציגה הישראלית בוורשה

אילוסטרציה
צילום: פלאש 90

שגריר פולין בישראל, מארק מגירובסקי, זומן היום (א') לשיחת נזיפה במשרד החוץ ע"י ראש המערך המדיני-אסטרטגי במשרד החוץ, אלון בר, בעקבות קידום החוק בפולין שעלול לפגוע בבקשות להשבת רכוש ולמתן פיצויים לניצולי השואה ולצאצאיהם.

בר הביע את אכזבתה הקשה של מדינת ישראל מהחקיקה שעברה בבית התחתון בפרלמנט הפולני בשבוע שעבר, ושצפויה להשפיע לרעה, על פי מומחים, על 90% מבקשות השבת הרכוש מצד ניצולי שואה וצאציהם. בר הדגיש עוד כי "לא מאוחר מדי עבור פולין לעצור תהליכים שמשמעותם התנערות ממחויבויותיה", וקרא לפולין לשוב לשיח בנושא השבת רכוש, שהופסק ב-2019. במשרד החוץ הוסיפו כי ראש המערך המדיני-אסטרטגי הבהיר לשגריר מגירובסקי כי לא מדובר בוויכוח ההיסטורי על האחריות לשואה, שכבר בעבר עוררה מחלוקות קשות בין שתי המדינות, "אלא בחוב המוסרי של פולין כלפי מי שהיו אזרחיה ורכושם נגזל בזמן השואה ותחת המשטר הקומוניסטי".

בישראל רואים בחומרה את קידום החוק בפרלמנט הפולני, ועל כך מעידה עצם העובדה שהשגריר הפולני זומן לשיחה במשרד החוץ ביום החופשה שלו, דבר הנחשב חריג ביחס לדיפלומטים. בתגובה לזימונו של מגירובסקי, בפולין דווח הערב כי הממשלה בוורשה זימנה לשיחת נזיפה מחר את הממונה הישראלית בשגרירות שם, טל בן ארי.
ביום חמישי האחרון, אישר הבית התחתון של הפרלמנט הפולני את הצעת החוק שתקשה על ניצולי שואה וצאצאיהם לקבל פיצויים על גזל רכושם בידי הנאצים. לפי ההצעה, תביעות רכוש תלויות ועומדות, שלא הגיעו להכרעה ב-30 השנים האחרונות, יופסקו או יימחקו. בנוסף, לא ניתן יהיה להביא טענות חדשות על החלטות מנהליות שהתקבלו לפני יותר מ-30 שנה. ההצעה תועלה בפני הבית העליון של הפרלמנט, לפני שהחוק יאושר סופית.

החקיקה המוצעת תפגע בתובעים, כולל ניצולי שואה ובני משפחותיהם, כמו גם בבעלי נכסים חוקיים רבים אחרים, יהודים ולא יהודים. מדובר בין היתר על החלטות על הלאמת רכוש שהתקבלו בתקופת הקומוניזם ללא בסיס חוקי או תוך הפרה בוטה של החוקים שקבעו הקומוניסטים עצמם. אם החוק יאושר, הוא צפוי להשפיע על כ-90% מתביעות ההשבה.

תגובות