בעולם

"שואת חיסונים": דרישה לחקירה חדשה נגד ישראל בהאג

קבוצה המכנה את עצמה 'אנשי אמת' פנתה לבית הדין הבינלאומי בבקשה לחקור את ממשלת ישראל בגין הפרת 'קוד נירנברג': "מחייבים אזרחים להשתתף בניסוי רפואי-גנטי"

צילום: דוברות הקריה הרפואית רמב"ם

תשואות בינלאומיות למבצע החיסונים של ממשלת ישראל? כשבועיים בלבד לאחר שהרשות הפלסיטינית פנתה לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג בבקשה לחקור את ישראל בגין פשעי מלחמה ביהודה, שומרון ורצועת עזה, קבוצה של עורכי דין ישראלים-יהודים, רופאים ואזרחים מודאגים המכנה את עצמה 'אנשי אמת' עושה צעד דומה - הפעם נגד מבצע החיסונים הישראלי. 

על פי דיווחים בתקשורת הבינלאומית, בימים האחרונים פנתה הקבוצה להאג בבקשה לפתוח בחקירה נגד ממשלת ישראל והעומד בראשה בנימין נתניהו בגין הפרה בוטה של 'קוד נירנברג' - קוד האתיקה הרפואי שנוסח לאחר "משפט הרופאים הנאצים" שהועמדו לדין בנירנבג שבגרמניה בגין ניסויים רפואיים זוועתיים שערכו בבני אדם, יהודים ולא יהודים, במהלך מלחמת העולם השנייה.

במכתב הפנייה, שנושא את הלוגו של חברת עורכי הדין א.סוכובולסקי ושות' מתל אביב וחתום בידי עו"ד אריה סוכובולסקי ועו"ד רות מכנס, נטען, בין היתר, כי "כאשר ראשי משרד הבריאות וראש הממשלה בנימין נתניהו הציגו את החיסון והחלו לחסן את אזרחי ישראל, לא נאמר למתחסנים כי הם לוקחים חלק פעיל בניסוי רפואי-גנטי ולא צוין בפניהם כי נדרשת לכך הסכמה מראש על בסיס 'קוד נירנברג'. 

העותרים גם סבורים כי ההכרזה הפומבית של מנכ"ל פייזר, אלברט בורלה, שמדינת ישראל הפכה ל"מעבדה העולמית" של החברה וההודאה של ראש הממשלה נתניהו בכך, יש בהם בכדי להצביע על כך כי מבצע החיסונים המהיר שהתרחש בישראל "הוא אכן ניסוי רפואי וכי זו מהות ההסכם”. 

זאת ועוד, העותרים מוטרדים מהלחץ הכבד והלא-חוקי שמופעל על אלו שבחרו לא להתחסן מצד מדינת ישראל, מתופעות הלוואי הלא פשוטות שחוו מתחסנים רבים ומהעובדה שמדובר בחיסון שמבוסס על טכנולוגיה חדשה ואושר בהליך מהיר. לטענתם, נותר רק להסיק כי מדובר בהפרה חמורה של 'קוד נירנברג'. 

בתוך כך, נציין כי 'קוד נירנברג' מורכב מעשרה כללים וכולם כך נראה, נלקחו בחשבון במבצע החיסונים הישראלי.    

  1. נדרשת הסכמה רצונית של המשתתף במחקר, המתקבלת מתוך הבנה של הניסוי.
  2. על הניסוי לכוון להביא תוצאות חיוביות לטובת האנושות, שלא ניתן להשיגן באמצעים אחרים.
  3. על הניסוי להיות מבוסס על ידע מוקדם (לדוגמה, מתוך ניסויים בבעלי חיים) המצדיק את עריכת הניסוי.
  4. על הניסוי להיות מתוכנן בצורה שתמנע סבל (פיזי ונפשי) ופגיעות מיותרים.
  5. אין לערוך ניסוי כאשר יש סיבה כלשהי להניח שהוא כולל סכנת מוות או נכות.
  6. רמת הסיכון במחקר תהיה ביחס לרמת התועלת הצפויה מהתוצאות.
  7. יש לדאוג כי החומרים וסביבת ביצוע הניסוי יהיו ברמת בטיחות נאותה אשר תגן על המשתתף מפני הסיכונים הצפויים.
  8. צוות הניסוי יהיה בעל הכישורים הנדרשים לביצוע הניסוי.
  9. המשתתף בניסוי יוכל לפרוש בכל עת, אם הוא חש שישנו דבר פיזי או נפשי המונע ממנו להמשיך בניסוי.
  10. על צוות הניסוי לעצור את הניסוי כאשר הם מעריכים שהמשך הניסוי יהיה מסוכן.

תגובות