בעולם

לראשונה מזה 100 שנים: מרכז לחינוך יהודי נחנך בסיביר

חסידות חב"ד חנכה השבוע מרכז לחינוך יהודי עבור 200 ילדים בגילאי הגן וחוגי העשרה למבוגרים בעיר טומסק: "נבנה באדיבות פילנתרופים יהודים"

טקס חניכת המרכז בטומסק
צילום: באדיבות הרב לוי קמינצקי

סגירת מעגל היסטורית: כמאה שנים לאחר ששלטונות ברית המועצות הקומיניסטית אסרו קיים חיים יהודים בסיביר, נחנך ביום ראשון האחרון בעיר טומסק שברוסיה מרכז לחינוך יהודי.

המרכז, המשתרע על שטח של כ -2,322 מטר מרובע, הושק בטקס חגיגי בנוכחות כ -400 איש, בהם מנהיגי תנועת חסידות חב"ד-ליובאוויטש ורבה הראשי של רוסיה, ברל לזר, שהגיע בטיסה ממוסקבה - הממוקמת במרחק של כ-2000 קילומטרים ממערב לטומסק.

המבנה החדש יהווה מרכז חינוך עבור 200 ילדים יהודים בגילאי הגן והוא יכלול בנוסף גם חוגי העשרה שונים למבוגרים כמו מעבדות רובוטיקה, סדנאות לפיסול בחימר וטניס שולחן.

"המרכז הזה נבנה בתרומות של פילנתרופים יהודים, וזה מרשים", אמר לסוכנות הידיעות היהודית JTA הרב לוי קמינצקי, שליח תנועת חב"ד-ליובאוויטש לטומסק. הוא הוסיף וציין כי המרכז יהיה פתוח גם עבור לא-יהודים שיהיו מעונינים לרשום את ילדיהם לפעילויות חוץ-לימודיות.

ההתיישבות היהודית בסיביר מתוארכת למאה ה-17, כשהצאר אלכסיי העניש את יריביו הפוליטיים ואת תומכיהם בהגליה לסיביר. בשנת 1659 היו בין הגולים היו גם כמה יהודים וגרמנים ממחוז סלובודה הגרמני.

במאה ה-18, על פי פרסום של מוזיאון 'אנו', החלו יהודים לייסד קהילות ברחבי סיביר. התיעוד הראשון של קהילה יהודית בטובולסק הוא מסמך משנת 1813, בו מוזכרים חברה קדישא, בית עלמין יהודי, ובית תפילה.

הקהילות החדשות בסיביר היו גדולות מספיק להבטיח שמירת המסורת ואורח החיים היהודיים. היהודים הורשו ללמוד תורה ותלמוד ואף נהגו לסמן את בתיהם בסימני היכר יהודים מובהקים. 

אף על פי שרובם לא שמרו מצוות, הם דאגו לייסד ולהקים בתי ספר, בתי כנסת ובתי עלמין יהודיים, ובשלהי המאה ה-19 הוקמו בסיביר בתי כנסת מפוארים ששיקפו את עושרן ואת מעמדן החברתי הגבוה של היהודים.

הכל השתנה בשנות ה־30 של המאה הקודמת, אז הורה השלטון הקומוניסטי על סגירתם של כל בתי הכנסת בסיביר - חלק מתשמישי הקדושה שלהם נעלמו וחלקם נמסרו למוזיאונים מקומיים.

לאורך השנים, הפכה טומסק לסמל עבור יהודי רוסיה בשל נחישותם של יהודי העיר לדבוק באמונתם ובתרבותם, למרות מאות שנים של דיכוי, שהגיע לשיאו ברדיפה האנטישמית בתקופת הקומוניזם.

הרכישה והשחזור של אתרי מורשת יהודיים בטומסק החלו בשנת 1999, אז החזירה הממשלה לקהילה היהודית גם את אחד הבניינים ששימשו כבית כנסת.

תגובות