בעולם

"יהודי המזרח": תערוכה חדשה בפריז מציגה את התרבות היהודית בארצות ערב

מוזיאון של מכון 'העולם הערבי' מציג את ההיסטוריה הייחודית של הקהילות היהודיות בארצות ערב. נשיא צרפת: "תרבות עוצמתית, יצירתית ושופעת"

נשיא צרפת מקרון בביקור בתערוכה
צילום: באדיבות ארמון האליזה

ביום רביעי האחרון נפתחה במוזיאון של מכון 'העולם הערבי' (IMA) בפריז תערוכה שמציגה את ההיסטוריה ארוכת השנים של הקהילות היהודיות בעולם הערבי.

התערוכה, הנקראת "יהודי המזרח", מציגה את "התקופות הגדולות של החיים האינטלקטואלים וחיי התרבות היהודיים במזרח, וחושפת את הדיאלוגים הפוריים שעיצבו את החברות השונות בעולם הערבי-מוסלמי במשך מאות שנים".

בנוסף, התערוכה עוקבת אחר החיים המשותפים של היהודים והמוסלמים, "מהקשרים הראשונים שנרקמו בין השבטים היהודיים של ערב והנביא מוחמד ועד להופעת הדמויות המרכזיות של המחשבה היהודית במהלך הח'ליפות של ימי הביניים בבגדד, פאס, קהיר וקורדובה; מעלייתם של מרכזים עירוניים יהודיים במגרב ובאימפריה העות'מאנית ועד לתחילת הגלות הסופית של יהודי העולם הערבי".

בתערוכה מוצגות יצירות שטרם פורסמו במגוון פורמטים, לרבות ארכיאולוגיה, כתבי יד, ציורים, תצלומים, מיצבים ליטורגיים ומיצגים אורקוליים ומוזיקליים. הפריטים בתערוכה, שתהיה פתוחה לקהל עד מרץ 2022, מושאלים כולם מאוספים בצרפת, אנגליה, מרוקו, ישראל, ארצות הברית וספרד.

כרזת התערוכה
כרזת התערוכה
צילום: באדיבות IMA

נשיא צרפת עמנואל מקרון השתתף גם הוא בפתיחת התערוכה. בנאומו באירוע הוא שיבח את "חוזקן ורוח ההתנגדות" של הקהילות היהודיות בעולם הערבי, "האחדות העמוקה" שלהן ו"תרבותן העוצמתית, היצירתית, השופעת".

"בתקופה שבה העולם הערבי, כמו החברות האירופיות שלנו, מוטרד מאוד ממשברי הזהות, התערוכה מדברת אלינו על דו קיום, נאורות, העשרה הדדית וחילופי דברים בין דתות מונותאיסטיות", אמר.

מקרון המשיך והוסיף, "כמובן, ללא כל אופטימיות נאיבית, ההיסטוריה של יהודי המזרח מלאה גם ברדיפות, סבל, סכסוכים, יציאת מצרים. אבל בין השנים האפלות ביותר, היו גם תקופות של פריחה מפוארת וגשרים שנבנו בין שפות, ידע ותרבויות.

"מה שהתערוכה הזו מראה היטב הוא שהקהילה היהודית תמיד ידעה לנהל דיאלוג עם התרבויות האחרות שהיא חיה לצידן: רומית, ביזנטית, ערבית, איברית, עות'מאנית ושהיא תמיד שילבה את הטקסטים שלה עם שפות אחרות כדי להתנגד, לשרוד או להבטיח שימשיכו הלאה".

ממוזיאון ה-IMA נמסר כי הם מתכננים להרחיב את מאמציהם גם מחוץ לתערוכה כדי ללמד אנשים על קהילות יהודיות בעולם הערבי, וזה כולל קונצרטים, מופעים והקרנות סרטים.

במוזיאון ציינו בנוסף כי "יבוצעו פעולות גישור שאפתניות לציבור, בפרט בקרב הדורות הצעירים" וכי "פרסום מדעי וכנסים, בקשר לתערוכה, יעמיקו נושאים מרתקים אלו".

תערוכת 'יהודי המזרח' מהווה המשך לטרילוגיית התערוכות של IMA המתמקדות בדתות מונותאיסטיות בעולם הערבי. כך למשל, ב-2014, IMA הציג את התערוכה "חאג', העלייה לרגל למכה" וב-2017 "נוצרים מהמזרח, 2000 שנות היסטוריה".

תגיות:

תגובות