בעולם

"האריה של קאבול": היהודי האחרון באפגניסטן עולה לישראל

בגיל 62, זבולון סימן-טוב החליט לעזוב את המדינה המוסלמית בה נולד וגדל, ולעלות לישראל: "לאפגניסטן אין עתיד. חוסר היציבות המתמשך יהפוך אותה לגרועה מסוריה"

צילום: באדיבות: Nasim Fekrat באמצעות ויקיפדיה

מכבה את האור תרתי משמע. זבולון סימן-טוב ציין בסוף השבוע האחרון את חג הפסח והשבת האחרונים בקאבול ונפרד לעד מבית הכנסת שבו בילה את מרבית זמנו בשנים האחרונות.  

בראיון לאתר Arab News, מספר סימן-טוב, היהודי האפגני האחרון שנותר ברפובליקה האיסלמית של אפגניסטן, על החיים הסוערים במדינה העוינת וההחלטה להשאיר הכל מאחור ולעלות לישראל בגיל 62.

הסיפור של סימן-טוב הוא אולי לפני הכל סיפורה המרתק של יהדות אפגניסטן שעל פי מקורות מקומיים מתוארכת לזמן גלות עשרת השבטים ויעיד על כך אולי שמו הפרטי של סימן טוב -  "זבולון".

עד להקמת מדינת ישראל, חיו במדינה המוסלמית בשלווה יחסית מאות משפחות יהודיות - רובן בעיר הראת במזרח המדינה שם גם נולד סימן-טוב. היהודים האפגנים נהנו מחופש פולחן והקימו בעיר הראת 4 בתי כנסת. כל זה השתנה עם הקמת מדינת ישראל, כשחלק מהמשפחות בחרו בציונות ועלו ארצה בסוף שנות ה-40.  

עם זאת, הרוב המכריע נשאר ועזב לישראל רק בשנות השמונים בעקבות הפלישה הסובייטית למדינה. אחרים עשו זאת דווקא אחרי נפילת הגוש הסובייטי בזמן מלחמת האזרחים הקשה בין הפלגים האיסלמיים הקיצוניים ורק עם עליית שלטון הטאליבן בין השנים 1996-2001 עזבו מרבית היהודים את המדינה. כולל בני משפחתו של סימן-טוב שעלו לישראל.

זבולון, סוחר שטיחים ותכשיטים שאף לחם בצבא האפגני, שרד את כל התהפוכות במדינה והחליט להישאר בעיר הבירה קאבול. לדבריו, תור הזהב של היהודים במדינה היה בתקופת המלוכה במדינה - עד שנת 1973 - אז גם הוקם בית הכנסת בקאבול, שהפך להיות היחידי במדינה לאחר שאחרון היהודים עזב את העיר הזאת.

באותן שנים גר קאבול יהודי נוסף בשם יצחק לוי, שבינו לבין סימן-טוב שררו לאורך השנים יחסים קשים ומרירים בגלל מחלוקת על בעלות על ספר תורה עתיק. המחלוקת הפכה להאשמות הדדיות והשניים נכלאו בהוראת הטליבאן.

למרבה הצער, בתקופת מאסרם נבזז בית הכנסת וספר התורה העתיק נגנב. לוי נפטר בשנת 2005 בגיל 69 . הוא נקבר בישראל וסימן-טוב נותר היהודי האחרון במדינה. סיפורם של השניים סיפק השראה למחזאי היהודי-אמריקאי ג'וש גרינפלד שכתב את The Last Two Jews of Kabul (שני היהודים האחרונים בקאבול).

את מרבית זמנו מבלה סימן-טוב במתחם בית הכנסת הישן הצמוד לביתו. "הצלחתי להגן על בית הכנסת בקאבול כמו אריה, גם אל מול המוג'אהדין והטאליבן", הוא אומר בגאווה ומוסיף כי בשנים האחרונות הוא ממעט לצאת החוצה בגלל הפשע והטרור ברחובות העיר אבל גם בגלל ההתקפות האמריקאיות מהאוויר שהיו מנת חלקה של קאבול בחלק מן הזמן.

לטענתו, ולמרות העוינות שהוא חש כלפי הטאליבן, העיר הייתה בטוחה יותר תחת שלטונם ולפני שהאמריקאים החליטו להתערב.

צילום: : באדיבות המצולם

"ארה"ב עושה בלגן ומשאירה כאוס בכל מקום שאליו היא מגיעה. סומליה, עיראק ואפגניסטן הן דוגמאות טובות. מדובר במדיניות צבועה ושקרנית. היא טוענת שתעזוב אבל היא לא", הוא מסביר לאחר שאיבד תקווה בתהליך השלום שנחתם בין ממשל טראמפ לטאליבן בפברואר 2020 והיה אמור להוביל לשלום כולל. "לאפגניסטן אין עתיד והיא תהפוך גרועה יותר מסוריה. יש קבוצות ומנהיגים באפגניסטן ובאזור שלה שנהנים מחוסר היציבות שלה".

עם עזיבתו של סימן-טוב את קאבול בית הכנסת, ששימש בעיקר אותו אבל גם חיילים יהודים בשירות צבא ארה"ב, צפוי להיסגר והיהדות תסתיים באופן רשמי באפגניסטן. "אמשיך לעקוב אחר המתרחש באפגניסטן גם באמצעות הטלוויזיה הישראלית", הוא מבטיח בראיון ל Arab News.

תגובות