נשות אברכים חרדים שתורתם אומנותם, ושנשותיהם הן המפרנסות היחידות במשפחה, והן מצאו פרנסתן כעובדות אזרחיות בצה"ל, בעיקר בענף המחשבים, ומבצעות עבודתן בבגדיהן האזרחיים ללא כפיפות להירארכיה הצבאית, נצטוו ע"י הרבנים להתפטר מעבודתן, בטענה שגם בהיותן רק במעמד אזרחיות עובדות צה"ל, הן בעצם 'חיילות', בניגוד לפסיקת החזון אי"ש. זאת גם אם אינן לובשות מדים, אינן מופעלות במסגרת ההירארכיה הצבאית, ומעמדן אזרחיות לכל דבר ועניין.
השבוע פירסם היומון הליטאי 'יתד נאמן', שהוא בגדר 'הסמן הימני' מבחינת החומרע'ס המוטלות על הציבור החרדי, הנוהג להתיישר על פיו, את קריאתם של הרב דב לנדו, משרידי תלמידי החזון אי"ש המתואר ב'יתד' כ'מנהיג הציבור הליטאי', והרב מאיר קסלר רבה של העיר מודיעין עילית. במכתב מזכירים הרבנים כי מרן החזון אי"ש אסר לחלוטין ובכל צורה גיוס בנות ושירות לאומי וגרס שהאיסר כל כך חמור, עד שיש לקיים בו חומרא של ייהרג ואל יעבור.
הדברים מעוררים סערה ודאגה בציבור החרדי, שמשווע למקומות עבודה נאותים לנשים, בעיקר אלה שבעליהן נשארים בכולל והן מהוות את מקור ההכנסה העיקרי של המשפחה. "לאן נלך לעבוד?", תהתה אחת מנשות בני ברק. "מי יפרנס את המשפחה שלנו? הרבנים שזורקים לבעלי כמה מאות שקל לחודש? מזה אפשר לחיות? הרבנים יגרמו לכך שבשל עצם נכונותם לשבור את מטה לחמנו, ייאלץ בעלי בסופו של דבר לנטוש את הכולל ולחפש עבודה. אז מה מרוויחם הרבנים מזה? רק פחות לומדי תורה ויותר נשים מתוסכלות שיושבות בבית".
עובדת הרואה עצמה מועמדת להתפטרות מרצון מכוח צו הרבנים, אמרה: "מה ההבדל בין עבודה בחברת הייטק פרטית, שהרבנים מתירים, לאותה עבודת פיתוח תוכנות המתבצעת בצה"ל? הרי אנו מנותקות למעשה מן הפירדמידה הצבאית, ללא מדים וללא פקודות, ומבצעות עבודת הייטק נטו. למה כשזה נעשה לטובת רווחיה הפרטיים של חברה עסקית כלשהי זה בסדר, וכשאותה עבודה נעשית למען ביטחון המדינה זה פסול? איפה ההיגיון?"
ביניים:
יכולות מבצעיות חדשות למטוסי הקרב של חיל האוויר
בשנים האחרונות מצאו לא מעט נשים חרדיות, בוגרות מגמות מחשבים בסמינרים החרדיים, תעסוקה מכבדת בצה"ל, כנשות מחשבים, שמועסקות על בסיס חוזה אזרחי תמורת שכר מכובד מאוד שמאפשר קיום כלכלי מכובד למשפחה החרדית. נשים אלה ממלאות תפקידים חיוניים מאין כמוהם, כמו למשל הובלת פרוייקטים מרכזיים של היחידה הטכנולוגית של חיל האוויר, במסגרת תכנית הקרויה 'תוכנה באמונה'. פעילותן המבריקה של הנשים החרדיות זיכתה את ראש עמותת 'עתידה', אסתי סלומון, אישה חרדית, במדליית הערכה ממפקד חיל האוויר, שאמר באירוע: "עשינו יחד היסטוריה אמיתית. תודה לנשים על קידוש השם".
הנשים המועסקות במרכזי הפיתוח הטכנולוגי של חיל האוויר הן מפתחות תוכנה והנדסאיות המועסקות במרכזי הפיתוח ביחידת אופק בקריה ובבסיס צריפין, והן מובילות את אחד מהפרוייקטים המרכזיים של היחידה הטכנולוגית. בין היתר הנשים החרדיות פיתחו יכולות מבצעיות חדשות למטוסי הקרב של חיל האוויר. מדובר בשידרוג פצצות וטילים שמשמשים את טייסי חיל האוויר במהלך מבצעים אוויריים חשאיים נגד התבססות איראן בסוריה והתחזקות חמאס וחיזבאללה. את החימושים המשודרגים וההתאמה האוויונית של כלי הטיס לפצצות ולטילים, פיתחה קבוצה של עשרות אזרחיות עובדות צה"ל, כולן חרדיות.
חיל האוויר אישר בשעתו, בעת חשיפתן עבודתן של הנשים החרדיות בצה"ל, כי הן מועסקות באחד הפרויקטים מרכזיים של היחידה הטכנולוגית של חיל האוויר, 'אופק', שתוצאות עבודתה איפשרו עשרות רבות של תקיפות מדוייקות בעומק שטח האויב. מסתבר שצה"ל רכש, בשל ריבוי המבצעים האוויריים, פצצות משודרגות, שהיה צורך להתאים להן חלקים במטוסי הקרב החדישים, האף-16 והאף-15.
לפני למעלה משנה טרח מפקד חיל האוויר אלוף עמיקם נורקין, לארגן טקס הערכה והוקרה לנשים החרדיות, שהתבטא בהענקת מדליית הערכה ושמה 'מעל ומעבר' לראשת העמותה אסתי סלומון, העוסקת בקליטת הנשים החרדיות. השבוע קיבלה ראש העמותה, אסתי סלומון, מדליית הערכה 'מעבר ומעבר', ממפקד חיל האוויר, אלוף עמיקם נורקין. סלומון הודתה בטקס למפקד חיל האוויר על "הסרת החסמים, פתיחת הדלתות, ההבנה והאמונה, הכבוד והרגישות. עשינו יחד היסטוריה אמיתית שראויה שתמשיך ותתגבר. תודה לנשים היקרות על קידוש השם, הנחישות, ההצטיינות והבשורה שהביאו לא רק למשפחותיהן, אלא גם לחברה החרדית, לחיל האוויר ולמדינת ישראל".
בחיל האוויר אמרו כי ההשקעה בנשים החרדיות הוכיחה את עצמה. "הן מפתחות בלוקים (גרסאות פיתוח) לעולם התעופה, כמו למשל לטובת הפצצה 'ברד קל', בלוחות זמן קצרים בהרבה מאשר אילו הוזמנה העבודה בחוץ. כך אנחנו מצליחים להשתמש תוך זמן קצר בפצצות מבצעיות ליעדים מידיים וחשובים".
במקרים רבים, בחברה החרדית לא מודעים לחיוניות עבודתן, ולפיכך הוזמנו לפני זמן מה בני משפחותיהן לבקר ביחידת הפיתוח ובאחד מבסיסי חיל האוויר. הטייסים באותו בסיס נפגשו במעמד זה לראשונה בחייהם עם אנשים חרדים ושיבחו באזניהם את עבודת הנשים. במהלך הביקור הסבירו הנשים לילדיהן, בעת שניצבו למרגלות מטוסי הקרב החדישים: "הנה, כאן אמא עובדת".