בארץ

בחזרה לשנות ה-90: מספר העולים מרוסיה – הגבוה מכל המדינות

כ-5 אלפים עלו מרוסיה מתחילת השנה האזרחית, לעומת כ-3 אלפים מארצות הברית. כ-65% מעולי ארצות הברית הם אורתדוקסים - שומרי מצוות

ארכיון
צילום: משה מילנר, לע"מ

5,075 עולים הגיעו ארצה מרוסיה (לא כל ברית המועצות לשעבר, רק רוסיה) בתשעת החודשים הראשונים של 2021, לעומת 3,104 שעלו מצפון אמריקה (ארצות הברית וקנדה) באותה תקופה, למרות שהקהילה היהודית בארצות הברית מונה למעלה מפי 30 יהודים מאשר הקהילה ברוסיה.

רק בשנות ה-90 הראשונות של המאה הקודמת עמדה רוסיה במקום הראשון במספר העולים שעלו ממנה, אבל אז מנתה הקהילה הרוסית למעלה משני מיליון יהודים. לישראל הגיעו החל מאותה תקופה למעלה ממיליון יהודים רוסיים. ההערכה היא שמספר דומה נמצא בארצות בארצות הברית לעומת כרבע מיליון יהודים רוסיים שהגיעו לגרמניה.

למרות שרוסיה נמצאת גם השנה במקום הראשון, עלו ממנה חמישה אחוז פחות עולים, מאשר בשנה שעברה.

בשנים האחרונות עלו יהודים רבים מאד יחסית מאוקראינה. בשנה האחרונה עד כה עלו משם כ-2,100 איש, גידול של 4% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

יודעי דבר מסבירים בין השאר את היקף העליה מרוסיה ומאוקראינה בהערכת היהודים שם, שישראל מצליחה להתגבר על מגפת הקורונה הרבה יותר טוב מאשר ארצותיהם המקוריות ולהגיע גם לאחוז גדול מאד  של מתחסנים בחיסון השלישי שבקושי הגיע לשם.

הגידול הרב ביותר באחוזים ממדינות ברית המועצות לשעבר הוא מהקהילה הקטנה של בילורוסיה, ממנה עלו השנה עד כה 780 נפש, המהווים גידול עצום של קרוב ל-70% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. הדבר מוסבר בין השאר בשלטון הכמעט דיקטטורי של לןקשנקו, הקיים במדינה זו.

גידול מרשים מצפון אמריקה

למרות הכל אין להתעלם מכך שבארצות הברית וקנדה חל גידול מרשים של 41% אחוז במספר העולים השנה לעומת התקופה המקבילה אשתקד, אבל אין גם להתעלם מכך ששנת 2020 הייתה שנת השיא במגיפת הקורונה, שבמהלכה הוטלו חסמים גדולים על העליה ועל הטיסות לישראל, כפי שמסרו לנו מ"נפש בנפש" האירגון הגדול המנהל את הנעליה מצפון אמריקה. מובן שהקורונה צמצמה גם  את העליה מכל חלקי תבל חוץ מאשר מאתיופיה.

יצויין עוד שמצרפת עלו בתקופה הנסקרת כ-2800 עולים (גידול של 55%, מארגנטינה כ-630, גידול של 46%, מבריטניה -500, גידול של 20% ומדרום אפריקה 370- גידול של 56%. 

לגבי דרום אפריקה יצויין שבשנים האחרונות גדל מספר העולים שהתגיירו לאחרונה שם, בעיקר מבין ה"אפריקנרים" (ממוצא הולנדי), כפי שפורסם לאחרונה בתקשורת.

אירגון 'נפש בנפש' מסר שהם מציינים שנה מדהימה של עלייה. על פי נתוני האירגון, 3280 עולים חדשים עלו מצפון אמריקה מאז ינואר 2021. בין העולים החדשים היו 643 משפחות, 755 רווקים ו-281 גמלאים. האירגון כבר בדרך להגיע ליעדו הצפוי של כ-4500 עולים לשנת 2021.

קרוב ל-65% ממשפחות העולים משתייכות לזרם האורתודוכסי, כ- 25% מהם הינם קונסרבטיביים ואילו השאר אינם דתיים. כ-45% מהרווקים הם דתיים אורתודוכסים ואילו 55% אינם משתייכים לזרם דתי. 

להערכת 'מצב הרוח' בעבר היה אחוז המשפחות הדתיות שעלו מארצות הברית גדול עוד יותר והגיע לפעמים ל-85% ויותר.

רוב העולים הגיעו מניו יורק, ניו ג'רזי, קליפורניה, פלורידה ומרילנד. ירושלים, בית שמש, תל אביב-יפו, רעננה ומודיעין הם היעדים המובילים לתחילת חייהם החדשים בישראל.

מאתיופיה עלו בתקופה הנסקרת  לא פחות מכ-1600 עולים לעומת 285 שעלו בתקופה המקבילה אשתקד. זאת בעקבות מבצע מיוחד, "צור ישראל" ביוזמת שרת העליה והקליטה פנינה תמנו שאטה  ומאמצים רבים מצידה לשכנע את הממשלה בנושא זה, בשיתוף עם הסוכנות היהודית ובסיוע השגרירות הנוצרית בירושלים.

יצוין כי שלשום (רביעי) עמדה השרה תמנו שטה לקבל כ-250 עולים מקהילת שבט בני המנשה שבהודו, יחד עם יו"ר הסוכנות בפועל וההסתדרות הציונית יעקב חגואל וכן נציגי ארגון "שבי ישראל". דוד פרסונס, דובר השגרירות הנוצרית מסר ל"מצב הרוח" שארגונו גם מסייע במימון עליה זו.

תגובות