נחמן שפירא
מצב הרוח

הציונות הדתית כאן כדי להישאר

מערכת הבחירות סוף סוף הסתיימה. נתניהו הוכיח שוב שהוא הקמפיינר הטוב ביותר, ולאחר חג הפסח הוא יקים את ממשלתו החמישית. בני גנץ ייאלץ להסתפק בתפקיד יו"ר האופוזיציה. איחוד מפלגות הימין הצליח לסיים את הבחירות עם חמישה מנדטים, פלוס אחד בליכוד, ובנט ושקד נשארו מחוץ לכנסת

  • פורסם 01/01/20
  • 12:00
  • עודכן 10/02/21
הקמפיינר הטוב ביותר
צילום: קובי גדעון, לע"מ

מערכת הבחירות של שנת 2019 סוף סוף הסתיימה. כעת ניתן להתפנות לסיכומים. 

ראש הממשלה נתניהו הוא המנצח הגדול של מערכת הבחירות, וזה כבר ידוע. נשיא המדינה ראובן ריבלין קיבל השבוע את המלצותיהם של 65 חברי כנסת להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על נתניהו בפעם החמישית. הממשלה שתקום תהיה ממשלת ימין כמו קודמתה. השאלה היחידה היא, האם היא אכן גם תקדם מדיניות של ימין, או שתמשיך להיות פרווה.

נתניהו הלך לבחירות כדי לסיים אותם עם 61 תומכים, שיישארו איתו גם במקרה שיוחלט להגיש נגדו כתב אישום, לאחר השימוע שייערך בחודשי הקיץ. הוא הצליח. נכון להיום, הצפי הוא שיהיו לו 65 חברי כנסת שיישארו בממשלה, גם בהנחה שיהיה ראש ממשלה עם כתב אישום. ליברמן וכחלון יקבלו כל מה שיבקשו, כחלון כנראה יחזור לליכוד. ליברמן עדיין לא. למשבר חוק הגיוס יימצא פתרון. אל תדאגו, זה לא מה שימנע את הקמת הממשלה בעוד 28 ימים פלוס 14 ימים של הארכה, שכנראה יתקבלו גם הפעם, כמו בכל פעם בה הרכיבו ממשלה בעשורים האחרונים.

נתניהו יודע שהוא לא יצליח להכניס את מפלגת כחול לבן לממשלה, נכון להרגע, אך הוא בכל זאת לא יבחל בכל ניסיון כדי לנסות לפלג ולהחליש אותם ע"י חלוקת תפקידים או כיבודים מסויימים בכנסת. אל תתפלאו גם, אם לאחר התפטרותו הצפויה של אבי גבאי בעתיד הקרוב מתפקיד יו"ר העבודה, ומינויו של זקן חברי הכנסת (השואף להיות הנשיא הבא) עמיר פרץ ליו"ר זמני, תצטרף באורח פלא מפלגת העבודה (ללא גבאי),  לממשלת נתניהו.

המנצחים הגדולים הנוספים של הבחירות הן כמובן המפלגות החרדיות, שתמכו בנתניהו לאורך כל הדרך, והתחזקו משמעותית בכוחן. ליברמן, למרות ההספדים, הצליח שוב להיות בעמדה מכרעת, ואיחוד מפלגות הימין הוכיח שהציונות הדתית למרות הכל עדיין כאן.

יש עוד מנצח למערכת הבחירות האחרונה וקוראים לו הרב רפי פרץ. לאחר נטישתם של בנט ושקד, לא רבים האמינו כי בסופה של מערכת הבחירות, דווקא הבית היהודי תהיה זו שתסיים את המערכה עם שישה מנדטים, ועם שני תפקידי שרים, ואילו הימין החדש יהיו מחוץ לכנסת. המפלגה המאוחדת עם האיחוד הלאומי ועוצמה יהודית, הצליחה במשימתה העיקרית:  להישאר רלוונטיים, להישאר בכנסת, ולשמור על נוכחות מפלגה ציונית דתית בכנסת, מה שלעיתים בתוך המערכה היה נראה רחוק מאוד. בזמן המו"מ לאיחוד התעקשו באיחוד הלאומי ובעוצמה יהודית, כי הם בעלי המשקל החזק במפלגה המאוחדת, וכי  משקל הבית היהודי הוא קטן. בסיכומו של עניין, לאחר חזרתו של אלי בן דהאן מהליכוד, הבית היהודי יהיה עם ארבעה מנדטים בסיעה המאוחדת ,והאיחוד הלאומי עם שניים. עדיין ניאלץ להמתין ולראות לאחר הקמת הממשלה אם אכן החוק הנורבגי יקודם כדי שגם אורית סטרוק ואיתמר בן גביר יזכו להיכנס לכנסת.

בשבוע שעבר התגלו מחלוקות בין הרב פרץ לבצלאל סמוטריץ'. השבוע הם כבר נשמעו מאוחדים מתמיד. השניים דורשים את תיקי החינוך והמשפטים. השאלה היא האם אכן הם יתעקשו על התיקים הללו או שיוותרו לאור התנגדותו  של נתניהו לראות את סמוטריץ' במשרדי החינוך ו/או המשפטים, וניסיונותיו לשכנעם להתפשר על מינויו של סמוטריץ' לתפקיד שר  השיכון. באיחוד מפלגות הימין צריכים לקחת דוגמה מליברמן, שלא מתכוון להתפשר על דרישותיו.

הרב פרץ הוכיח, שלמרות חוסר ניסיונו הפוליטי, ועודף הממלכתיות שלו, לעיתים בעיני מבקריו, הוא יכהן בתפקיד שר החינוך הבא, מינוי שהיה נראה דמיוני לפני שלושה חודשים.

המפסיד הגדול של הבחירות הוא נפתלי בנט, שהיה מצד אחד הכי קרוב מאי פעם למפלגה שהגיעה ממש ממש עד מיפתן הכנסת, עם חוסר של 1,460 קולות בלבד. אבל מצד שני, הוא גם זה שזרק לפח יותר קולות מכל אחד אחר לפניו, עם מעל 138 אלף קולות שאבדו ללא שוב. כעת כבר לא צריך להיות גאון גדול כדי להבין, שבנט ושקד טעו טעות ענקית והזיקו לגוש הימין, למרות הצהרותיהם הרבות במהלך הקמפיין כי הם רק מגדילים את הגוש.  במו ידיהם הם גרמו לאובדן ארבעה מנדטים של מחנה הימין.

תגובות