ד"ר ציפי ריין
פסיכולוגית, מטפלת זוגית משפחתית ומינית מוסמכת ובעלת מכון ריין לטיפול ולימודי משפחה

פרשת פנחס: להציב גבול – בלי לאבד את החיבור

  • פורסם 16/07/25
  • 04:26
  • עודכן 16/07/25
צילום: Freepik

פרשת פנחס נוגעת באחת הדילמות הכי עדינות ומורכבות שיש בכל מערכת יחסים: איך מציבים גבול – בלי לאבד את האהבה? פנחס עושה מעשה קנאות קיצוני. הוא רואה את זמרי וכזבי חוצים גבול חמור בתוך עם ישראל, ונוקם בהם. אבל הקב"ה – בניגוד למה שאולי היינו מצפים – לא מוקיע אותו. להפך. הוא מעניק לו ברית שלום.  למה? איך ייתכן שמעשה כה אלים זוכה דווקא לשכר של שלום?

התשובה טמונה בכוונה. פנחס לא פעל מתוך כעס אישי, לא מתוך אגו, ולא מתוך צורך לנקום. הוא פעל מתוך כאב עמוק על עם שמתפרק מבפנים. על קודש שמתרסק. על בלבול מוסרי שדורש תגובה. ובעיקר – מתוך אהבה. אהבה עמוקה לעם ישראל. כשאהבה פוגשת גבול – נולדת אחריות. גם בבית – מותר לעצור. מותר לומר: עד כאן.

הורים שואלים את עצמם כל הזמן: אם אני מציב גבול, הילד שלי יתרחק ממני? אם אני אומרת לא, האם הוא יסגור את הלב? ואם אני נעמד על עקרונות בזוגיות – אולי זה ייצור ריחוק?

אבל במציאות זה  להיפך. דווקא בית שיש בו אהבה בלי גבולות, הוא בית מבלבל. הוא לא מעניק תחושת ביטחון. ילדים זקוקים לדעת שיש קירות שמחזיקים את העולם שלהם. שהם לא יכולים 'לשבור את הקירות' בכל פעם שהם נסחפים.

הקיץ הוא זמן שבו השאלה הזו הופכת מוחשית במיוחד. החופש הגדול מציף עומס, חוסר שגרה, שעות מסך בלי סוף, יציאות עד מאוחר, ותסכולים משני הצדדים.

ודווקא עכשיו חשוב לזכור: ילדים צריכים גבול. גבול טוב נעשה לא מתוך כעס אלא מתוך אהבה. לא בצעקה, אלא בשקט. בגובה העיניים. הוא לא בא להעניש, אלא להחזיק. גבול מאהבה אומר: אני רואה אותך, אני אוהב אותך, ולכן אני לא נותן לך להיסחף למקום שיזיק לך, או ירחיק אותך ממי שאתה באמת.

וכשהילד מבין שהגבול לא בא כי 'נגמרה לי הסבלנות', אלא מפני שבאמת אכפת לי ממנו - הלב שלו יכול להישאר פתוח גם כשהוא לא מקבל את מה שהוא רוצה.

זה נכון גם בזוגיות. דווקא בית שיש בו אהבה בלי גבולות, הוא בית מבלבל. הוא לא מעניק תחושת ביטחון. זוגיות אמיתית צריכה קירות שמחזיקים אותה, ממש כמו שילדים צריכים קירות שמחזיקים את העולם שלהם. גם בני זוג זקוקים לדעת שיש עקרונות שלא מוותרים עליהם — לא מתוך עקשנות או קרירות, אלא מתוך אכפתיות עמוקה. מתוך אמירה שקטה אך ברורה: אני רוצה  להבין אותך, להיות איתך; אבל  גם רוצה שתהיי איתי — באמת. כמו אצל פנחס, גם בזוגיות הגבול יכול להיות קריאה להתעוררות. לא קריאה למלחמה. לא כל 'לא' הוא סירוב. לפעמים, ה'לא' הוא הדרך לומר: אני רוצה שנהיה שוב 'אנחנו'.

הצבת גבול, כשהיא נעשית ממקום של חיבור, מתוך לב שרוצה טוב – לא מנתקת. היא מחזירה. היא אומרת: אני רואה אותך, אני אוהב אותך, ובדיוק בגלל זה – אני לא יכול להסכים שתלכי בדרך שמרחיקה אותך מהטוב שלך. הגבול הכי עמוק – הוא דווקא גילוי של אהבה.

דווקא בגלל שפנחס מציב גבול מתוך אהבה, הוא זוכה לברית שלום. כי שלום אמיתי לא נולד מפשרה רופפת או ויתור על ערכים, אלא ממי שמצליח לחבר בין עקרונות לבין לב פתוח.

וזה האתגר שלנו כמשפחה: להציב גבולות – ולא לוותר על קשר. לדבר אמת – בלי לפגוע. להחזיק קו ברור – ולחבק תוך כדי. וכשאנחנו מצליחים לעשות את זה? יש סיכוי אמיתי לבית של שלום.

תגובות