ט"ו באב מוקדם

  • פורסם 08/08/14
  • 12:00
  • עודכן 10/02/21
צילום: cottonbro from Pexels

חטיפת שלושת הנערים הי"ד כחודש לפני צום י"ז בתמוז, יצרה אצל רבים תחושה שימי בין המצרים החלו השנה מוקדם מהרגיל. האבל על הנערים ובהמשך על החיילים שנפלו בלחימה בעזה, הכניס אותנו מוקדם גם לימי האבל של תשעת הימים. השבוע יחול ט"ו באב, ולמרות שקצת קשה לחגוג אפשר לומר שלפחות המסרים של היום הזה, מורגשים השנה זמן רב לפניו. כי חוץ מהיותו יום של חתונות, ט"ו באב הוא גם יום של חיבורים. יום שהוסרו בו מחיצות ומחסומים. השבטים הותרו להינשא זה עם זה, שבט בנימין הותר לבוא בקהל והושע בן אלה הסיר את המחסומים בדרך לירושלים. ט"ו באב הוא יום של התרת שבטים לבוא זה בזה, וזה במידה רבה מה שמתרחש בעם ישראל בחודש האחרון. תושבי הדרום מחובקים על ידי תושבי המרכז, חיילים בודדים מחובקים על ידי העם, ואנשים מחלקים שונים ומגוונים בחברה הישראלית מתחברים בחזית ובעורף לעשייה משותפת למען הכלל. 

רק שישה ימים מפרידים בין תשעה באב לט"ו באב, ואם בוחנים את מהותם של שני הימים, אפשר לראות שט"ו באב הוא למעשה התיקון של תשעה באב. בתשעה באב חרב בית המקדש השני בגלל שנאת חינם, ובגלל פלגנות וכיתתיות. לעומת יום הפילוג והשנאה, ט"ו באב הוא יום של חיבור בין חלקי העם. התרבות הישראלית הכתירה את ט"ו באב כחג האהבה, אבל אם מחפשים מסר רלוונטי של ט"ו באב, המסר של הפלת מחיצות והתחברות בין שבטים, הרבה יותר רלוונטי מעוד יום טיפשי של אהבה רומנטית. 

מתכוננים לשמיטה

לט"ו באב השנה יש גם משמעות הלכתית. מכיוון שאנחנו עומדים לפני שנת שמיטה, החל מט"ו באב נאסרת נטיעת עצי מאכל גלויי שורש, ללא אדמה. הסיבה לאיסור היא שאם ניטע את אילן המאכל לאחר ט"ו באב, יתחיל מניין שנות הערלה של העץ בשנת שמיטה, ותהיה בעיה של מראית עין -  אנשים עלולים לחשוב שהעץ ניטע בשמיטה. 

אבל מעבר לעניין ההלכתי, ט"ו באב, קצת יותר מארבעים יום לפני ראש השנה, הוא תאריך טוב להתחיל להתכונן לשנת השמיטה. מי שמחפש ספר טוב שיכין אותו לשנה השביעית, לא רק הכנה הלכתית אלא גם מחשבתית ורוחנית, ימצא את מבוקשו בספר 'שמיטה' של הרב יוסף צבי רימון, שיוצא כעת במהדורה חדשה ומהודרת. כמו שאר ספריו של הרב י"צ רימון, גם הספר הזה מתייחד בשפה בהירה ומסודרת, בשילוב של הלכה עם מחשבה, של מקורות וטעמים. הספר מציע כמה מסלולים של הכנה לשמיטה. אפשר לשקוע לעומק בלימוד ההלכות שקשורות לעבודות החקלאיות בשמיטה ולהתנהלות המטבח לאורך שנה זו; אפשר ללמוד את הרעיונות הרוחניים והערכיים של השמיטה, או להסתפק רק בפרק תמציתי שמסכם את כל ההלכות באופן קצר וברור.  

הרב י"צ רימון לא מסתפק בהוצאת ספר על השמיטה. הוא רוצה להפיץ את ערכי השמיטה כמה שיותר במיגוון דרכים. אחד הרעיונות המקוריים שלו הוא מיזם 'הפקרת שעות' שבו אנשים 'יפקירו' מזמנם שעה בשבוע לטובת נתינה, עזרה וחסד. התוכנית תכלול 'בנק שעות הפקר' שכולם יוכלו ליהנות ממנו, ותנוהל באמצעות הפייסבוק והאינטרנט. שווה לעקוב. 

תגובות