זוכרים את פלוגת האלוקים

  • פורסם 12/01/21
  • 14:17
  • עודכן 10/02/21
צילום: דובר צה"ל

כשבע מאות איש צפויים להגיע ביום ראשון הקרוב להיכל שלמה בירושלים, להקרנת הבכורה של הסרט התיעודי 'פלוגת האלוקים'. הסרט החדש מביא את סיפורה של הפלוגה הדתית בחטיבת אלכסנדרוני, שאיבדה 67 מלוחמיה בקרב כיס פלוג'ה, במלחמת העצמאות, שבו נפלו 89 לוחמים. 

עבור יוזמת הסרט, אביטל רייכנר (גיסתי), הערב הזה יהיה סופו של מסע ארוך. הקשר שלה לסיפור הפלוגה מתחיל בעבודת שורשים שהתבקשה להכין בכיתה ו'. אז היא גילתה, שבן דוד של סבתה, דב יששכר פרידמן, שנותר לבדו מהשואה, הוא אחד הנופלים בקרב כיס פלוג'ה. סיפור הקרב והפלוגה הדתית התעורר אצלה מחדש לפני כשנתיים ביום הזיכרון לחללי צה"ל. לאחר שהשתתפה בטקס שקיימו לוחמים באנדרטת האצ"ל ברמלה, היא הרגישה שלא יתכן שכמעט אף אחד לא מכיר את סיפור הקרב בכיס פלוג'ה, ושכמעט אין הנצחה לנופלים באותו קרב. אביטל החליטה להתחקות אחר סיפורה של הפלוגה הדתית שכמעט נמחקה, ולספר את סיפורה. 

כדי לחשוף את הצבור הרחב לסיפור, היא בחרה להפיק סרט הנצחה לפלוגה, ופנתה לאולפני אתרוג, שמתמחים בהפקת סרטי זיכרון ומורשת. במקביל, היא החלה לאסוף פרטים על לוחמי הפלוגה הדתית, ולראיין את הלוחמים המעטים שעדיין בחיים.

אחרי תחקיר שנמשך למעלה משנה, נכתב תסריט שמשלב עדויות וצילומים אותנטיים, ונבחרה שחקנית שמגלמת את דמותה של אביטל ומובילה את הסרט. גם איש ידיעת הארץ אלידע בר שאול התגייס להופיע בסרט כמדריך סיור בשטח הלחימה. קמפיין מוצלח של מימון המונים ברשת, סייע להשלים את המלאכה, וכאמור ביום ראשון הקרוב תתקיים הקרנת הבכורה. 

מאז פורסמה הידיעה על הכנת הסרט, אביטל מוצפת במאות פניות של קרובי משפחות הלוחמים שנפלו בקרב, המחפשים מידע על קרוביהם ועל הקרב הקשה בו השתתפו. ההתעניינות העצומה בסרט גם הביאה להעברת ההקרנה ממרכז בגין להיכל שלמה, והקרנות נוספות צפויות במהלך החודשים הקרובים.

בשביל אביטל, מורה במקצועה, המטרה העיקרית הושגה עוד לפני שהמסך עלה. היא כבר הצליחה להשיב מעט מהכבוד האבוד של הפלוגה, ולתרום להנחלת סיפורה לדורות הבאים. 

עשרים באופקים

באמצע שנות התשעים החל יהודה אמסלם, בן אופקים שמתגורר בבאר שבע, לגייס אברכים מישיבות שונות להקמת גרעין תורני חדש בעיר הולדתו. המאמצים נשאו פרי. בקיץ 1997 הגיעו לאופקים שש משפחות אברכים, שהצטרפו למשפחות מקומיות ותיקות, כדי להקים באופן רשמי את הגרעין התורני 'אפיקי אורות'. ההתחלה הייתה קשה. מדרשה לאומנות שהוקמה על ידי משפחות הגרעין, נסגרה בעקבות קשיים כלכליים, ובמקביל נקלע גם כולל האברכים של הגרעין לקשיים תקציביים ונסגר. אנשי הגרעין לא הרימו ידיים. הם מיקדו פעילותם בתחום הרווחה. בין השאר  פתחו מועדוניות לילדים בסיכון, מועדון לילדים בעלי צרכים מיוחדים, ומרכז לחלוקת אוכל וביגוד. 

השנים חלפו, הגרעין גדל, וביום חמישי הקרוב יתקיים אירוע לציון עשרים שנים להקמתו. גרעין 'אפיקי אורות' מונה כיום למעלה ממאה משפחות. במהלך השנים הקימו אנשי הגרעין, יחד עם שותפים, מרכז להעמקת זהות יהודית, מרכז משפחה, בית מדרש לנשים, ישיבת הסדר, וגם יזמו הקמת שכונה חדשה, שהביאה להתעוררות שוק הנדל"ן באופקים. מה שהחל כגרעין קטן עם קשיים גדולים, הפך לקהילה גדולה, צומחת ומשתלבת במירקם החברתי של אופקים.    

תגובות