ענהאל שמואלי
מצב הרוח

עת לגשר

החברה הישראלית מתמודדת עם לא מעט מתחים ומחלוקות. קבוצות, פלגים, עדות, תרבויות ואמונות שונות, מולידות מחלוקות שלעיתים מגיעות לכדי אלימות פיזית ומילולית.

  • פורסם 27/01/17
  • 12:00
  • עודכן 10/02/21
צילום: Sven Huls from Pexels

מבחירות לבחירות אנו רואים כי מנהיגי המפלגות, אך מנסים להעצים את המחלוקות, מסיבות פוליטיות המקשות על כל צד לקבל את רעהו.

קהילת סטודנטים שהתגבשה בירושלים לפני כארבע שנים, החליטה לפעול בצורה קהילתית למען החברה. 

הסטודנטים הבחינו בפער עצום בין השיח האינטלקטואלי והמעשיר המתרחש באקדמיה ובבתי המדרש, לעומת חוסר השיח המתקיים ברחוב.

מתוך הרצון לעשות מעשה שיוביל להידברות, פתיחות ואחדות,  הקימו 'בית מדרש רחוב', במטרה לגשר על הפערים, לעודד שיח, ובעיקר לחבר בין אנשים שונים עם דעות שונות.

הם לא חיפשו מקום מבודד ושקט ולא המתינו לאישורים, אלא פשוט הגיעו למקום הטבעי, שרובנו נפגשים בו בחיי היום יום, הוא הרחוב. 

ישנם מאות בתי מדרש ברחבי הארץ. בתוכם, מספר לא מבוטל של בתי מדרש חברתיים ופלורליסטיים. בתי מדרש אלו מתעסקים בסוגיות שנוגעות בכלל החברה. עם זאת, לרוב הלימוד נעשה במקום מנותק מהחברה הכללית, במקום סגור וממוזג ובחברה הומוגנית. הלימוד בבית מדרש רחוב, עוסק בחברה הישראלית, יחד עם החברה. הוא לא דן 'על', אלא 'עם' החברה. בית מדרש רחוב הוא הבית מדרש הראשון בארץ, שמתנהל במרכז המרחב הציבורי באופן קבוע, ומבקש לשתף בו את כלל החברה הישראלית. למעשה, בית המדרש מציע להתבונן בצורה שונה על המרחב הציבורי בארץ. הוא מבקש לשים במרכז המרחב הציבורי את הקול המתון ולתת לקצוות אפשרות למפגש לא אלים. 

בלימוד, מתאספים המשתתפים למעגלים על מחצלות במרחב הציבורי, ולומדים יחד סוגיות אקטואליות וסוגיות הקשורות למעגל השנה. בדף הלימוד מובאים קטעים שונים, המשקפים מיגוון דעות והשקפות רחב, כך שמנעד אוכלוסייה גדול יוכל לחוש זיקה וקשר ללימוד ולשיח המתפתח מתוכו. הלימוד בחברה הטרוגנית, מעורר שיח כן ומאתגר. 

הלימוד מתקיים אחת לחודש. הפעילות מתרחשת בעיקר במדרחוב בן יהודה בירושלים. לאורך השנים התברר, שמדובר בהצלחה בלתי רגילה, הן בהיקף הלומדים מהרחוב, והן במיגוון האנושי הקיים, בין מבחינת גילאי הלומדים, ובין מבחינת מוצאם - אנשים שונים המגיעים מארצות ומתרבויות שונות לשיח תרבותי שלא חייבים להסכים בו. 

וכאן אתם נכנסים לתמונה. מיפגש שבועי ברחוב הוא הבסיס ליצירת מקום מיפגש, שמייצר אלטרנטיבה משמעותית. הפרוייקט זקוק לתמיכה כלכלית שתאפשר את הרחבתו וביסוסו. על מנת להרחיב את הפעילות לכל הארץ, המיזם זקוק לתמיכה במגוון נושאים: עריכת תכנים, הנחיית מעגלים, פירסום ומדיה.  

בתקופה שבה הפערים רק גדלים ומתעצמים, היוזמה של קהילת הסטודנטים מבורכת וחשובה.

יש לכם יוזמה יפה? מכירים אחת כזו? מוזמנים לכתוב אלי: ANAEL84@WALLA.COM.

 

 

 

 

 

 

 



תגובות