ענהאל שמואלי
מצב הרוח

נגישות. שמעתם על המושג הזה?

רובנו אנשים נגישים, המתנייעים בקלות ממקום למקום. אנו לא חושבים פעמיים, לפני שאנו פותחים וסוגרים דלת, עולים ויורדים במדרגות, וכו'. ישנם אנשים שאין להם את הפריבילגיה הזו, לנוע ממקום למקום, לשמוע, לראות או לדבר.

  • פורסם 09/06/17
  • 12:00
  • עודכן 10/02/21
צילום: pixabay.com

במציאות של היום, עם כל הקידמה והטכנולוגיה, היינו מצפים שהחיים שלהם יהיו פשוטים יותר. אך המציאות היומיומית מקשה עליהם, ובעיקר עקב חוסר מודעות של הסביבה, החל מדברים בסיסיים כגון כניסות ויציאות מבתי קפה, צפייה בטלוויזיה, כניסה לשירותים ציבוריים או סתם עגלת סופר שאדם השאיר וחוסמת לנכה את הדרך.

היוזמה הבאה מספרת אודות נשים שפתחו את הלב והראש, על מנת לאפשר נגישות במקומות רבים, אך סוברות שנכון יהיה להנחיל את הרגישות והמודעות לנגישות לאנשים נוספים. 

הכירו את  שרית ארנפלד ולירז פסל, עובדות במועצה אזורית חבל מודיעין. שרית היא עובדת סוציאלית, האחראית על אנשים עם צרכים מיוחדת באגף הרווחה, ולירז פסל היא מורשית נגישות מאגף ההנדסה במועצה. במסגרת תחרות 'מחדדים עפרונות', מיזם שנועד לקדם פרוייקטים במועצה, שלושת המקומות הראשונים שזוכים בתחרות, מקבלים מימון תקציבי עבור קידום הרעיונות שלהם.

לירז ושרית חשבו יחד, שמעבר למה שמחויב החוק להנגיש מבנים ותשתיות, צריך להעלות את המודעות לאנשים עם מוגבלות, כך שאנשים יבינו מה עובר על  אדם עם מוגבלות, ולו בדברים 'הקטנים ביותר', כמו לאכול, לחצות את הכביש וכו'. 

כך עלה רעיון, לערוך הפנינג להעלאת המודעות לאנשים עם מוגבלויות. הן הגיעו למסקנה שהדבר הכי יעיל זה התנסות חווייתית וקשר ישיר עם  אדם עם מוגבלות, גם מקרב מקבלי ההחלטות וגם מבחינת האזרחים ם בכל הגילאים. הן יזמו ובנו את ההפנינגים בצורה חווייתית, ללא תשלום, עם תחנות התנסות, בעזרת מדריכים עם מוגבלות שונה, מוגבלות פיזית, בשמיעה, בראיה ועוד. כל מדריך מספר על המוגבלות שלו ועל הקשיים שחווה בחיי היום יום. יש גם  מסלולי התנסות, כמו טעימה עיוורת של גלידה, ריצה עם עיניים מכוסות,  נסיעה קצרה עם כיסא גלגלים ועוד .

התגובות היו מרגשות.  לירז מספרת עד  כמה מדהים לשמוע ילדים קטנים ששואלים שאלות כל כך תמימות למדריכה עם עיוורון:  "את רואה שחור או אפור?", "איך את יודעת לחצות כביש?" ועוד.

ואילו המבוגרים מודים, שלאחר הפעילות הזאת, החוויה שינתה להם תפיסות קודמות, מפני שהיו חסרי מודעות למצבם וצרכיהם של בעחלי המוגבלויות. 

בעידן שבו ניתן לעשות שינויים מרחיקי לכת, חשוב להקל ככל הניתן על אנשים בעלי מוגבלות. כשמתחשבים זה בזה ועושים אחד למען רעהו, אזי כולנו מרוויחים.

לפרטים נוספים וליצירת קשר: לירז פסל 0506979289; שרית ארנפלד 0522064960.

תגובות