סקרים: כל נשאל שווה רבע מנדט

3 אנשים - שלושה! – יחליטו אם מפלגה עוברת בסקר את אחוז החסימה.

  • פורסם 22/01/21
  • 14:48
  • עודכן 31/01/21
ספירת קולות לאחר הבחירות
צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

הידעתם שערכו של כל אחת ואחד מכם לבד, ללא אף אחד אחר, הוא רבע מנדט? שכל אחת ואחד מכם מייצג לבדו כעשרת אלפים מצביעים? ועם בני זוגכם, אתם כבר שווים חצי מנדט וכעשרים אלף מצביעות ומצביעים. ברוכים הבאים לעולם הסקרים הפוליטיים.

במחצית שנות החמישים פרסם אייזק אסימוב, סופר המדע הבדיוני, את סיפורו 'זכות ההצבעה'. הסיפור מתאר עולם מדומיין שבו הדמוקרטיה היא אלקטרונית ותהליך ההצבעה מתבצע על ידי מחשב-על, בעל יכולות עצומות. המחשב משקלל ומחשב את אינספור הרצונות והאינטרסים של כלל אזרחי ארה"ב ובהתאם לחישוב, בוחר באזרח יחיד שהוא הביטוי הממצה והממוצע לכל אותם אינטרסים, רצונות, עמדות ולחצים. אותו אזרח, בסיפור מדובר בנורמן מולר, הופך למצביע היחיד המבטא את רצונות האזרחים. נורמן כלל לא מצביע עבור מועמד, אלא נשאל על ידי המחשב שאלות שונות ועל פי תשובותיו נבחר נשיא ארה"ב.

אמנם לא הגענו לכך שמצביע יחיד ישקף מדינה שלמה. אולם ביטוי מסויים לכך נמצא בסקרים. ולסקרים יש השפעות מרחיקות לכת. בעוד כשבועיים הם ישפיעו על אופן הרכבת הרשימות, ובעוד כחודשיים הם ישפיעו על דפוסי ההצבעה. וכשמדובר בסקרים, כל מי שעולה במדגם, דומה במקצת לנורמן מולר בכך שהוא משקף אלפי מצביעים.

מדגם רגיל כולל כ-500 איש, כך שכל מנדט הוא מעט מעל 4 אנשים. עתה בואו נבין את המשמעות האמיתית, וליתר דיוק הלא-אמיתית, כשאנו קוראים שהמפלגה 'מזנקת' בהשוואה לפעם הקודמת, או סתם 'עולה', ושמפלגה אחרת 'מתחת' או 'עוברת' את אחוז החסימה. נבהיר את הדברים עם מדגם של כ-600 מצביעים שבמסגרתו ערכו של כל מנדט הוא 5 מצביעים.

בשבוע אחד שמעתם שהמפלגה 'עוברת את אחוז החסימה', רק מכיוון ש-21 אנשים דיווחו שיצביעו עבורה. אולם בשבוע שלאחר מכן, אוי ואבוי, תקראו שהיא 'יורדת מתחת לאחוז החסימה' או 'מאבדת גובה' ואפילו 'מתרסקת', מכיוון שרק 18 אנשים מהמדגם תמכו בה. ובמילים אחרות: 3 אנשים - שלושה! - הפילו את המפלגה בכותרות ובדיווחים. ויש להדגיש: סקרים הם כלי חשוב וחיוני שיש לו הרבה שימושים חשובים בחיינו. אלא שבהקשר לבחירות, הדרמטיזציה היא באמצעי התקשורת.

עכשיו קראו לאט את תוצאות אחד הסקרים מהשבוע החולף רק בנוגע למפלגות שלא עוברות את אחוז החסימה בלי שמות המפלגות (בסוגריים מספר האנשים במדגם): 0.4% (3 אנשים), 0.5% (3 אנשים), 0.7% (4 אנשים), 0.9% (6 אנשים), 1.9% (11 אנשים), 2.5% (15 אנשים). ולא אמרנו עדיין כלום, ועל כך בטור אחר, שאולי מדובר באנשים שהם בכלל חלק מטעות, מטעות הדגימה.

תגובות