חרפה בשידור חי: במהלך חודש יולי שודר בארגנטינה הפרק האחרון של תכנית הכישרונות הפופולרית "Showmatch". במהלך התכנית, עלתה לבמה מתמודדת שבחרה לשיר על "נשים שלא יוצאות מהבית" - כשברקע תמונתה של אנה פרנק.
השיר, שנכתב על ידי הזמרת הספרדית פאולינה רוביו ובוצע על ידי המתמודדת סופיה חימנז, נקרא "I'm Not That Woman" (אני לא האישה הזו) והמסר שלו חד משמעי: בוז מופגן כלפי נשים שבוחרות לשבת בבית עם הילדים ונכנעות שוב ושוב לנורמות פטריאכליות של חברות מסורתיות.
אלא שכדי להדגיש את השוני בין הנשים החזקות והקרייריסטיות לבין אלו "הקטנות והמוחלשות" שבחרו בחיי המשפחה, בהפקת התכנית בחרו להקרין מחד את דמויותיהן של אופרה וינפרי וביונסה, ומנגד את דמותה של הנערה היהודיה אנה פרנק, ככזו שמסמלת את "טיפוס האישה שלא עוזבת את הבית", כמילות השיר.
כצפוי, מוסדות יהודים בארגנטינה מיהרו לגנות את הבורות מאחורי השימוש המבזה והמשפיל בדמותה של פרנק.
"להשתמש באנה פרנק כרקע לשיר של אישה שמסרבת להישאר בבית זה להביא את הבנאליזציה של השואה לביטוי הכי קיצוני שלה", נכתב בהצהרה שפורסמה מטעם מוזיאון אנה פרנק בבואנוס איירס, שנחנך בשנת 2009. "אנה פרנק לא נשארה בבית כי היא אישה כנועה, אלא נאלצה להסתתר כדי להימלט מרדיפת הנאצים".
בארגון DAIA - שמייצג 140 מוסדות יהודים בארגנטינה - מתחו ביקורת חריפה על הבחירה האומללה בדמותה של אנה פרנק לשיר וכינו אותה "מצערת ומבלבלת".
בהפקת התוכנית, שמשודרת מאז 2005 ונחשבת לאחת הנצפות ביותר בהיסטוריה של המדינה, מיהרו לקחת אחריות ולהתנצל.
"אני לוקח אחריות על הטעות הזו. אני רחוק מלהטמיע את השואה. אני אישית ביקרתי בבית אנה פרנק באמסטרדם ארבע פעמים. אני אבא ששלח את אחד מבניו לבית הספר אורט [יהודי], אני מכיר היטב את החינוך המפואר שיש לקהילה היהודית בארגנטינה ", אמר המפיק הראשי של התכנית מרסלו טינלי והוסיף "אני מביע את התנצלותי הכנה".
טינלי לא הסתפק בכך וחייב את כל עובדי ההפקה ומנחה התכנית לבקר במוזיאון אנה פרנק, שמציג שחזור מדויק של עליית הגג בה הסתתרה אנה עם משפחתה במשך שנתיים.
👉Gracias al acuerdo firmado entre el Centro Ana Frank y la producción del programa #Showmatch en relación a la utilización de la imagen de #AnaFrank durante el show de Sofia Jiménez el día viernes,hoy nos visitaron para realizar la visita al Museo y conocer más sobre la historia pic.twitter.com/RMdATBUesb
— Centro Ana Frank AR (@centro_anafrank) July 27, 2021
בשבוע שעבר הם הגיעו לביקור ושמעו על העשייה החינוכית הענפה במקום, שמבוססת על סיפור חייה של הילדה היהודית שנספתה בשואה בגיל 15 והותירה אחריה יומן אישי שהתפרסם בכל העולם והיווה מקור הזדהות וחיבור לרבים.
נוסיף ומציין כי בשנת 2014 הוצב בבואנוס איירס פסל של אנה פרנק לציון יום זכויות האדם הבינלאומי. הפסל, שבו היא נראית אוחזת במזוודות ומביטה לאופק, זהה לזה שמוצב במוזיאון אנה פרנק באמסטרדם.
יהי זכרה ברוך!