לאחר עשרות שנים של יחסים מתוחים: נשיא צרפת עמנואל מקרון ביקר השבוע ברואנדה, קיבל אחריות על חלקה של צרפת ברצח העם בשנת 1994 וביקש לראשונה מחילה - וכל זאת לקראת כינון יחסי נורמליזציה בין המדינות.
בנאום שנשא אתמול (חמישי) באנדרטת רצח העם בעיר הבירה קיגאלי, הכיר מקרון ב"אחריות המוחצת" של צרפת לרצח העם הגדול ביותר באפריקה בעת המודרנית - שבו טבחו בני שבט ההוטו בדם קר ובשיטתיות 800,000 גברים, נשים וילדים בני שבט הטוטסי בפרק זמן של 100 יום - וביקש את סליחת הניצולים.
"רק מי ששרד את הזוועה יכול לסלוח, לתת לנו את מתנת הסליחה", אמר הנשיא הצרפתי והדגיש כי צרפת "לא הייתה שותפה" לרצח העם אך הייתה אחראית ו"שתקה זמן רב מדי במקום לבחון את האמת".
נציין כי צרפת מעולם לא שלטה ברואנדה, אולם היא נודעה בתמיכתה במשטר ההוטו הקיצוני במדינה שנים לפני רצח העם המחריד ובסיוע הרב שהעניקה לו לאורך השנים בנשק, באימון הצבא ובייעוץ למנהיגיו.
עם היוודע דבר רצח העם, בכירים במערכת הביטחון ובשירותי המודיעין הצרפתים הפצירו בנשיא דאז פרנסואה מיטראן ובשר החוץ אלן ז'ופה לנתק מיד את הקשרים עם רואנדה, אולם אלו סרבו ואף הגדילו לעשות כשבחרו לארח בפריז ברוב כבוד ופאר את צמרת הממשל הרואנדי הרצחני ומפקד "פלוגות המוות" של שבט ההוטו - ביום ה-16 לטבח.
זאת ועוד, על פי עדויות של חיילים צרפתים שנשלחו לסייע הומניטרית לרואנדה ביום ה-75 לטבח, ממשלת צרפת המשיכה לסייע, לחמש, לאמן ולהגן על בני שבט ההוטו עד היום האחרון ומעולם לא התנצלה על כך.
בתוך כך, בשנת 2008, התפרסם דוח של ועדת חקירה רואנדית ממלכתית, המאשים את צרפת בסיוע לוגיסטי, צבאי ודיפלומטי למבצעי רצח העם עם המלצה להעמדה לדין של 33 בעלי תפקידים בכירים בצבא ובממשל הצרפתיים, בהם ראש הממשלה דומיניק דה וילפן.
באפריל 2021 צרפת ורואנדה פרסמו דוחו"ת שקבעו כי אף שצרפת לא השתתפה באופן ישיר ברצח העם ברואנדה, היא נושאת באחריות משמעותית ביחס אליו.