יהדות

ברלין: נחנך בית כנסת ששוקם לאחר שנהרס בליל הבדולח

בית הכנסת, הממוקם מאות מטרים מהבניין בו הוחלט על 'הפתרון הסופי', שוחזר באמצעות תצלום אחד בשחור לבן ששרד מאותה התקופה. את הכסף לשיפוץ תרם הנדבן היהודי-אמריקני רונאלד לאודר

בית הכנסת 'בית ציון' שנשרף בליל הבדולח שוקם במתכונתו המקורית
צילום: בית המדרש לרבנים בברלין

כמה מאות מטרים בלבד מאתר וילה ואנזה בברלין, שבה החליטה הנהגת הרייך השלישי לפני 80 שנה בוועידת ואנזה, על 'הפתרון הסופי' שמשמעותו השמדה מוחלטת של העם היהודי באשר הוא, שוב נשמע קול תורה ותפילה בבית הכנסת 'בית ציון' בברלין, השוכן כאמור לא הרחק מווילה ואנזה.

בית הכנסת 'בית ציון' ברחוב ברוננשטראסה במרכז ברלין, הועלה באש בליל הבדולח, אולם שלד הבניין שרד מפני שהאספסוף הנאצי חשש ששריפת השלד תזיק למבני מגורים סמוכים. השלד שנותר כמזכרת עוון פשעיה של החיה הנאצית, שוקם מחדש בהשקעת ענק של הנדבן היהודי-אמריקני רונאלד לאודר, 'מלך הבשמים האמריקני', והכל על פי צילום אחד ויחיד בשחור לבן ששרד מימיו הטובים של בית הכנסת ונשמר בידיים פרטיות. על פי דרישת לאודר פנים היכל בית הכנסת שוקם באורח אותנטי, אחד לאחד, על פי הצילום ההיסטורי. 

לפני ימים אחדים נחנך בית הכנסת, ולאולמו המרכזי נכנס המוסד הברלינאי הידוע 'בית המדרש לרבנים', שייסד רבי עזריאל הילדסהיימר, ממנהגיה הבולטים של יהדות גרמניה (ואחד מצאצאיו הוא כתבנו יצחק הילדסהיימר). הרב ד"ר עזריאל הילדסהיימר, שהלך לעולמו ב-1899, היה ממנהיגי אסכולת תורה עם דרך ארץ, ותמך בהחדרת לימוד מדעים בתלמודי התורה. הוא זה שהגה וייסד ב-1873 את בית המדרש לרבנים בברלין.

טקס חנוכת בית הכנסת, כלל גם שורה של טקסים נוספים, שכולם אוחדו בשל הקורונה: חנוכת בנין סמוך שנרכש לטובת בית המדרש לרבנים; ציון הסמכתם של בוגריו לרבנות, על ידי נשיא עמית של בית המדרש, ראש ישיבת חברון בירושלים הרב משה מרדכי פרבשטיין; והכנסת ספר תורה בן 200 שנה ששרד את השואה ושוקם - לבית הכנסת ה'קלויז' של 'קהל עדת ישראל' בברלין.

בטקס רב האירועים אמר נשיא ועידת רבני אירופה ויו"ר ועד בית המדרש בברלין הרב פנחס גולדשמידט, שיזם את חידוש פעילות בית המדרש לפני כעשור: "76 שנה לאחר החורבן אנו זוכים להסמכה כאן על אדמת גרמניה, של אברכים צעירים שגדלו והתחנכו במוסדות התורה בגרמניה, והם יכהנו פאר בקהילות גרמניה ובמדינות חבר העמים. 80 שנה לאחר שבשכונה הסמוכה הגה הרייך השלישי את ה'פתרון הסופי', אין נקמה גדולה מזו". 

הבניין הגדול ברחוב ברוננשטראסה במרכז ברלין נמסר לטובת ישיבת 'בית ציון', משום שמבנה הישיבה היה צר מלהכיל את הלומדים, ואת מוסדות התורה והחסד. בחצר הבניין ממוקם בית הכנסת 'בית ציון' שנהרס כליל בליל הבדולח אך שלדו לא הוצת. 

'בית המדרש לרבנים' בברלין נוהל ביד רמה בידי רבי עזריאל הילדסהיימר, ואחריו נוהל בידי גדולי עולם התורה: רבי דוד צבי הופמן (הרד"צ); הגאון רבי אברהם אליהו קפלן (שזכרו נמחק מעולם התורה החרדי, בשל הכרזתו הקולנית: "ככל שגדולה אמונתי באלוקים – גדולה שייכותי לציונות"); ובעל ה'שרידי אש' רבי יחיאל יעקב ויינברג. ביהמ"ד פועל במסגרת אירגון 'ישורון', שהוא ארגון גג לכל המוסדות והמפעלים תורניים הפועלים ברחבי בגרמניה, ובין פטרוניו הנדבן רונאלד לאודר, שהקים במסגרת זו תנועת נוער יהודית 'עם אחד', גן ילדים ובית ספר בברלין, ובו מאות תלמידים בברלין, ארגון לקירוב יהודים ושמו 'חוויה יהודית', המפעיל בכל רחבי גרמניה מערכת למידה בחברותא ושיעורים על ידי בוגרי בית המדרש לרבנים, וכולל אברכים 'בית ציון'.

באותה חגיגה בברלין התקיים גם טקס הכנסת ספר התורה לבית הכנסת ה'קלויז'. ספר התורה שנכתב לפני 200 שנה ושוקם עתה, נרכש על ידי ד"ר יהושע בילער, שהוא עצמו גר צדק. בסעודת המצווה אמר הרב רוברטס: "היום חגגנו את מסיבת הכנסת ספר תורה – תורה שבכתב, ואת הסמכת הרבנים ובית המדרש לרבנים – תורה שבעל פה; וכל זה במקום שביקשו לעקור את הגוף והנפש היהודית. נצח ישראל לא ישקר'.

תגיות:

תגובות