כלכלה וצרכנות

תוכן ממומן ע"י ישראכרט - עסק חכם: טיפים לחשיבה והתנהלות כלכלית נכונה לעצמאים 

עשרות אלפי עסקים קטנים ובינוניים נסגרים מדי שנה. מה אתם יכולים לעשות כדי שזה לא יקרה לכם? קבלו 8 עצות מעשיות, מבניית תקציב עד תמחור ופיתוח עסקי  

  • תוכן שיווקי
  • פורסם 13/11/22
  • 15:53
  • עודכן 13/11/22
צילום: Shutterstock

בחרתם להקים עסק עצמאי? נהדר, רק אל תניחו שהוא יתנהל, יתפתח ויצמח מעצמו. עשרות אלפי העסקים הקטנים והבינוניים שנסגרים במדינת ישראל מדי שנה מעידים אחרת. יותר מכל, הם מלמדים על חשיבות התכנון והיכולת לחשוב ולהתנהל בצורה כלכלית נכונה. 

אז מה אתם צריכים לדעת כדי להקים, לנהל ולהחזיק עסק חכם ומשגשג? קבלו 8 טיפים. 

תוכנית עסקית

להקים עסק בלי תוכנית עסקית זה בערך כמו לנווט בעיר לא מוכרת בלי Waze: אמיץ, אבל לא במיוחד חכם או אפקטיבי. תוכנית עסקית ראויה צריכה לקבוע יעדים, ולהעריך מה יהיה התקציב ומה יהיו האמצעים שיידרשו על מנת שתוכלו להשיג את היעדים הללו מבחינת כוח אדם, מבנה ארגוני, שיווק, תמחור, נהלי גבייה ועוד. 

תפקידה של התוכנית העסקית לא מסתיים עם הקמת העסק. היא חייבת להמשיך ולשמש אתכם כל הזמן כמעין מצפן, שיאמר לכם אם אתם בכיוון הנכון. שקלו לשכור גורם מקצועי, שיבנה יחד איתכם את התוכנית העסקית. זה שלב חשוב מדי בחיי העסק העצמאי, ואין בו מקום לטעויות. 

תקציב

אי אפשר להקים עסק מבלי להעמיד לו מקורות מימון ולבצע הערכה מדוקדקת להון שנצטרך להשקיע בהקמה, פיתוח ותחזוקה של העסק. הקמת עסק מחייבת השקעות כמו רכישת סחורה, תשלום לספקים, הוצאות שיווק ועוד. במקרים רבים, בחודשים הראשונים ההוצאות יהיו גדולות מההכנסות, עד ההגעה לנקודת איזון ומעבר לרווח. התקציב אמור לאפשר לכם לצלוח את שלב ההקמה וההתחלה, אך גם לתמוך בכם עד שתתחילו לראות רווחים. אם יש צורך, שקלו לקחת הלוואה בשלב זה, ישנן הלוואות רבות בשוק, כמו הלוואה חוץ בנקאית שהינה הלוואה ללקוחות כל הבנקים* שלא תכביד על האובליגו שלכם בבנק. הכסף הזה ישמש למימון הוצאות היציאה לדרך ולא פחות חשוב מכך, ככרית ביטחון להוצאות גבוהות ולא צפויות. אך עשו זאת רק לאחר שבחנתם היטב את ההחזרים, הגוף המלווה והריביות. זאת כדי שתהיו בטוחים שתוכלו לעמוד גם בהחזרי ההלוואה בנוסף להוצאות השוטפות של העסק.

תזרים מזומנים

עסק עצמאי חפץ חיים צריך להיות עם יד על הדופק על ההוצאות וההכנסות, ולדעת בדיוק מתי יוצא ומתי נכנס כסף. ויתור על שליטה בגזרה זו יוביל בהכרח להתנהלות עסקית מגיבה של "כיבוי שריפות", גלישה להוצאות מיותרות ובסופו של דבר כאוס עסקי. 

ניהול נכון של תזרים המזומנים יאפשר לכם לקבל תמונה מלאה ומהימנה על העסק שלכם, לדעת מהם המהלכים הנכונים שביצעתם ואיפה טעיתם. כמו בבניית התוכנית העסקית, גם בניהול הכספים מומלץ להיעזר בליווי של אנשי מקצוע. זה נושא מורכב, אבל יש בו לאווים ברורים למדי, כמו לא לגלוש לחובות גדולים (לא משנה מה הסיבה) ולא להתמכר לתשלום בתשלומים. 

תכנון מס 

עדיין בתחום הפיננסי: תשלום מיסים למדינה ולרשויות השונות הוא הכרח, אבל אין סיבה שלא תנסו להפחית אותו למינימום, במסגרת החוק כמובן. רואה חשבון מנוסה יכול לעזור כאן מאוד. 

שיווק 

יכול להיות שיש לכם מוצר או שירות מעולים, אבל אם אף אחד לא ישמע עליהם, סביר להניח שהעסק שלכם ייכשל. תוכנית שיווקית טובה אמורה להגדיר מיהם הלקוחות הפוטנציאליים שלכם, ואיך ניתן להגיע אליהם. רצוי למקד מאמצים בערוצי השיווק שבהם קיים יחס המרה גבוה בין עלויות השיווק לצירוף לקוחות. בעסקים קטנים רבים, אם כי לא בכולם, מדובר כיום בערוצי הפצה דיגיטליים כמו הרשתות החברתיות, מייל, ווטסאפ, תוצאות חיפוש בגוגל ועוד. 

גבייה 

כתבתם תוכנית עסקית? הכנתם תקציב? מצאתם מקורות מימון? שמרתם על תזרים המזומנים? כל המאמצים הנפלאים הללו עלולים לרדת לטמיון אם הלקוחות שלכם לא ישלמו. ברוב העסקים, כ-80% עד 90% מהלקוחות משלמים בזמן וללא בעיות, כך שלא נדרשים מולם הליכי גבייה. ומה עם הלקוחות הבעייתיים? מולם, יש לפעול באדיבות אך בנחישות ולדרוש שישלמו מיד לאחר שהתברר שדילגו על תשלום. דרישות התשלום צריכות להתבצע בפרקי זמן שלא יאפשרו ללקוח הלא משלם לשכוח מהחוב. עם זאת, מומלץ לא לעבור לשלב הבא, דרישת תשלום באמצעות עורך דין, עד למיצוי 3-4 בקשות רגילות ומנומסות. אחרי הכול, אתם לא רוצים להסתכן באובדן הלקוח. 

תמחור 

תמחור המוצר או השירות חייב להתאים לעסק שלכם ולזירה התחרותית שבה הוא פועל. במובנים רבים, תמחור הוא חלק מאסטרטגיית השיווק שלכם, לאחר שעניתם לעצמכם על כמה שאלות יסוד הנוגעות לעסק שלכם. אם, לדוגמא, אתם מעוניינים להגיע למספר גדול ככל האפשר של לקוחות, התמחור שלכם יהיה שונה מאשר אם תרצו למקסם רווחים מכל לקוח, גם במחיר של ויתור על לקוחות. תמחור נכון חייב להתבסס על תשובה לשאלה כמה אתם רוצים ויכולים להרוויח, תוך התחשבות בעלויות, היקף העבודה והתחרות בשוק. 

פיתוח העסק 

עסק עצמאי הוא תמיד יצור חי ודינמי, ועמידה במקום בדרך כלל פירושה הליכה אחורה. נסו להגיע למצב שאתם מפנים לפחות שליש מהרווחים שלכם לפיתוח העסק, כלומר: לפיתוח מוצרים, שירותים, זירות פעילות או קהלי יעד. אם יש לכם חודשים קשים בשנה, נסו לפתח בהם אלטרנטיבות שיחפו על החולשה הזמנית. חשבו תמיד על היום וגם על המחר – שניהם חיוניים להצלחת העסק שלכם. 

בשורה התחתונה, עסק עצמאי המתנהל נכון מקפיד על ניהול תזרים המזומנים, תשלומים בזמן לספקים לעובדים, דיווחים ותשלומים מדויקים וללא פיגורים לרשויות, גבייה אפקטיבית, הימנעות מחובות, קבלת החלטות בהתאם לנתונים העסקיים וצמיחה מתמדת במספר הלקוחות ובהכנסות. זו ריצה לטווח ארוך וגם כאן, כמו ברוב תחומי החיים, גדולים סיכויי ההצלחה של בעלי הרצון החזק, שגם גמישים דיים להתמודד עם שינויים ומהמורות בדרך. 

*בכפוף לאישור החברה ותנאיה. המלווה ישראכרט מימון בע"מ. אי עמידה בפירעון ההלוואה או האשראי עלול לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל.

**הפרסום איננו מהווה הצעה ו/או התחייבות למתן הלוואה/אשראי.

***מידע כללי בלבד. אין לראות באמור משום המלצה ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא.

ועוד באותו עניין

תגובות