כלכלה וצרכנות

מה ההבדל בין לקות למידה וקשיי למידה?

בשנים האחרונות לקויות למידה הן אחד הנושאים המרכזיים בתחום החינוך המטרידים הורים רבים וגם תלמידים וגורמים ללא מעט בלבול. קשיי למידה נפוצים בקרב כ-10%-15% מילדי בית הספר על פי נתוני משרד החינוך, ומדובר על קשיים הכוללים בעיות בהבנת הנקרא, כתיבה, קשב וריכוז, חשבון, עיבוד מידע חזותי, שמיעתי, מוטורי ולפעמים גם ליקויים המשפיעים על הדיבור.

  • תוכן שיווקי
  • פורסם 29/05/22
  • 01:26
  • עודכן 29/05/22
צילום: FREEPIK

את רוב הקשיים מאבחנים בגיל בית הספר, אם כי ניתן לראות סימנים כבר בגיל הגן. ההבחנה הראשונה מתבצעת כאשר ילד אינו מצליח לבצע מטלות שונות המתאימות לממוצע בגילו או שלמרות הרצון להצליח וללמוד, הוא אינו מגיע להישגים.

אבחון קשיי למידה נועד להעריך את התפקודים ההתפתחותיים, את הקשיים ואת הדרכים להתמודד עם הבעיה כדי לאפשר לילדים למצות את הפוטנציאל הגלום בהם. המטרה היא לגלות באבחון מהם הגורמים האחראים לקושי הלימודי ולקבל תוכנית עבודה מפורטת לסיוע.

לרוב, הלקות מתגלה בעת שהילד מתקשה לבצע מטלות לימודיות מסוגים שונים אף על פי שהאינטליגנציה שלו נמצאת תקינה ובטווח הממוצע לפחות וללא לקות נראית היכולה להסביר את הפער בין יכולותיו להישגיו.

זיהוי הבעיה והגורמים לה יכול להביא ללימוד בדרכים אחרות ולסיוע בביצוע המטלות באופן שייתן ביטוי ליכולות הילד, יגרום לחוויה חיובית בתהליך הלמידה וימנע תסכול בשל הכישלון.

מתי מומלץ לבצע אבחון קשיי למידה?

לביצוע אבחון קשיי למידה מגיעים ילדים שהוריהם או מוריהם הבחינו בקשיים לימודיים, רגשיים או פערים ביחס בין התפקוד המצופה מגילם לבין הביטוי שלו בפועל.

את האבחון מומלץ לבצע בסוף כיתה ב' או בתחילת כיתה ג', שכן זהו השלב בו הילד נדרש לדעת מיומנויות קריאה וכתיבה וניתן לראות האם קיימת בעיה, לזהות את הלקויות הספציפיות ולהתאים תוכנית למידה.

ישנם גם תיכוניסטים וסטודנטים בעלי לקויות למידה שלא אובחנו בעבר ומעוניינים לקבל התאמות לבגרויות, לפסיכומטרי או למבחנים באוניברסיטה.

אבחון שמתבצע בבית הספר היסודי לא יהיה תקף בתיכון ומומלץ לבצע אבחון קשיי למידה נוסף בתחילת הלימודים בחטיבת הביניים, שיהיה בתוקף עד סוף הלימודים בתיכון.

אילו סוגי אבחון קשיי למידה קיימים?

ישנם שני סוגי אבחון קשיי למידה עיקריים: אבחון פסיכודידקטי ואבחון דידקטי.

  • אבחון פסיכודידקטי או אבחון משולב, הוא הנפוץ מביניהם ובוחן יכולות קוגניטיביות, את הפן הרגשי וכישורי למידה וזיכרון. ההנחה היא שתפקוד קוגניטיבי וקשיי למידה שונים יכולים להיות תוצאה של קשיים נפשיים או רגשיים. לעיתים תפקוד קוגניטיבי נמוך וכישורי למידה שאינם מתאימים לגיל הילד יכולים ליצור בעיה רגשית שמשפיעה בתורה על התפקוד, כך שישנו מעגל שיש לפרוץ. אם יש קשיים התנהגותיים או רגשיים, מומלץ לבחור בסוג אבחון זה. האבחון הפסיכודידקטי יבדוק את שלושת התחומים כדי להצליח לנתח את מוקדי הבעיות ולשפר את התפקוד בבית הספר, בבית ומבחינה חברתית.
  • אבחון דידקטי בודק באופן מקיף את תפקודי הזיכרון, כישורי הלמידה, הפרעות קשב וריכוז (ADHD) , הבנת הנקרא, הבעה, חשבון ויכולת גרפו-מוטורית. האבחון מיועד לזהות קשיים, מיומנויות וכישורים בקרב ילדים ומבוגרים לקראת מסגרת לימודים במטרה לבנות מפה ברורה שעל פיה תיבנה תוכנית טיפול אישית.

כיצד מתבצע אבחון קשיי למידה?

אבחון קשיי למידה מתבצע לאורך מספר פגישות שבהן נבדקים הכישורים השונים, קבלת מידע רלוונטי על הילד מהוריו או מהמורים לצורך הערכה ראשונה של הקשיים.

המאבחנים עורכים לילד סדרת מבדקים הכוללים מטלות מגוונות כדי לקבל תמונה ברורה של מוקדי הקושי והליקויים וכן של חוזקות הנבדק. בהמשך נערכת פגישה עם ההורים לצורך הערכת הטיפול בקשיי הלמידה, שיכול להתבצע במשך מספר פגישות או לתקופה ממושכת יותר.

מי מבצע אבחון קשיי למידה?

לקות למידה היא לרוב הפרעה נוירולוגית שמתבטאת בשלל קשיים לימודיים והאבחון מתבצע על ידי נוירו-פסיכולוגים, פסיכולוגים חינוכיים, פסיכולוגים קליניים או מאבחנים דידקטיים שהוכשרו באופן ספציפי לתחום זה, כמו גם צוותי הוראה שעברו הכשרה ייעודית.

כיצד ניתן לסייע ולשפר יכולות בעקבות האבחון?

לאחר קבלת ממצאי האבחון מתבצעת הערכה של תוכנית הטיפול בקשיי הלמידה המתאימה.

לרוב, ניתנות המלצות ללימודי הוראה מתקנת, הארכת זמן במבחנים, הקראה של הוראות הבחינה, התאמות בתהליך הלמידה, הפחתה בשיעורי הבית ועוד. לפעמים נמצא שצורת למידה שונה, השמה דגש על החוזקות של הילד, יכולה לסייע לו להצליח.

אם יש צורך בטיפול רגשי מעמיק יותר, ריפוי בעיסוק, הדרכת הורים ועוד, יישקלו כל האופציות בשיתוף ההורים ותיבנה תוכנית טיפול ארוכת טווח בהתאם לגיל הילד ורצון ההורים.

מדוע מומלץ לעבור אבחון קשיי למידה?

לכל ילד מגיעה נקודת פתיחה דומה כדי שיוכל להתפתח, ללמוד ולהגיע להישגים. ילד המתקשה להשתלב ולהתמודד עם ביצוע מיומנויות המתאימות לגילו עלול להיתפס כעצלן, כילד שמעדיף להפריע, כלא חכם.

חשוב לגלות את הבעיות הספציפיות כבר בגיל מוקדם כדי לסייע לילד עם קשיי למידה לתרגם את היכולות שלו למרות השוני ביכולת התפיסה או ההבעה.

מה המשמעות של האבחון וההמלצות?

לאחר קבלת המלצות האבחון והתוכנית הטיפולית, יש צורך ליידע את כל הגורמים הקשורים לשגרת הילד, לצוות בית הספר, לצהרון אם יש, לבני משפחה נוספים או למי ששומר עליו אחר הצוהריים.

המלצות האבחון כוללות לעיתים הפניה למורה להוראה מתקנת המתמחה בקידום תלמידים בעלי לקויות למידה שונות ולפעמים טיפולים נוספים שמטרתם לסייע בהתמודדות עם קשיי הלמידה הספציפיים שנתגלו בבדיקה.

ועוד באותו עניין

תגובות