על רקע התחזקות התחרות בשוק המימון העסקי, קבוצת פנינסולה מציגה דוחות חזקים לרבעון השלישי של 2025. עם גידול של 31% ברווח הנקי וזינוק משמעותי בתחום הערבויות הפיננסיות לקבלנים, נראה כי מגזר האשראי החוץ-בנקאי ממשיך לבסס את מעמדו כשחקן מפתח במשק הישראלי.
שוק האשראי העסקי בישראל עובר בשנים האחרונות תהפוכות משמעותיות. אם בעבר עסקים הסתמכו באופן בלעדי על המערכת הבנקאית המסורתית, הרי שהנתונים האחרונים מצביעים על מגמה ברורה של גיוון מקורות המימון. הדוגמה המובהקת ביותר למגמה זו משתקפת בתוצאות הכספיות של פנינסולה, אשר פרסמה אתמול את דוחותיה לרבעון השלישי של שנת 2025, ומציגה צמיחה עקבית כמעט בכל הפרמטרים התפעוליים.
החברה דיווחה על רווח נקי שהסתכם בכ-19.9 מיליון ש"ח ברבעון החולף, נתון המשקף זינוק חד של כ-31% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. נתונים אלו אינם עומדים בחלל ריק; הם מעידים על התיאבון הגובר של המגזר העסקי בישראל לפתרונות מימון גמישים ומהירים, ועל יכולתן של חברות האשראי החוץ-בנקאי לספק מענה מדויק לצרכים אלו, גם בתקופות של אי-וודאות כלכלית.
צמיחה דו-ספרתית בהכנסות המימון ובתיק האשראי
בניתוח מעמיק של הדוחות, ניתן לראות כי מנוע הצמיחה העיקרי של החברה ממשיך להיות פעילות הליבה – מתן אשראי לעסקים קטנים ובינוניים. הכנסות המימון נטו ברבעון השלישי חצו את רף ה-40 מיליון ש"ח (כ-40.2 מיליון ש"ח), מה שמהווה גידול של כ-16% לעומת הרבעון המקביל ב-2024.
הגידול בהכנסות נובע ישירות מהתרחבות תיק האשראי של החברה. נכון לסוף ספטמבר 2025, תיק האשראי ללקוחות עמד על סכום מרשים של כ-1.74 מיליארד ש"ח. הגידול הזה מוסבר בשלושה גורמים מרכזיים:
- עלייה בהיקף התיק הממוצע: יותר לקוחות פונים לקבלת אשראי.
- שיפור במרווחים: החברה מצליחה לשמור על רווחיות גבוהה יותר על כל שקל שהיא מלווה.
- כניסה לתחומים חדשים: השקת פעילות הערבויות (שעליה נרחיב בהמשך).
ירידה בהוצאות להפסדי אשראי – הבעת אמון בלווים
נתון מעניין נוסף שעולה מהדו"ח הוא דווקא בצד ההוצאות. למרות הגידול בתיק האשראי (שבדרך כלל גורר עלייה בסיכון), פנינסולה מציגה ירידה בהוצאות בגין הפסדי אשראי. ההוצאות בסעיף זה הסתכמו בכ-4.4 מיליון ש"ח בלבד, קיטון של כ-19% לעומת השנה שעברה.
נתון זה הוא קריטי להבנת איכות התיק. הוא מאותת למשקיעים ולשוק כי החברה לא רק "דוחפת כסף" החוצה כדי לצמוח, אלא עושה זאת תוך ניהול סיכונים מוקפד ובחירה סלקטיבית של הלווים. הקיטון מיוחס בעיקר לירידה בהפרשות בגין לקוחות ספציפיים, מה שמעיד על מוסר תשלומים יציב בקרב לקוחות החברה.
מנוע הצמיחה החדש: ערבויות פיננסיות לקבלנים
אחת הנקודות הבולטות ביותר בדו"ח הנוכחי היא ההצלחה המסחררת של תחום הערבויות הפיננסיות. תחום זה, שנחשב באופן מסורתי ל"מגרש המשחקים" של הבנקים הגדולים וחברות הביטוח, הופך למנוע צמיחה משמעותי עבור פנינסולה.
המספרים מדברים בעד עצמם:
- תחילת השנה (31.12.24): תיק הערבויות עמד על כ-45 מיליון ש"ח בלבד.
- סוף יוני 2025: התיק צמח לכ-167 מיליון ש"ח.
- סוף הרבעון השלישי (30.09.25): התיק זינק לכ-242 מיליון ש"ח.
צמיחה של מאות אחוזים בתוך פחות משנה מעידה על מצוקה אמיתית בשוק הנדל"ן והתשתיות לקבלת ערבויות חוק מכר וביצוע, ועל היכולת של גופים חוץ-בנקאיים להיכנס לוואקום הזה במהירות. ג'קי כהן, מנכ"ל הקבוצה, התייחס לכך וציין כי תיק הערבויות לקבלנים ויזמים מהווה כיום "מנוע חשוב בפעילות החברה".
מבט רחב: תשעת החודשים הראשונים של 2025
כאשר מסתכלים על התמונה השנתית המצטברת, המגמה מתחדדת אף יותר. בתשעת החודשים הראשונים של השנה, הרווח הנקי של פנינסולה הסתכם בכ-55.9 מיליון ש"ח. מדובר בזינוק דרמטי של כ-54% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד (אז עמד הרווח על 36.3 מיליון ש"ח).
ההון העצמי של החברה התחזק גם הוא ועומד על למעלה מ-555 מיליון ש"ח, מה שמאפשר לחברה בסיס איתן להמשך גיוס מקורות מימון והרחבת הפעילות. נכון למועד הדו"ח, לקבוצה יש קווי אשראי פנויים מבנקים וגופים אחרים בסך של כ-1.4 מיליארד ש"ח, "תחמושת" שתשמש אותה להמשך הצמיחה ברבעונים הבאים.
שיתוף בעלי המניות בהצלחה
כחלק ממדיניות החברה, הצמיחה ברווחים מתורגמת גם לתשואה עבור המשקיעים. בעקבות תוצאות הרבעון, הדירקטוריון הכריז על חלוקת דיבידנד בהיקף של כ-12 מיליון ש"ח (כ-5.4 אגורות למניה). מהלך זה משקף את הביטחון של ההנהלה בתזרים המזומנים של החברה וביכולתה לשרת את החוב ולצמוח במקביל לחלוקת רווחים.
סיכום ומבט לעתיד
הדוחות של פנינסולה לרבעון השלישי של 2025 הם הרבה מעבר לרשימת מספרים חשבונאיים. הם משקפים שינוי מבני במשק הישראלי, בו האשראי החוץ-בנקאי הופך לנדבך מרכזי במימון עסקים, יזמים וקבלנים.
דבריו של המנכ"ל, ג'קי כהן, מסכמים היטב את האסטרטגיה: "ברבעון השלישי המשכנו להרחיב את תיק האשראי, תוך צמצום עלויות המימון שלנו ושיפור מתמיד במדדי הסיכון". השילוב של צמיחה אגרסיבית בתיק הלקוחות ובפעילות הערבויות, לצד שמרנות בניהול הסיכונים, ממצב את החברה בעמדת זינוק מצוינת לקראת סוף שנת 2025.
עבור המשקיעים ועבור בעלי העסקים בישראל, המסר ברור: האלטרנטיבה הבנקאית חיה, בועטת ובעיקר – רווחית מאוד.
ט.ל.ח
