רננה פז
אינפלציה – מילה מפחידה שמשמעותה היא עליית מדד המחירים לצרכן וירידת ערך הקנייה של הכסף. אם לפני שנה יכולנו בקנות בסכום כלשהו סל מסוים של מוצרים – היום אם ננסה לקנות בדיוק באותו הסכום, סל המוצרים שנצליח לקבל תמורת אותו הסכום יהיה קטן יותר. למה זה קורה? בואו נחלק את הנושא לשני סוגים של סיבות: סיבות "חוץ" וסיבות "פנים". נתחיל מסיבות החוץ – משבר הקורונה הביא למשבר בשרשראות האספקה העולמיות. לצידן מחירי הדלק נסקו גם עקב המלחמה בין רוסיה לאוקראינה. מחירם של חומרי גלם רבים בעולם – עלו וכל עליות המחירים העולמיות הללו, משפיעות כמובן גם על הנעשה בארץ. למדינת ישראל השפעה קטנה אם בכלל על מחירי תוצרים שמקורם בחו"ל או על עלויות השינוע אל הארץ. לעומת עליות מחירים אלו, ישנן עליות מחירים שמקורן בישראל – כאשר ישנו עודף כסף, אנשים מוציאים יותר, נוצר יותר ביקוש ואז המחירים עולים. מה עושים כדי לבלום עליות מחירים אלו? מעלים את הריבית. כאשר מעלים את הריבית לאנשים יש פחות כסף, הם צורכים פחות והביקוש יורד, ותיאורטית – איתו המחירים. הצרכנים מרגישים את האינפלציה סביבם: במחירי הסופר, הדלק, שכר הדירה, החזרי המשכנתא וגם בהחזרי ההלוואות. אמנם ניתן לקחת הלוואה און ליין היום בקלות ולכל מטרה, דבר אשר מקל על המצב הלא פשוט, אך גם לזה כדאי להיערך ולתכנן היטב מראש. הנה 5 דברים שכדאי לדעת על התקופה הקרובה –
1. החזר המשכנתא הקיים יעלה בתקופה הקרובה
החזרי המשכנתא מורכבים ממסלולים: צמוד מדד, צמוד ריבית, צמוד שניהם, קבוע לא צמוד וכל מה שבדרך. מסלול שהוא צמוד למדד, מושפע ישירות מגובה האינפלציה. ככל שהאינפלציה גבוהה יותר כך ההחזר החודשי יעלה. מסלול שהוא צמוד לריבית, ההחזר החודשי עולה כאשר הריבית עולה. בעשור וחצי האחרונים, הריבית והמדד היו נמוכים מאד ורבים נהנו מהלוואות ומשכנתאות נוחות. עכשיו, עם עליית האינפלציה, החזרי המשכנתאות הקיימים צפויים להיות גבוהים כמה מאות שקלים, דבר שעלול להכביד על משקי בית רבים בישראל. ככל שהריבית תעלה אף היא – כך גם היא תשתקף בהחזרים החודשיים שיעלו איתה.
2. להשאיר מרווח בטחון גדול
כאשר לוקחים הלוואות חדשות, או אם מתכננים מחזור משכנתא עם יועץ משכנתאות – כדאי לקחת בחשבון מרווח בטחון גדול יחסית ליכולת ההחזר. מה הכוונה? אם היום אתם יכולים להרשות לעצמכם להחזיר 3,000 ₪ כל חודש, לדוגמה, קחו בחשבון שאם אתם נוטלים הלוואה חדשה כלשהי – בין אם מדובר בהלוואה לכל מטרה, הלוואה מיידית, מימון לרכב חדש או משכנתא – תכננו את סך ההחזרים כך שעליית גובה ההחזרים בתקופה הקרובה תילקח בחשבון – או במילים אחרות, אל תתכננו על החזר הלוואה של 3,000 ₪ אלא של 2,000 ₪ בלבד, לדוגמה.
3. לחסוך בהוצאות מיותרות
תקופת חוסר בטחון כלכלי היא תקופה מצוינת לחשב מסלול מחדש ולחסוך בהוצאות מיותרות. במקום קייטנה – ארגנו קייטנת הורים, במקום לבקר באטרקציה יקרה – לכו לים או לפארק משחקים, וותרו על הטיול השנתי לחו"ל, העדיפו צימר זול יותר על פני מלון חמישה כוכבים יוקרתי ובדקו האם אתם באמת יכולים להרשות לעצמכם לבצע את השיפוץ הגדול שתכננתם או להסתפק בשיפוץ קטן יותר או אפילו לדחות אותו בשנה, עד שהכלכלה תתייצב ותדעו היכן אתם עומדים כספית.
4. לחפש מקורות הכנסה נוספים
בעידן האינטרנט ניתן ליצר הכנסה משלימה גם מעבודה מהבית. נסו לכוןן להכנסה נוספת ממקורות חליפיים, כך שגם אם העסק ייקלע לצרות או שתאבדו את מקום העבודה, עדיין תישארו עם הכנסה כלשהי אשר תעזור לכם לצלוח את התקופות הקשות.
5. בדיקת הזדמנויות השקעה סולידיות
כמה דברים שכדאי – לזכור – לא להפסיק להשקיע ולחסוך, רצוי עם הוראת קבע. צבירה לאורך זמן על פי יכולתכם תכין אתכם טוב יותר לתקופה בה תדרשו להשקיע כספים לא מתוכננים מראש. בתקופת עליית הריבית, כדאי במיוחד לחפש מסלולי השקעה סולידיים שיכולים להגן על כספיכם ולהתגלות כמשתלמים.
האינפלציה כבר כאן ומשפיעה על יוקר המחייה. משפחות רבות בארץ נאלצות להתמודד עם עליית המחירים לצד העלייה בהחזרי המשכנתאות. כדאי מאד להתכונן לימים הקשים הצפויים בעתיד הקרוב, לתכנן היטב את ההוצאות, לחפש מקורות הכנסה צפויים ולהתנהל בזהירות עם ההתחייבויות הקיימות.