פרשה ופירושה

חנוכה – חג של חולמים

אחת המשימות שלנו, בעיקר בחג החנוכה, היא לפתוח את דלתות בתינו, לפתוח את ליבנו בפני הרחוקים. בניית הגשרים בין חלקי העם, להזמין אלינו מי שאינו מגיע בכוחות עצמו, ולהתנחל בלבבות - זו הדרך להגשמת החלום

  • אילן גאל-דור
  • פורסם 23/12/11
  • 12:00
  • עודכן 10/02/21
צילום: Ri Butov from Pixabay

בתחילת הפרשה אנו קוראים על חלומות פרעה. שני חלומות שלא נותנים לו מנוח, עד שיגלה מה המסר הטמון בהם עבורו. ניסיונות רבים של יועציו לא הביאו אותו לסיפוקו ולפיתרון אמיתי, וכך הגיע לבקש את פתרון יוסף.

מהו חלום? 

בספר בראשית אנו קוראים על חלומות רבים. מיעקב שחולם על הסולם, ליוסף שחולם על המשתחווים, לשרי פרעה, וכמובן חלומות פרעה עצמו. לחלום יכולות להיות מספר משמעויות. כבר דורות רבים עוסקים אנשי רפואה, פסיכולוגיה ותורת הנפש, בהבנת פשר החלומות. המשמעות הראשונה המוכרת בעולם הפסיכולוגיה היא, שהשאיפות של האדם שנמצאות חבויות אצלו, מוצאות את ביטויין בחלומותיו. לאדם יש שאיפות ורצונות וע"י החלום הם יוצאים ומתגלים. ידועה כמובן שיטת פרויד, שטוען שלאדם דחפים פנימיים המודחקים בגלל שהעולם מגביל אותו ודורש ממנו להתנהג באופן מנומס. גישה נוספת טוענת, שהחלום מעלה זיכרונות ואירועים שעברו על האדם בילדותו והוא נאלץ להדחיקם. החלום מוציא את האדם מהמציאות העכשווית ונותן לו יכולת להתרומם ממה שמגביל אותו, ולהסתכל על העתיד.

יוסף מכוון את פיתרון החלומות בחיזוי העתיד. הוא רואה בחלומות מסר והכוונה למציאות שעומדת לבוא עליו ועל העולם. כדי להבין את המשמעות, צריך סיעתא דשמיא, אבל המגמה היא, שהחלום מתריע לגבי העתיד לקרות. כך עשה יוסף עם שר המשקים ושר האופים. פירוש החלום שלהם הוא מה שעומד לקרות אותם.  

מה בין יעקב ליוסף? יוסף נקרא 'בעל החלומות'. הוא ממשיך דרכו של יעקב, שחלם על סולם מוצב ארצה וראשו מגיע השמיימה. יוסף חלם על אלומות בשדה ועל ירח וכוכבים משתחווים. ההבדל ביניהם גדול ביותר! יעקב חלם ונתן הכל ביד המציאות, להגשים או לא להגשים את חלומו. הוא חלם על סולם ומלאכים, אבל כשהתעורר, הוא חזר למציאות והמשיך את חייו. יוסף לעומתו ראה בחלומות תמרור הכוונה עבורו, שיש לפעול על פיו. אם היו אלו חלומותיו שלו, שעשה פעולות רבות כדי להגשימם, ואם אלו חלומותיו של פרעה שעמדו בפני יוסף והוא הוביל את המציאות לפתרונן.

יוסף לימד אותנו שהחלום הוא שלב אחד מתוך מספר מדרגות. לאחר החלום צריך לפעול כדי לממש אותו. החשמונאים היו חולמים! המציאות הייתה עגומה. היוונים רצו להחשיך עיניהם של ישראל. הם שלטו על ארץ ישראל. המקדש היה בשיממונו. התחושה היתה שהכול אבוד. מתתיהו חלם! הוא ראה מעבר למציאות העכשווית, וידע שיש לפעול כדי להגשים את חזון הנביאים. גאולת עם ישראל הוודאית, תבוא יותר מהר, אם יפעלו לזרז את הגאולה.

"בימים ההם בזמן הזה" - מדינת ישראל היא תוצאה של חלום ואמונה. עם ישראל לא הפסיק לחלום על ארץ ישראל, גם בהיותו בגלות החשוכה, כשהיה פזור בין אומות העולם. המציאות של עם הנמצא מפוזר ומפורד בין העמים, עשויה להוביל לייאוש. עם ישראל ממשיך את מורשתו של יוסף בעל החלומות. הנביאים הבטיחו שעם ישראל יחזור לארצו בעת הגאולה, ואנו נדרשים לפעול כדי להגשים את החלומות.

בחנוכה של היום, בארץ ישראל, אנו צריכים להמשיך לחלום. לחלום על קיבוץ כל נידחי ישראל מכל קצוות תבל, לחלום על 'והשיבה שופטייך כבראשונה', וכמובן להגיע ל'כאיש אחד בלב אחד'. אחת המשימות שלנו, בעיקר בחג החנוכה, היא לפתוח את דלתות בתינו, לפתוח את ליבנו בפני הרחוקים. איך נצרף את כולם לקחת חלק בקידום הגאולה אם לא נראה את הדרך? בניית הגשרים בין חלקי העם, להזמין אלינו מי שאינו מגיע בכוחות עצמו, ולהתנחל בלבבות - זו הדרך להגשמת החלום. 

אילן גאל-דור, מנכ"ל תנועת גשר ויו"ר איגוד המדרשות ליהדות ולא"י

תגובות