עשרה ניסיונות נתנסה אברהם אבינו ועמד בכולם. העשירי שבהם היה, על פי ספר הישר קמ"ג, קניית קבר לקבורת שרה אימנו.
אברהם אבינו קיבל את הארץ בשבועה מאת בורא עולם. הוא היה נכבד בכל הארץ, נלחם עם המלכים החזקים וניצח, ובכל זאת כאשר בא לקבור את שרה אימנו, לא הייתה לו הזכות האלמנטרית הפשוטה של מקום קבורה לאשתו. היה יכול לומר להקב"ה: את כל הארץ הבטחת לי, מנהר מצרים עד הנהר הגדול נהר פרת, ועכשיו אפילו ארבע על ארבע אמות לחלקת קבר לקבור את אשתי, אין לי?
אבל אברהם אבינו עומד בניסיון ורוכש בכסף מלא, בארבע מאות שקל כסף, את מערת המכפלה ואת השדה שסביבו, וכך זוכה לנחלה בארץ ישראל לו ולדורות הבאים, עד שלא יוכלו לומר גזולים הם בידכם.
אומר המדרש כנגד עשרת הניסיונות שעמד בהם אברהם אבינו: יזכו צאצאיו וישירו עשר שירות הודאה להקב"ה.
שירה כנגד ניסיון
שיר השירים שכולו מלא באהבת השם כנגד עקדת יצחק שמסר נפשו באהבה. כנגד הניסיון העשירי של רכישת אדמה בארץ ישראל מגיע השיר האחרון "שירו להשם שיר חדש".
אומר המדרש: מדוע נשתנה השיר האחרון שנאמר בלשון זכר, משאר השירות שנאמרו בלשון נקבה? מה הנקבה מתעברת ויולדת, אף שירות הללו יש שיעבוד לאחריהם. לעומת זאת השירה האחרונה נאמרת בלשון זכר, "שיר חדש" ללמדך שאין אחריו שיעבוד: "ישראל נושע בהשם תשועת עולמים" – תשועה שאין אחריה לא נסיגה ולא ירידה.
מעשה אבות סימן לבנים
הנהגת השם עם אברהם אבינו מלמדת אותנו לדורות עולם.
חווינו תקופת גלות ארוכה שדרשה מאתנו עמידה של מסירות נפש למען שמו באהבה, מסירות ללא גבולות. אך מסירות הנפש בלבד איננה מספיקה בשביל להגיע לגאולה השלימה; איננה מספיקה על מנת שנזכה לשיר את השיר האחרון.
שלב נוסף יש לפנינו: קיום מצוות יישוב הארץ על ידי רכישת קרקעות בארץ ישראל. לא ציפייה פסיבית בלבד רוצה מאיתנו הקב"ה, כי אם מעשה אקטיבי, שותפות בפועל ממש בדברים שמקדמים את הגאולה: "התהלך לפני", נאמר לאברהם אבינו, "ונכבשה הארץ לפני השם", נאמר לעם ישראל, השותף בגאולת הארץ והרי הוא כביכול צועד לפני השם ומכין את הקרקע לגאולה.
שלב זה הוא השלב האחרון לפני שנזכה לשיר להשם את "השיר החדש".
בשבת חיי שרה, בה אנו קוראים בתורה את רכישת שדה המכפלה, באים עשרות אלפי יהודים לעיר האבות ומציינים את הקשר שלנו לאבותינו. מתחברים לאבות והאימהות ומקבלים מהם את אהבת השם העצומה, נדבקים באמונה התמימה בשבועה שנשבע השם לאבותינו: "לזרעך נתתי את הארץ הזאת".
ומתוך שאיבת כוחות אלו, נשמע גם אנו את הקול הפנימי, הקורא לנו: תכתוב את המילים ותלחין את המנגינה של שיר הגאולה.
נהיה אנחנו שותפים ברכישת בתים חדשים בעיר האבות, העיר בה נאחז אברהם אבינו, העיר בה החלה מלכות דוד ומהעיר חברון עולה וזורח אור הגאולה לכל ארץ ישראל כולה. עד שנזכה לראות את בית המקדש בתפארתו ולשמוע את שירת הלווים שרים בבית המקדש: "הללויה שירו להשם שיר חדש כי נפלאות עשה".
הרב ישראל ליאור, עמותת 'הרחיבי מקום אוהלך'