יהדות

הסיפור של זוריק: חלל צה"ל הבכיר ביותר שמקום קבורתו לא נודע

בסוף השבוע צוין יום הזיכרון ל-173 חללי מערכות ישראל שמקום קבורתם לא נודע. 108 מהם נפלו במלחמת העצמאות. זהו סיפורו של טייס חיל האוויר תא"ל ארלוזור (זוריק) לב ז"ל שנעלם במהלך מלחמת יום כיפור

תא"ל ארלוזור (זוריק) לב ז"ל.
צילום: באדיבות דובר צה"ל

רון ארד, גיא חבר, זכריה באומל ומג'די חלבי הם רק חלק מרשימה ארוכה של חיילים וקצינים שהוכרזו כחללי צה"ל ועד היום איש לא יודע היכן נטמנו ואין ציון לקברם - מקום בו משפחתם ומוקירי זכרם יוכלו להתייחד.

יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל שמקום קבורתם לא נודע מצוין מדי שנה ב'ז באדר. התאריך נקבע על ידי הרבנות הצבאית על שום יום לידתו ויום פטירתו של גדול נביאי ישראל משה רבנו, שמקום קבורתו לא נודע: "וְלֹא-יָדַע אִישׁ אֶת-קְבֻרָתוֹ עַד הַיּוֹם הַזֶּה" (דברים, פרק ל"ד, פסוק ו').

בבית הקברות הצבאי בהר הרצל שבירושלים הוקם גן לזכר הנופלים עם כותל זיכרון ועליו שמותיהם של החללים שנפלו בגבולות הארץ ומחוצה לה. הבכיר מביניהם הוא תא"ל ארלוזור (זוריק) לב ז"ל ששירת כמפקד בסיס רמת דוד כשפרצה מלחמת יום הכיפורים.

זוריק, הילד הראשון שנולד בכפר ביל"ו, נקרא על שם חיים ארלוזורוב, שנרצח בחולות תל אביב שלושה חודשים קודם לכן.  הוא גויס לצה"ל בספטמבר 1951  והתנדב לנח"ל. כעבור זמן התנדב לקורס טיס ולאחר שסיימו בהצלחה המשיך לשרת בחיל האוויר גם בשירות חובה וגם בשירות קבע.

הוא התקדם במהירות בסולם התפקידים והדרגות ולפני מבצע "קדש" נשלח על-ידי חיל האוויר להשתלמות בצרפת, ונמנה עם הטייסים שהביאו לצה"ל את ה"מיסטרים", את ה"סופר-מיסטרים" ואת ה"מיראז'ים" הראשונים ואף נלחם בהם במבצע קדש ובמלחמת ששת-הימים.

זוריק התקדם במהירות בסולם הדרגות ובמרוצת הימים פיקד על שלוש טייסות-קרב. בתחילה פיקד על טייסת "אורגנים", שגם השתתף בהבאתם ארצה, אחר-כך פיקד על טייסת "סופר-מיסטרים" ואחריה, על טייסת "מיראז'ים". הוא היה מהבולטים בטייסי חיל האוויר ומפקדיו, ומילא תפקידים בכירים גם במטה חיל האוויר.

קברים ריקים ועליהם מצבות זיכרון לזכר החללים הנעדרים
קברים ריקים ועליהם מצבות זיכרון לזכר החללים הנעדרים
צילום: באדיבות ויקימדיה

בטיסה חזרה מהתקיפה, מסיבה שאינה ברורה, איבד מטוסו של זוריק גובה וצלל לים התיכון. במהלך ניסיונות החיפוש נפגעו מאש נ"מ מטוס פנטום ומסוק. מאוחר יותר, נמצא לאורך החוף חלק שזוהה בוודאות כשייך למטוסו. לאחר מותו הוענקה לזוריק דרגת תת אלוף. הוא השאיר אחריו אישה ו-6 ילדים.

עם חתימת הסכם השלום עם מצרים חודשו מאמצי החיפוש אולם אלו לא העלו דבר. שרידי מטוסו ושרידי גופתו לא נמצאו עד היום.

כשנתיים לאחר מותו, נפטר בנו, אהוד בן ה-13, ממחלה וב-1981 נהרג רב-סרן יורם איתן, בנו של הרמטכ"ל לשעבר רפול ז"ל, בתאונת אימונים. איתן ניסה לנטוש את המטוס, אבל המצנח לא פעל. הוא היה נשוי לבתו של זוריק.

173 מבין חללי מערכות ישראל מאז מלחמת העצמאות מוגדרים כיום כחללים שמקום קבורתם לא נודע. 108 מהם נהרגו במלחמת השחרור.

יהי זכרם ברוך!

תגיות:

תגובות