צבא וביטחון

כשסרן א' התקדם בתוך האוטובוס - אחד הערבים שם לו רגל וא׳ מעד

ההפקרות נמשכת: חיילי וחיילות צה"ל מחוייבים לנסוע באוטובוסים ביו"ש העמוסים בפלשתינים, וסובלים מהם הטרדות בלי יכולת להגיב

יגאל ברנד ליד אחד האוטובוסים בשומרון
צילום: דוברות ביתר העולמית

"לפעמים שאני מגיע לצומת קסם, אני לא יודע אם אני מחכה במדינת ישראל הריבונית. יש שם מאות פלשתינים, תחושה של נסיעה באוטובוס בין הכפרים הפלשתינים.  אז נכון, אני מלווה בנשק אישי, אבל השנאה העצומה שיש להם בעיניים ובעיקר הפוטנציאל להציק לחיילים, נערות וילדים, הוא עצום".

כך מספר ל'מצב הרוח' י', תושב רבבה המשרת כלוחם בגדוד הנדסה קרבית. והוא מוסיף: "כמו שרבים יודעים, לחיילי צה"ל אין אפשרות לנסוע בטרמפים חזרה הביתה בשל מדיניות הביטחונית אותה נוהגים כלפי חיילי צה"ל. בפועל, אחרי שבועות רבים שאנו חוזרים מהבסיסים, בין אם זה לאחר אימון קשוח בצפון או בדרום, או אחרי תעסוקה מבצעית, אנחנו נוסעים בתחבורה ציבורית. כל מי שנוסע על כביש 5 בימים שבהם אנו אמורים לחזור הביתה, מבין כי מדובר בפוטנציאל עצום לפגוע בנו".

סיפור נוסף שמענו מפיו של סרן א' שנסע באוטובוס מאריאל לתל אביב. למרות שידע על מצבו של האוטובוס שמלא ערבים, לא היתה לו ברירה, שהרי אסור לחיילי צה"ל לתפוס טרמפים. א' החליט לשבת בחלקו האחורי של האוטובוס כדי שאף ערבי לא יישב מאחוריו. בדרכו, אחד הערבים שם לו רגל וא׳ מעד. לקצין לא היה מה לעשות.

הטרדות מיניות כל הזמן

התופעה הזו נחשפה כבר לפני מספר שנים. חיילי וחיילות צה"ל ובני ובנות השירות הלאומי המתגוררים ביהודה ושומרון יחד עם בני נוער רבים,  סובלים מתופעה מטרידה אשר מונעת מהם להגיע בביטחה לביתם בזמן בו הם חוזרים מבסיסי צה"ל השונים וממקומות השירות הלאומי. מסתבר שלמרות חזרתה של האינתיפאדה ביו"ש, הבעיה לא נפתרה, והרשויות ממשיכות להתייחס באדישות לתופעה.

גם ש', המשרתת כמפקדת וגרה באריאל, מאשרת את דבריו של י': "פעמים רבות אני מרגישה איך נוגעים בי בגלל הדוחק העצום שיש. שרת התחבורה מיכאלי הודיעה ערב הבחירות כי היא דואגת לאוטובוס נגד הטרדות מיניות. היא רק שכחה שההטרדות המיניות האלה קורות כל הזמן, כל יום, ברחבי יו"ש ואף אחד לא פוצה פה".

ש' מדגישה את חוסר האונים שיש לתושבי השומרון: "מדינת ישראל מראה כי תושבי השומרון הם אזרחים סוג ב'. אני זוכרת שלפני הרבה שנים היו מאבטחים באוטובוסים שגרמו לכולם להרגיש טוב יותר. אולי זה לא ימנע את ההצקות הבלתי פוסקות נגדנו, אבל מה שבטוח הוא שזה יגרום לתחושה יותר נעימה וזהו צעד חשוב שייצר הרתעה. אין בת שנוסעת באוטובוסים האלה ולא חוששת שיפגעו בה. זה כבר מזמן חצה כל גבול. רק כאשר מישהי תיפגע משמעותית או חלילה יהיה פיגוע באוטובוסים האלה, מישהו התעורר. הגיע הזמן שדם תושבי יו"ש יפסיק להיות הפקר".

חייל באוטובוס עמוס פלשתינים בשומרון. צילום: דוברות בית"ר העולמית

גם ל', לוחם המשרת במילואים ומתגורר ביקיר, וסיים השבוע תעסוקה מבצעית ברחבי יו"ש, מתאר בעיה זו כתופעה חמורה במיוחד. "לצערנו, אין לנו, החיילים שנוסעים או מגינים על האזור, שום דרך לפעול כדי לשנות את התופעה הבזויה הזו. זה נכון שיש חופש תנועה לפלשתינים ואף אחד לא יגביל אותו, אבל מה אשמים אותם ילדים שרוצים לנסוע לחבר או בילוי והם מרגישים כי דוחפים אותם במקרה הטוב, ובמקרה הרע פוגעים בהם פיזית?!"

יגאל ברנד: "יום יבוא והם ירצחו. את המציאות הזו צריך לעצור עכשיו"

הנושא עלה לאחרונה שוב בזכות רשומה שהעלה יגאל ברנד, מנכ"ל ההנהגה העולמית של תנועת בית"ר, אשר מתגורר בחוות יאיר שבשומרון. ברנד הוא מ"פ במילואים בדרגת רס"ן ביחידה מובחרת ואב ל-5 ילדים, שנמנעים מלנסוע בתחבורה הציבורית יחד עם חבריהם.

הרשומה ברשתות החברתיות היכתה גלים והגיעה ליותר מ-40 אלף צפיות רק באינסטגרם, ועוד עשרות אלפי חשיפות ושיתופים. הבעיה שהעלתה ברנד, הייתה השיח המרכזי ביישובי יו"ש בשבוע האחרון והצביעה על חומרת התופעה.

ברנד: "כהורה, העליתי נושא שהוא מדם ליבי ולא חשבתי שהרשומה תגיע למספרים האלה. לצערנו, תושבי יו"ש הם תושבים סוג ב' וראשי משרד התחבורה צריכים להפסיק את תיאטרון האבסורד הזה, שהוא על חשבון הביטחון של הילדים שלנו.  אסור לנו להפקיר אותם. את המציאות הזו צריך לעצור עכשיו".

ברנד הדגיש כי "המדיניות ההזויה של יציאת וחזרת פועלים פלשתינים,  יצרה מצב אבסורדי של השתלטות מוחלטת על התחבורה הציבורית מאיזור תל אביב לשומרון. תושבי השומרון היהודים לא מעניינים אף אחד.  קווי האוטובוסים האלו תוכננו וסובסדו ע"י המדינה לטובת אזרחי המדינה - ובסוף מי שמשתמש בהם אלו פועלים פלשתיניים. אנחנו מקבלים דיווחים, תיעודים, וסיפורים מהילדים ומהשכנים, שסופגים התגרויות, אלימות, פגיעות. הבנות שבטעות עלו לאוטובוס, ספגו הטרדות מיניות בלתי פוסקות.  כל זה כשכל האוטובוס מלא בפועלים פלשתינים בדרכם הביתה. אף אחד לא מתערב. המעשים נעשים באין מפריע. הפלשתינים באוטובוסים מנסים לפגוע, הם מתגרים, יום יבוא וכפי שהם הוכיחו - הם ירצחו. את המציאות הזו צריך לעצור עכשיו".

תגובות