פוליטי

"לא מעניין אותנו חוק הגיוס, מעניין רק רבי נחמן" | מיוחד

בראיון ל'חדר מצב' מספרים חסידי ברסלב על האכזבה מהמפלגות החרדיות בעקבות משבר הנסיעה לאומן בקורונה, ולמי הם מתכוונים לתת את הקול בבחירות הקרובות

חסידי ברסלב בגבולות אוקראינה, ספטמבר 2020
צילום: State Border Guard Service Of Ukraine/REUTERS

קיץ 2020. חסידי ברסלב מנסים בכל דרך להגיע לאוקראינה. הם מוחים על החלטת נשיא אוקראינה לסגור את הגבולות ובכך מונע מהם להגיע לאומן לראש השנה. בין החסידים יש מי שיוצאים נגד הממשלה ומדברים על אפליה: 'הפגנות כן ואומן לא?'. חלקם זועמים על פרויקטור הקורונה רוני גמזו. אך יש גם מי שכועסים על המפלגות החרדיות. הם לא עושים מספיק, טוענים המוחים, והם ישלמו על כך בקלפי.

כזכור, בספטמבר האחרון התבטא הפרויקטור דאז בחריפות נגד הנסיעה ההמונית לאומן, בשל העובדה שהקורונה במדינת ישראל הייתה בעלייה, בצבע אדום למעשה, והמדינה על סף סגר שני. גמזו פנה במכתב לנשיא אוקראינה, ולדימיר זלנסקי, בבקשה למנוע את כניסת החסידים במהלך החגים. שר הבריאות לשעבר, יעקב ליצמן (יהדות התורה), תקף אותו על כך וקרא לו להתפטר.

לבסוף נשיא אוקראינה הודיע רשמית על סגירת הגבולות, והטיל את האחריות על ראש הממשלה נתניהו שלדבריו ביקש ממנו לנקוט בצעד הזה. נתניהו מצידו מיהר להכחיש ובהודעה רשמית נאמר: "ראש הממשלה והנשיא הפצירו לא להגיע לאומן בשל מצב התחלואה, אך ציינו והדגישו כי מי שיחליט להגיע לאומן - עליו להקפיד ולשמור על הנחיות הבריאות". כשבועיים לאחר מכן פנה שר הפנים אריה דרעי (ש"ס) לנשיא אוקראינה בבקשה להתיר לכמה אלפי חסידים שנמצאים בגבולות, להיכנס למדינה מטעמים הומניטריים.

קמפיין הברסלבים נגד המפלגות החרדיות
קמפיין הברסלבים נגד המפלגות החרדיות

את התמונות של אלפי החסידים תקועים שעות וימים בגבול אוקראינה ובשדה התעופה אי אפשר לשכוח. החסידים, ובניהם משפחות, נשים וילדים, שהו במרחב הפתוח בקור, ללא תנאים, והתחננו שיאפשרו להם להיכנס למדינה. היו שניסו להתחפש ל"חילונים" וחשבו שכך לא ימנעו מהם את המעבר בשדה התעופה. לבסוף, היו אלפי חסידים בודדים שהצליחו להגיע אל קבר הצדיק באומן. מעטים ביחס לעשרות האלפים שמגיעים בכל שנה.

כעת נותרו שישה ימים לבחירות, והברסלברים מעוניינים לסגור את החשבון עם המפלגות החרדיות. בקמפיין שהוציאו הם קוראים שלא להצביע ג' או ש"ס תחת הסלוגן: "לא שכחנו, לא סלחנו". ציפינו מהם והם לא היו שם כשהיינו צריכים אותם, הם אומרים, שילמדו את הלקח. בשיחה עם חדר מצב מספרים שלושה חסידים שהצבעתם בבחירות הקרובות תשתנה בעקבות אומן.

"לא הייתם שם בשבילנו, אנחנו לא נהיה שם בשבילכם"

שלומי אלישע, בן 24, בעלים של חברת אבטחה לשמירה על האזור היהודי באומן וסיוע מול השלטונות ומתגורר בעצמו במקום, מתכוון להגיע לישראל במיוחד כדי להצביע: "מרגיש מחויבות אישית לעשות את זה".

אלישע דווקא הצביע ליכוד בבחירות האחרונות אך לטענתו ישנם בין 15 ל-20 אלף חסידי ברסלב שמצביעים בכל שנה למפלגות החרדיות והשנה לא יעשו זאת. זאת הסיבה, כך הוא מסביר, לירידה של יהדות התורה בסקרים. "אני מכיר אנשים שלא הצביעו מעולם ועכשיו יש להם אגו ללכת ולהצביע גם למפלגה של ביבי, העיקר שהקול שלהם לא ילך לחרדים", אומר.

שלומי אלישע באומן
שלומי אלישע באומן
צילום: בוגדן אוריינה

"ממפלגה ציונית דתית או חילונית אני לא מצפה שתשמור לי על הייצוג שלי או תכבד את הערכים שלי", הוסיף, "אבל מפלגה שחורטת על הדגל שלה שהיא דואגת לציבור החרדי והיא לא הייתה שם בשבילנו - 'לא הייתם שם בשבילנו, אנחנו לא נהיה שם בשבילכם'".

"הסיסמה של הקמפיין היא 'כבודו אינו מחול'. כבודו של רבינו אינו מחול", הוא מסביר, "אנחנו לא שוכחים את אלפי האנשים ששכבו בקור בגבול גומל שבבלארוס, ובמולדובה. זה דבר שאסור לשכוח אותו - הכבוד של רבינו נרמס פה. למה? כי האוקראינים כן הסכימו למתווה, מי שהפיל את זה בסוף זה הישראלים. אנחנו גם לא מדברים על ביבי. מפלגה חרדית לא תקבל את הקול שלנו כי היא הייתה צריכה להיות שם".

דין דובאי כדין אומן?

נחמן ישי בן ה-29 מירושלים גדל בבית של חסידי ברסלב, וכך גם מחנך את ביתו. את ראש השנה הוא חגג באומן עוד מגיל 5, ואף נוסע לשם גם באמצע השנה. השנה כמו רבים נאלץ לחגוג בארץ: "למרות שרצינו, וניסינו והבטיחו לנו, מסתבר שאלו היו הבטחות שווא".

"אנחנו תמיד הצבענו", אומר נחמן, "זה היה משחק בין יהדות התורה לש"ס. השנה זה לא יקרה, אנחנו מאוד התאכזבנו, בפרט כשראינו שאחר כך שחררו את הישראלים לדובאי וליוון. ולא מדובר פה בעשרות אנשים אלא באלפי אנשים. וראינו את אומן, ראינו שאת הציבור החרדי שוב פעם אפשר לסגור ולאיים עליו ועל הציבור הכללי פחות".

גם נחמן מאשים את הנציגים החרדים בחוסר מעשה: "אנחנו יודעים שבסופו של דבר מי שמשך פה בחוטים זה בישראל, כי את האוקראינים זה פחות עניין והם לא עשו דרמה מהקורונה כמו שעשו בארץ, ואני לא מהמכחישי קורונה. הכעס שלנו זה כלפי המפלגות החרדיות שלמעשה נתנו לזה יד, ואחר כך כשפתחו את דובאי אז זה בכלל היה וידוא הריגה". הוא מספר על תחושת אכזבה כשלטענתו אפשרו את הטיסות לדובאי בעקבות הסכם השלום, ואת הברסלברים השאירו מאחור.

תצביע בבחירות הקרובות?

"אנחנו כן אנשים של מפלגות, אבל לא נצביע למפלגות החרדיות, ואני אומר את זה בשמי ובשם משפחתי ובשם המון מחברי והקהילה. אני מכיר המון אנשים. תראי, אני גדלתי בברסלב אז ככה שאני מכיר מאות ואלפי אנשים בקבוצות, יש כעס ענק כלפי המפלגות החרדיות. ואני יודע שתמיד יהיו כאלו שיצביעו להם. הרוב -  לא מתכוונים להצביע להם".

איך אתם יכולים להרשות לעצמכם לא להצביע להם? אתם נהנים מההטבות: התקציבים והחוקים שהם מונעים כמו שבת וגיוס שחשובים לציבור החרדי

"תראי זה פחות משנה כי בסופו של דבר, לכל מגזר, גם בציבור החרדי, יש אינטרס וגם לנו יש אינטרס. אנחנו כאנשים שמאמינים, יודעים מה זה ראש השנה, ורבי נחמן אמר 'ראש השנה שלי עולה על הכל'. אצלנו לא משנה מה יהיה, את ראש השנה עושים באומן. זה משהו שהוא בלב שלנו. ופה, לא רק שהם לא פעלו, אלא אפילו שמו רגל. אנחנו יודעים את הקול שלנו למי לתת".

נחמן ישי
נחמן ישי
צילום: צילום עצמי

כדי להבין את הכעס של ברסלב צריך להבין את המקום של אומן בחסידות. "אז בוא נפרק את זה", מסביר שלומי, "חסידות ברסלב אין לה נציג אחד, נציג אחד, בכנסת. אנחנו כמעט 30 אלף איש בחסידות שלנו, יש לנו מוסדות בכל המגזרים ואין לנו אף נציג שמשמיע את הקול שלנו, לא בכנסת ולא במוניציפלי - ברשויות. בבחירות הם יודעים לספור אותנו ואז הם באים לכל מני מנהלי מוסדות ואומרים להם 'אתם רוצים תקציב? תצביעו לנו'. אבל בסופו של דבר לנו, לחסידות, אין דרישות מהממשלה. לא מעניין אותנו חוק הגיוס או שבת ולא מעניין אותנו גיור. אותנו מעניין רק רבי נחמן. רוב ברסלב זה חוזרים בתשובה. מי שעוד הצביע לחרדים הצביע לש"ס אבל גם ש"ס ירקה עלינו בפנים בשנה האחרונה".

אכזבה ייאוש ותסכול

יצחק, חוזר בתשובה, נשוי עם ילדים ומתגורר בבית שמש, נסע לאומן בראש השנה ב-15 השנים האחרונות. לדבריו, "בגלל האי וודאות, בגלל ההגבלות, בגלל שערבבו אותנו. הפוליטיקאים סיבבו את הכל מההתחלה ועד הסוף". בדרך כלל הוא מצביע לש"ס. השנה עוד לא החליט, אך אמר נחרצות כי לש"ס לא יצביע.

מפלגה חרדית אחרת זו אופציה?

"זאת תהיה אופציה בגלל הרבנים אבל מבחינתי יכול להיות שלא אלך להצביע בכלל".

מה החברים שלך אומרים?

"כולם מאוכזבים. יש כאלו שאם בסוף הרבנים יגידו ללכת להצביע - הם ילכו להצביע אבל בתוך ליבם אף אחד כבר לא רוצה להצביע. אין ברירה כי לא רוצים שיהיה פה שלטון שמאל אז מחזיקים אותם בכיס, אבל יש הרבה שנשבר להם. אני גר בבית שמש אני רואה את הלך הרוח. אלו שלא מצביעים אומרים 'הנה צדקתם, כשהייתם צריכים עזרה לא קיבלתם אותה'. יש אדישות כזאת. דבר אחד שהיינו צריכים - אף אחד לא בא לעזור לנו".

"ההורים שלי שהם לא דתיים הלכו בגללי והצביעו ש"ס, הוא מוסיף, "אמרו לי 'בגלל שאתה מצביע להם אתה מתוסכל מהם'. כואב לי להגיד את זה, אני לא מחפש פה מדינה חילונית, אבל אם ש"ס תקבל עוד פעם 10 מנדטים והוא [אריה דרעי - ש"מ] יראה שהציבור הברסלבר הוא כלום ואפס, אז זה יהיה עוד יותר גרוע".

גם בנוגע לחבריו, אומר יצחק, מאוכזבים מהנציגים החרדים בכנסת: "אני שומע מלא תסכול. אנשים אומרים: 'אני אשים אטב כביסה באף ומסיכה על העיניים ואלך להצביע ג''. ש"ס - אנשים לא רוצים לשמוע מהם. יש כאב ויש תסכול אבל אנחנו צריכים להסתכל גם על המציאות. יש תקציבים, מישהו צריך לדאוג פה לצביון היהודי של המדינה, ולפי דעתי מי שעושה את זה כמו שצריך זה ג'".

ומה לגבי הרבנים? בנושא הזה חסידות ברסלב מעט שונה מחסידויות אחרות. לברסלברים אין גדול תורה כמו הרב חיים קנייבסקי שבהוראתו אלפים הולכים להצביע. יש רבני מוסדות וקהילות אבל ההשפעה על החסידים היא אחרת.

חסידי ברסלב באומן (ארכיון)
חסידי ברסלב באומן (ארכיון)
צילום: REUTERS/Valentyn Ogirenko

 

הקריאה שלא להצביע לחרדים היא בהוראת רבנים?

שלומי: "לא, שום רב לא יתן את קולו בריש גלי אבל יש, איך אומרים, שקט תעשייתי בעניין הזה. יש ברשתות החברתיות ובבתי כנסת הוראה ברורה - תצביעו מה שאתם רוצים או שלא תצביעו בכלל, אבל תזכרו טוב שהמפלגות ג' וש"ס ירקו עליכם".

מה לדעתך סדר הגודל של הקולות שיפסידו המפלגות החרדיות?

נחמן: "אני לא יכול לנקוב במספר אבל אם נגיד יש קבוצות בווצאפ ובפייסבוק וכל קבוצה יש לה את ה-200 פלוס, ואת רואה את כולם, ואם לא כולם אז רובם, יש להם קו אחד - עוצמה יהודית והציונות הדתית וזה ילך לשם בסופו של דבר.

"הציונות הדתית היא מפלגה חרדית לכל דבר"

אתה מאמין שבמפלגות אחרות תקבלו יותר יחס?

נחמן: "אנחנו מאמינים שכן. כי המפלגות החרדיות בסופו של דבר הן בובות על חוטים והיה פה אינטרס ענק של ביבי לא לאפשר את זה, וביבי הוא הראש והוא החותמת האחרונה, והם הרי כפופים לו. מה שהוא אומר הם צריכים לשמוע. אז זה היה במשמרת שלהם וזה המחיר הפוליטי ותשלמו על זה עכשיו בבחירות".

למי תצביע?

נחמן: "אני יכול להגיד לך בשמי ובשם משפחתי, בשם חלק גדול מחברי - אנחנו נצביע הפעם לעוצמה יהודית והציונות הדתית, ואלה שלא יצביעו לציונות הדתית זה חבר'ה שלא יצביעו בכלל. הציונות הדתית זה בעניינו מפלגה חרדית לכל דבר, לא כמעט חרדית, ואפילו יש לה בונוס - שארץ ישראל זה משהו שהוא קרוב לליבה שאין במפלגות החרדיות ולכן הרווחנו פה".

יצחק: "אם כבר זה יהיה בן גביר וסמוטריץ'".

חסידי ברסלב באומן השנה
חסידי ברסלב באומן השנה
צילום: REUTERS/Valentyn Ogirenko

יש סיכוי שתצביע למפלגת שמאל?

שלומי: "לא, שמאל בחיים לא"

סער?

שלומי: "הוא גם אופציה אבל נסתכל גם על מי שקרוב לדת. אני חושב שסמוטריץ' זאת מפלגה ציונית דתית אבל יש לה גם ערכים לדת ולמסורת".

ובנט?

שלומי: "לא, בעניינו הוא לא דתי. לא שומר על המסורת".

לדבריו של שלומי, מפיקי הקמפיין מעדיפים להישאר סמויים. הם חוששים מהמחיר אותו ישלמו אם ידעו על החלק אותו לוקחים במחאה נגד הנציגים החרדים. מספר אנשים סרבו להתראיין על אף שהנושא חשוב להם, אחד מהם אמר כי הוא חושש מהתגובות בבית הספר של הילדים.

"יש לי עניין אחד שבשבילו אני מוכן להתראיין ולהיות בפרונט", אומר שלומי לסיום, "אני רוצה שיהיה מובן פה, שפעם הבעיה שמתעסקים עם רבי נחמן - שידעו שיש לזה מחיר. הציבור לא שוכח ואנחנו נראה את התוצאות של זה בקלפי".

באגודת ישראל התחייבו להסדיר את הנושא. ליצמן
באגודת ישראל התחייבו להסדיר את הנושא. ליצמן
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

באגודת ישראל התחייבות להסדיר את הנושא

המפלגות החרדיות מודעות לאי האמון מצד חסידי ברסלב בעקבות האירועים סביב אומן. בשבוע שעבר פרסם נחמן בנשיעה, יו"ר מזכירות חסידי ברסלב בישראל ומי שהיה במוקד הפעילות למען הנסיעה לאומן, כי נפגש עם סגן שר החינוך, מאיר פרוש (יהדות התורה), והסביר לו את המצב. בנשיעה אמר לפרוש כי בתמורה לתמיכת ברסלב במפלגה, הם דורשים חתימה של כל חברי הסיעה על מסמך משפטי בו הם מתחייבים לפעול לאחר הבחירות על מנת לאפשר נסיעת מחלימים או מחוסנים לאומן בראש השנה תשפ"ב (2021).

ביום שישי האחרון שוחח נתניהו עם נשיא אוקראינה והשניים סיכמו כי יגובש מתווה שיאפשר את נסיעת החסידים לאומן. ארבעת חברי הכנסת של הפלג החסידי ביהדות התורה, אגודת ישראל, חתמו באותו היום על התחייבות להסדיר את הנושא במסגרת ההסכם הקואליציוני. האם זה מספיק? תוצאות הבחירות יעידו.

מתנועת ש"ס נמסר בתגובה: "יו"ר התנועה, השר אריה דרעי, עמל במשך תקופה ארוכה לאפשר לחסידי ברסלב להגיע לאומן בראש השנה. הוא שוחח עם נשיא אוקראינה, נפגש עם מקבילו שר הפנים האוקראיני ועם שגריר אוקראינה בישראל כדי לאפשר לחסידים להיכנס. במשך שנים שר הפנים אריה דרעי הוא הכתובת בכל מה שקשור לקברו של רבי נחמן, היה מהחלוצים להגיע לקברו ועזר בשיפוצו של המקום. ש"ס תמשיך להיאבק למען כניסתם של יהודים וחסידים לקברו של רבי נחמן מברסלב".

ממפלגת יהדות התורה לא נמסרה תגובה.

תגובות