מדיני

חשיפה: ערבים ישראלים עוברים ליו"ש - ומשאירים את כתובתם בי-ם בשביל ההטבות הכספיות

שכונות כפר השילוח ועיר דוד במזרח ירושלים – יהודים חיים עם ערבים.
צילום: חגי הוברמן

תושבים ערבים רבים במזרח ירושלים מעוניינים לעזוב את העיר,  הן עקב המחסור בדיור ויוקר המחיה והן עקב אפשרויות המחיה המצטמצמות.  

הדו"ח השבועי של מרכז ירושלים למדיניות יישומית JCAP בנושא מזרח ירושלים, חושף כי אמנם בעוטף ירושלים וביו"ש אפשרויות המחיה מצומצמות עוד יותר בשל המלחמה, אך הפתרון שמצאו תושבים רבים, באופן לא חוקי, הוא מעבר בפועל למגורים זולים בעוטף ירושליםואף מעבר לכך (למשל יריחו), תוך שמירה על הכתובת הרשמית בירושלים, לצורך הוכחת מרכז חיים המזכה בתושבות ותעודת זהות ישראלית, על כל יתרונותיה.

אלא שרוב המעוניינים לעזוב חוששים לעשות כן ולמעשה כבולים לעיר ובכך מוגברת הצפיפות בשכונות הערביות, באופן המשנה בעקביות ובצורה משמעותית גם את המאזן הדמוגראפי. עם שחרור העיר היה המאזן  בין יהודים לערבים 74%-26% ואילו כיום הוא סביב 60%-40% והמגמה נמשכת.

בשנים האחרונות נתפסו כמה אלפי תושבי ירושלים המתגוררים מחוץ לעיר ולפחות חלק מזכויותיהם הושעו. מדובר בתושבי העיר שקיבלו שירות מאונר"א. ככלל, אונר"א לא העניקה שירות לבעלי תעודת זהות כחולה שנהנו משירותים במסגרת ביטוח הבריאות הישראלי. חלק מאותם מאבדי הזכויות קיבלו גם סיוע כספי קטארי לצרכים רפואיים, לפחות בשנים עברו. לא ברור אם סיוע קטארי זה נמשך גם כיום.

עניין זה, שכבר עלה בעבר, עלה לאחרונה שוב במסגרת ההכנות לעזיבת אונר"א את העיר והבדיקה למציאת שירותים חלופיים לאלה שנתן הארגון, שהיו בסך הכל מינוריים למדי בהשוואה להיקף אוכלוסיית העיר הערבית.

המרכזים של אונר"א ממשיכים לפעול בירושלים

ובקשר לאונר"א, למרות החלטת הממשלה על פינוי משרדי אונר"א מירושלים, על פי ידיעות שונות, מרכזי הארגון בעיר ממשיכים לפעול כסדרם, למעט חלק מהשלטים שהוסרו או הוחלפו.

בתי הספר של אונר"א ממשיכים לפעול, והתלמידים פוקדים אותם. בעקבות הפרסומים על פינוי בתי הספר, קיבלו המנהלים הנחיה ממשרד החינוך של הרשות הפלשתינית ברמאללה לא להכחיש את הידיעות בתקשורת, אלא פשוט להמשיך לעבוד כרגיל מתחת לרדאר התקשורתי.

למעשה, המקום היחיד בו פעלו הרשויות לאכיפת החוק לסילוק אונר"א מהשטח הריבוני של ישראל, היה במחנה הפליטים קלנדיה. לשם הגיעו כוחות אכיפה, יחד עם גורם עירוני שהיה אמור לקבל לידיו את המבנה ולהתחיל את העבודה במסגרת ישראלית. ואולם, אנשי אונר"א במקום סילקו את הגורם העירוני ולא אפשרו לו לקבל את המבנה או להתחיל בעבודתו. בשלב זה גם בקלנדיה חזר המצב לקדמותו.

בהמשך לפרסומים אודות הסהר האדום שנבחר להחליף את אונר"א בירושלים ולאחר מכן משך את זכייתו במכרז, מתברר שזה מכרז שפורסם לפני כשנה, עוד לפני שעבר בכנסת החוק האוסר על פעילות אונר"א בעיר, ומטרתו היתה אספקת שירותי טיפת חלב. הסהר האדום, שמפעיל כבר שלושה מרכזים כאלה בירושלים, לא ניגש למכרז הנוסף והוא נסגר בלא שהוגשו הצעות. נראה, שמטרת הסהר האדום היתה להרחיב את מתן השירותים בעיר אף בלא להזדקק למכרז, על בסיס השירותים שהוא כבר מעניק, ובהתבסס על כך שהוא ספק יחיד ועל כך שאין  מועמדים אחרים במכרז. לא נחתם כל חוזה נוסף בין הארגון לבין משרד הבריאות וממילא הארגון לא יכול לסגת ממכרז שלא זכה בו.

תגובות