מדיני

חברון לא תחגוג השבת

החלטת המשטרה לסגור את מערת המכפלה לתפילות יהודים השבת, והטלת הסגר על חברון וקרית ארבע, כדי למנוע את חגיגות שבת חיי שרה, גרמה לחילוקי דעות בקרב התושבים: אלו תומכים בהחלטה ואלו מתנגדים. בשנה הבאה, כולם מאמינים, החוגגים ישובו בהמוניהם

תהיה סגורה השנה. מערת המכפלה
צילום: Wisam Hashlamoun/Flash90

אם שנת תשפ"א היתה שנה רגילה, היינו מן הסתם רואים היום, יום שישי, ערב שבת קודש פרשת חיי שרה, שיירות ארוכות של כלי רכב נוהרים לעיר האבות חברון. השדה שלפני מערת המכפלה, כמו גם חצרות הבתים והמדרכות, היו זרועים באוהלי סיירים קטנים, שהאלפים שלא זכו לשכור חדר בחברון היו בונים כמדי שנה. רחובות חברון הישראלית היו הומים מפה לפה בהמוני יהודים שמגיעים לחגוג את שבת פרשת חיי שרה בעיר האבות, להתפלל במערת המכפלה, מקום קברי האבות, האתר שנקנה בראשונה בידי אברהם עבור קבורת שרה. פקקי תנועה אדירים היו מקשים על התנועה לתוך חברון.

כל זה לא יקרה השנה, מפאת מגיפת הקורונה. משטרת ישראל הודיעה כבר בשבוע שעבר, כי בהתאם להנחיות משרד הבריאות ומתוך אחריות לאומית למניעת התפשטות מגפת הקורונה, ולצורך שמירה על ביטחון ושלום הציבור, הוחלט על ידי המפקד הצבאי באזור, כי מערת המכפלה תהיה סגורה למתפללים, החל ביום חמישי (אתמול) משעה 22:00, ועד ליום ראשון הקרוב, שעה 04:00. כמו כן תיאסר כניסה לקריית ארבע וליישוב היהודי בחברון לכל אדם אשר אינו מתגורר ביישוב על פי נתוני רשות האוכלוסין. 

כדי למנוע הגעה מוקדמת של אנשים, מנעה המשטרה כבר מתחילת השבוע הגעה של קרוואנים למרחב קריית ארבע וחברון. המשטרה הודיע כי קראוונים שיגיעו יגררו ע״י המשטרה. "מחסומים ייפרסו החל מיום חמישי וירידה לחברון תתאפשר אך ורק לתושבי היישוב", נמסר בהודעת המשטרה.

השנה ניתן יהיה לשמוע את ציוץ הציפורים

מדובר בהחלטה חסרת תקדים. מאז נפתחה מערת המכפלה לתפילת יהודים באופן קבוע, מעולם לא נמנעה תפילה במקום בשבת חיי שרה. בשנת תשנ"ד, אחרי הרצח שביצע ברוך גולדשטיין במערת המכפלה במתפללים מוסלמים, נסגרה המערה באופן מוחלט למשך חצי שנה, ונפתחה בהסדרי חלוקה חדשים עוד לפני פרשת חיי שרה. במסגרת הסדרים אלו, מערת המכפלה כולה, כולל אולם יצחק, פתוחה לתפילת יהודים 10 ימים בשנה (וכולה למוסלמים 10 ימים בשנה) – ושבת חיי שרה היא אחד מעשרת הימים הללו. ממוצע היהודים שהגיעו לחברון בכל שנה לשבת פרשת חיי שרה היה 40 אלף איש. הם השתכנו בחדרים שכורים, באוהלי סיירים ובבתי המשפחות. השנה כל המרחבים הללו ייוותרו דוממים וריקים. בניגוד לשנים עברו, השנה ניתן יהיה לשמוע בשבת חיי שרה בחברון את ציוץ הציפורים.

החלטת המשטרה וצה"ל, עוררה מחלוקת לא שגרתית בקרב תושבי חברון וקרית ארבע. ראש מועצת קרית ארבע אליהו ליברמן, רב העיר הרב דב ליאור ורבנים נוספים, העניקו גיבוי מלא להחלטה, ויצאו בקריאה לתושבי המקום להימנע מהזמנת אורחים ובני משפחה המתגוררים מחוץ ליישוב. ראש המועצה אליהו ליבמן: "זה אמנם כאב גדול, אך נעשה מתוך אחריות. המשימה של כולנו היא להציל חיים. אני קורא לתושבי ישראל שלא להגיע למערת המכפלה בשבת חיי שרה".

בכרוז שהוציא לתושבים, כתב הרב ליאור: "השנה בגלל מגיפת הקורונה, ריבוי אנשים יכול להביא עלינו ח"ו הדבקה והתפרצות של המגיפה שתביא למצב של סכנה. לאור הנ"ל אני קורא לתושבי קרית ארבע חברון, שלא לארח השנה אורחים בשבת חיי שרה". על הקריאה חתמו רבנים נוספים מחברון, בהם הרב יהודה עמיחי, הרב חננאל אתרוג, הרב מישאל רובין, הרב עוזי שרבף, הרב אבינועם הורוביץ, ועוד.

הקריאה "שלא לארח השנה אורחים בשבת חיי שרה", וההחלטה לסגור לחלוטין את מערת המכפלה גם בפני תושבי חברון וקרית ארבע כדי שאנשים לא יגיעו מבחוץ, היא שהקפיצה כמה מתושבי המקום. בראש המתנגדים עומד דובר היישוב היהודי נועם ארנון, שיצא חוצץ נגד ההחלטה. "ברור שהשנה לא נקיים חגיגות כמו בכל שנה", אמר ארנון בשיחה עם 'מצב הרוח'. "השנה לא הקמנו מטה אירוח כמו בכל שנה, לא הקמנו אוהל חדר אוכל ענק כמו בשנים קודמות, אבל אין זה מתפקידנו למנוע מיהודים להגיע לחברון. אנחנו לא צריכים ליזום הזמנה ועליה המונית, אבל צריכים להיות פתוחים לכך שכל מי שרוצה להגיע שיגיע, תוך כדי שמירת הנחיות".

ההנחיות קובעות שמערת המכפלה מוגבלת ל-60 איש, כמובן תוך שמירת מרחק ומסיכות. עוד עשרות יכולים להתפלל במרחבים הפתוחים של חברון. "אני דורש מכל המערכות לפעול על פי החוק", אומר ארנון, "ואם החוק מאפשר נוכחות של אנשים במרחב סגור במספר מסויים, ובמרחב פתוח במרחב מסויים, יש להחיל אותו גם על מערת המכפלה וגם על חברון. לא יכול להיות שדווקא השבת ינקטו כאן צעדים דרקוניים כמו עוצר, סגר. הרי בכל שבת רגילה מגיעים לכל תושב כאן אורחים - ילדים נשואים, בני דודים, חברים ועוד. אז דווקא בשבת חיי שרה המערה סגורה לחלוטין? בעיני זו שערוריה. למה שלא ננהל את שבת לפחות כמו כל שבת רגילה?"

עמדתו של נועם ארנון זכתה לתמיכה לא מעטה מקרב תושבים בחברון. תושבת קרית ארבע זויה דייויס כתבה בפייסוק שלה: "מתוכנן סגר על קרית ארבע חברון לקראת שבת חיי שרה. ואני שואלת: למה? ובאיזו זכות? באיזו קלות שוללים מאזרחים את חירותם? למה אחים שלי לא יוכלו לבוא להורים שלי לשבת? למה אני לא אוכל לבחור אם לארח או לא?

"אם חוששים מהתפשטות הקורונה - יש דרכים אחרות להתמודד. סגר הוא צעד דורסני וכוחני. צעד שכולו הצבעת אי אמון בציבור. ומפחיד כמה שהיד קלה על ההדק..."

זויה מודעת לבעייתיות בעידן הקורונה, והיא מציעה: "לא לאפשר אירוח המוני בבתי הספר וברחובות. לצורך השעה להפעיל קנסות. כמו אלה שמוטלים על בעלי אולמות, מסעדות וכו'. והסברה לתושבי המקום, כזאת שיוצרת שיח אמיתי. כדי שלא נהיה עיר אדומה ואף אחד לא ייפגע. פיזית או כלכלית.

"בינינו, מי שמארח ומתארח, עושה את זה בלי שבת חיי שרה ולא רק בשבתות. זו זכותו וגם אחריותו. תושבי קרית ארבע חברון הם אנשים אחראיים ואכפתיים. אני סומכת עליהם". 

גם קבוצות וואטסאפ של תושבי חברון להטו מתגובות. עופר אוחנה, תושב קרית ארבע, כתב: "ההחלטה לסגור את מערת המכפלה מיום שישי של שבת חיי שרה עד יום ראשון היא החלטה הזויה ולא הגיונית. 

כולנו דואגים לבריאות, ולכן ההחלטה למנוע כל התקהלות של אורחים מבחוץ הגיונית ונכונה, ולעניות דעתי אין חולקים על כך. לסגור מקום תפילה, מקום קדוש, לתפילות וללמוד תורה בשבת בכלל, היא החלטה דרקונית וחסרת אמונה. שלטון חזק יודע למצוא פתרונות להמשך התפילות בדיוק כפי שעשו ביום כיפור עם צמידים ואישורים לתושבי המקום בלבד".

והוא מוסיף: "בבלפור משום מה מצאו פתרונות למרות שהמפגינים שם לא שומרים על הכללים וממשיכים כל שבוע, גם בסגרים, להפגין ולסכן את כולנו. וכאן שהתושבים אחראים ומקפידים על ההוראות מונעים מהם תפילה במקום קדוש. מיותר לציין שבהר הבית כל יום שישי מגיעים אלפי ערבים, ואף אחד לא מעיז למנוע מהם לעלות להר".

אשרינו שזכינו

דעה הפוכה, המתנגדת לדעות של ארנון ושותפיו ותומכת בעמדת ראשי היישוב והרבנים, משמיעה חברת הכנסת לשעבר אורית סטרוק, מוותיקות המתיישבים בחברון: "מדובר בפיקוח נפש מוחלט" הוא אומרת בלהט, "ובעניין של פיקוח נפש, הרבנים פוסקים שמותר לאכול ביום כיפור. אז דווקא כאן סתם להתעקש ולריב? הרי בכל מקרה המשטרה תטיל סגר".

אורית, אבל לנוכח ביטול החגיגות הגדולות, למה אנשים שבאים להתארח אצל קרובים שלהם, לא יוכלו להגיע כבשבת רגילה?

סטרוק: "כי שבת חיי שרה שונה משבת רגילה. אפילו אם כל אחד יביא רק משפחה אחת, משפחה קרובה שלו, זה כבר יביא לכאן עוד כמה אלפי אנשים מבחוץ שיתערבבו עם תושבי הקריה. מספיק שבכל הקריה וחברון יידבקו רק 10 משפחות - כל מערכת החינוך תיסגר כאן לשבועיים. אין מה לעשות: יש מצב מיוחד במדינה ובעולם, ושבת חיי שרה שונה לגמרי משבת רגילה".

ובאחת מקבוצות הוואטסאפ, סיכם את המצב אחד הכותבים, התומך בסגירה: "אשרינו שזכינו שהמשטרה חוסמת את ההגעה לחברון, לא כדי לפנות את הישוב היהודי או כדי לבודד אותו, אלא בשל עומס המתפללים שמרגישים את העוצמות הרוחניות של המקום הקדוש הזה, שאך לא מזמן כל כך רצינו שאכן ירגישו אותן.

"ואם המצב המבורך הזה גורם לנו אי נוחות מסוימת, נדע להסתכל על הרבה יותר מחצי הכוס המלאה הזאת, ולשמוח שאנחנו זוכים לייצג את עם ישראל במקום הזה, ולהתפלל שבשנה הבאה נוכל בע"ה לחזור לשגרה הברוכה של שבת חיי שרה עמוסה מבקרים ומתפללים".

תגובות