התיישבות

'תוכנית שומרון למיליון' של המועצה האיזורית שומרון: שדה תעופה יוקם בלב השומרון

'תוכנית שומרון למיליון' של המועצה האיזורית שומרון, משרטטת ומפרטת את הדרכים המקצועיות להגיע ל-1,150,500 תושבים בשומרון עד שנת 2050

יוסי דגן (משמאל) והמתכנן אברהם שבות (משמאל) מציגים את 'תוכנית שומרון למיליון'.
צילום: דוברות

השומרון שנת 2050: מעל מיליון תושבים, בחמישים יישובים, עשרים מתוכם ערים, שאליהם מגיעים באוטוסטרדות נוחות, עם איזורי תעשיה ומפעלים - ואפילו שדה תעופה.

את החזון הזה נועדה לקדם 'תוכנית שומרון למיליון' של המועצה האיזורית שומרון, המשרטטת ומפרטת את הדרכים המקצועיות להגיע ל-1,150,500 תושבים בשומרון עד שנת 2050 .במשך למעלה משנה, תחת מעטה חשאיות ומידור, הפעילה מועצה איזורית שומרון צוות נרחב של מהנדסים, אדריכלים, גאוגרפים ויועצים מקצועיים שהכינו תוכנית מקצועית מעשית להגעה למיליון תושבים בשומרון עד שנת 2050.

אחד הסעיפים המעניינים בתוכנית, היא ההצעה להקים שדה תעופה למטוסים קלים בשומרון. לא מדובר במיזם פשוט: מבחינה טופוגרפית השומרון ההררי לא מתאים ברובו לשדה תעופה, להוציא את העמקים הגדולים שהשטחים בהם ברובם הינם בבעלות פרטית ערבית. בעבר היו ברכסי שומרון ובנימין שני שדות תעופה. המפורסם בהם – שדה התעופה עטרות מדרום לרמאללה, שנסלל כדי לשמש את מטה השלטון הבריטי, ברכס ההרים המכונה 'רמת בית אל' שמצפון לירושלים, לא הרחק מן הכפר הערבי קלנדיה. מדובר בשטח רמתי, שטוח יחסית בלב ההר. מסלול שדה התעופה עטרות הורחב גם למטוסי סילון כבדים, והפעילות בו הופסקה בשנת 2000 עם פרוץ מלחמת אוסלו, הקרויה 'האינתיפאדה השניה'.

על גב ההר בשומרון היה בשנות המנדט הבריטי שדה תעופה קטן בבקעת בית דג'ן, מדרום לאלון-מורה של ימינו. הפעילות בו הופסקה עוד בתקופת המנדט, ואין תיעוד רב על הפעילות בו. גם שרידי המסלולים נמחקו ואינם.

בנוסף, מסלול המראה ונחיתה חייב להיות במרחק מאיזורי מגורים.

עקב כך, מוצעים ארבעה מיקומים אפשריים לשדה תעופה למטוסים קלים: ממערב לאריאל, סמוך לראש העין, באיזור מגדלים ובאיזור הגלבוע.

פתרון לבעיה הלאומית של הצפיפות במרכז הארץ

על הפרוייקט, שהוגדר על ידי ראש המועצה יוסי דגן כפרוייקט הדגל של המועצה. בהובלתו עמלו לאורך השנה האחרונה צוות מומחים חיצוניים בתחום הבניה, התכנון האורבני, הכבישים, הרכבות, המים, ומנופים כלכליים, והוא רוכז ע״י היחידה האסטרטגית של המועצה האיזורית שומרון, ונוהל על ידי אברהם ושומרון שבות.

פיתוח התוכנית נדון בכנס 'הנהגות ישובים' של המועצה לפני 10 חודשים, ובהתאם לדגשים שנתנו ההנהגות, דוייקה התוכנית. התוכנית כוללת הגדלת הישובים לערים, בניית ערים חדשות, פתיחת קו רכבת למרכז הארץ, הקמת מרכז רפואי במרכז השומרון, בניית איזורי תעשיה ועוד.

חוץ מחיזוק ההתיישבות בשומרון, איזור בעל חשיבות היסטורית ולאומית וכן בעל חשיבות אסטרטגית-קיומית למדינת ישראל, עומדת ברציונל שמאחורי התכנית העובדה, שמדינת ישראל תצטרך לספק פתרון לבעיה הלאומית של הצפיפות במרכז הארץ. השומרון שהוא המרחב הכפרי הבלתי מנוצל הקרוב ביותר למרכז הארץ נותן פתרון, וזאת בסיוע התוכנית המפורטת הזו. בעזרת הקמת תשתיות מתאימות השומרון יוכל לאכלס מעל מיליון תושבים בקרבה למרכז הארץ.

התכנית מציגה בפירוט רב היתכנות תכנונית להגדלת היישובים הקיימים והקמת ערים ויישובים חדשים, וכן לוקחת בחשבון את הקמת התשתיות הנדרשת בכדי להגיע למיליון תושבים בשומרון. תוך הצבעה על טווחי זמנים להגעה ליעד, יתרונות וחסרונות ויעדים לביצוע להגעה למטרה. 

התוכנית כולה מבוססת על תכנון באדמות מדינה  בשטחי C ומביאה בחשבון את השילוב בין יישובים קיימים ואתרים בתכנון, מתוך הבנה של השטח מבחינה טופוגרפית, גודל השטח התייחסות לקרבה לישובים ושמירה על מרחבים פתוחים בין ובתוך הישובים, וכן שמה דגש על תכנון דרכי הגישה.

יוסי דגן, ראש המועצה האיזורית שומרון: "ברור לכולם שמדינת ישראל חייבת חזון לתכנון ארוך טווח לפתרון משבר הדיור. התוכנית שלנו למיליון בשומרון לא רק שיכולה להביא לפתרון איכותי למשבר, אלא גם יש לה ערך מוסף אדיר של חיזוק ההתיישבות בשומרון. התוכנית נוגעת לכל חלקי השומרון וכוללת גם הקמת ערים חדשות וכן התיישבות מחודשת וגדולה בצפון השומרון".

תגובות