בעולם

נלחם באנטישמיות: הכירו את שורד השואה שמרצה בפני צעירים גרמנים

במימון ממשלת בוואריה אבא נאור בן ה-93 מרצה ומנחיל את זיכרון השואה לבני נוער וחיילים גרמנים

צילום: באדיבות המשפחה

אבא נאור, שורד שואה ממחנות הריכוז שבדכאו בן 93, חזר בשבוע שעבר ארצה ממסע הרצאות במשך חודשים על השואה, בפני אלפי תלמידי בתי ספר לא יהודיים וחיילים גרמנים בבסיסי הצבא שלהם.

הפעילות מאורגנת וממומנת על ידי ממשלת מדינת בוואריה מזה 25 שנה. פעילות זו נעשתה בשנים האחרונות בעלת חשיבות רבה לנוכח הפעילות האנטישמית ההולכת וגואה בגרמניה, שאותה יוזמים בעיקר פליטים מוסלמים שהגיעו לשם ממדינות ערביות במזרח התיכון, כגון סוריה, וגם ממדינות שונות באפריקה.

מזה 25 שנה שאבא נאור שוהה בגרמניה במשך כחצי שנה, שבה הוא מרצה, על השואה בכלל ועל ניסיונו האישי והמשפחתי בתקופת השואה, במהלכה הוא ראה את אמו ואחיו נשלחים לתאי הגזים באושוויץ, ושהה בעצמו ארבע שנים באחד מסניפי מחנה הריכוז הגדול בדכאו שליד מינכן.

ממשלת מדינת בוואריה, שהיא המדינה הגדולה והעשירה בין מדינות גרמניה, יזמה את ביקוריו אלה של נאור שם, והיא מארגנת את מסעי ההרצאות ומממנת אותם.  בוואריה, באמצעות קרן מיוחדת לזכרון אֵימי השואה במדינה זו, בשיתוף עם הממשלה הפדרלית של גרמניה, מממנת את טיסותיו של נאור הלוך וחזור, את שהותו במלון וארוחותיו,  ואת כל הוצאות ארגון ההרצאות. כאשר הוא מגיע מישראל למלון ממתינה לו מכונית צמודה למשך כל התקופה, בה הוא נוהג, למרות גילו, לבתי הספר ובסיסי הצבא בהם הוא מרצה.

אבא נאור מרצה בפני מאות תלמידי תיכון בבוואריה
אבא נאור מרצה בפני מאות תלמידי תיכון בבוואריה
צילום: באדיבות המצולם

עד היום, אומר נאור ל'מצב הרוח', הוא העביר למעלה מ-1,500 הרצאות בפני מאות אלפי תלמידים וחיילים ברחבי בוואריה. בהרצאותיו הוא מראה לשומעים תמונות נוראות של רצח יהודים ורבים מהמאזינים יושבים ובוכים. "אין הם מלקקים דבש בהרצאותי", אומר נאור.

לשאלתנו האם הוא מרצה גם בפני קשישים שוכני בתי אבות בגילו, משיב נאור בשלילה. "חשוב לי שהדור הצעיר ישמע מה קרה בגרמניה הנאצית ויבין מה קרה למיליוני היהודים שנרצחו שם ובאירופה כולה. המאזינים להרצאות יהיו אלה שינהיגו את גרמיה ואולי גם את אירופה בדור הבא וזה הדבר החשוב".

האם נתקלת בהפרעות או בתגובות שליליות בהרצאותיך?

נאור: "כן, אבל רק על ידי תלמידים מוסלמים ממדינות ערב וכו', שכמוהם מצויים רבים בגרמניה. בין השאר מנסים הם ללעוג לדיווחים על השואה ולהסיט את הנושא לבעיית פלסטין, אבל אין אני מאפשר להם זאת".

לדבריו, התלמידים הצעירים בגרמניה (מגילאי 14 ומעלה) מגלים סבלנות הרבה יותר לשמוע את הרצאותיו, לעומת תלמידים שהוא הרצה בפניהם בישראל. הרצאה בגרמניה, בליווי תמונות, נמשכת בדרך כלל כשעתיים וחצי, ואילו בארץ מבקשים המורים והתלמידים להפסיק לאחר שעה.

נאור מתכנן לחזור לגרמניה לאחר חגי תשרי ולהמשיך במסע הרצאותיו ופגישותיו, כדי שלפחות אחוז ניכר מהמאזינים יהיו חדורי יחס חיובי יותר לעם היהודי ולישראל.

תגובות