עמותת 'לשומרה' היא עמותה הפונה לקהל ייעד חרדי ונוסדה לפני שש שנים על ידי אבישי הימלפרב, מנצר חזני. מזה 12 שנה הוא מקיים פעילות חינוכית בנושאי חקלאות, טבע והמצוות התלויות בארץ.
הימלפרב, נשוי ואב לשישה, הקים את עמותת 'לשומרה' במטרה לאפשר לציבור החרדי את ההזדמנות להיפגש עם הטבע בצורה המעשית ביותר. "הקמתי את העסק מתוך התקרבות לעולם החרדי", הוא מספר. "ראיתי שיש צורך גדול מאוד בציבור החרדי בקשר עם הטבע ואין מי שנותן מענה לצורך הזה, אז החלטתי בשנת בשמיטה לעשות בגמזו סיורים לילדים חרדים, הגיעו מעל ל-7,000 ילדים. שם הבנתי שצריך להקים יוזמה, עזבתי את עבודותי האחרות והקמתי את העמותה".
במסגרת הפעילות, הקימה עמותת לשומרה גינות חינוכיות בתוך מוסדות חינוך חרדיים, סדנאות הכשרת מורים לתפעול הגנים, חוגי גינון, חוגי טבע, קורסים של מדריכי טיולים ובקיצור עוסקים בכל מה שקשור לטבע. "הביקוש לנושא בעולם החרדי רק עולה, אחד הסימנים הם שקמו לנו גם מתחרים, דבר שמבחינתנו הוא מבורך מאד".
ואז הגיעה מגיפת הקורונה – והפעילות פסקה. "קלטנו שאין מה לעשות. הרי כל הפעילות של העמותה היא במוסדות חינוך או מינהלים קהילתיים. יותר מזה, הבנו שזה הולך להיות לתקופה ארוכה, לא משהו זמני. כנסתי את כל הצוות והחלטנו שאנחנו עושים מעשה ולא מוותרים".
בערב פסח, כאשר מרבית חברי העמותה היו בחל"ת, החליטו החברים לייצר בהתנדבות סרטונים דיגיטליים, בהם מנחים ילדים כיצד אפשר לגנן גם בבית. הסתבר שאפשר להמשיך ולפעול גם באמצעות האינטרנט. העמותה החלה לפרסם ניוזלטר חינמי, בו מופיעים סרטונים על לימוד הטבע בצורה חווייתית, עם אפשרות מורחבת בתשלום מינימלי. "בעקבות הקורונה ראינו הזדמנות ותפסנו אותה בשתי ידיים. בדיעבד גם אם לא הייתה קורונה היינו צריכים לעשות את המהלכים הללו, יותר מזה: הקורונה עשתה שינוי אירגוני בעמותה. הפסקנו לעשות חוגים בעצמנו, הבנו שאנחנו לא צריכים להיות הגורם המבצע אנחנו צריכים להיות הגורם המחנך ברמה התודעתית הפכנו בציבור החרדי לכתובת".
שידורים יזומים באינטרנט
עמותת לשומרה היא דוגמה אחת לגופים ופעילים, שהקורונה פגעה בפרנסתם, אבל הם הצליחו לשמר את פעילותם בזמן שכל עולם העסקים קרס. הכלי ששימש אותם היה שינוי הקשר עם הלקוחות – ממפגשים ישירים למפגשים וירטואלים. רבים העסקים והעמותות שהקורונה פגעה בהם, אך יש גם את אלו שראו בנגיף הזדמנות להינף ולהצלחה.
אל ההצלחה של עמותת 'לשומרה' מצטרף גם ליאור ענבר (46) נשוי ליעל, אב לשמונה ומתגורר בלוד. במקצועו מאמן קרב מגע, מטפל ומלמד רפואה סינית, ומלמד חינוך גופני בת"ת. בעקבות הקורונה החליט להקים עסק חדש: 'חסידות גופא - הדרך לחיות', קורס פעילות גופנית בזום למבוגרים מגיל 25-50. "ייצרתי את העסק מתוך חווית החיים", הוא מספר. "מאז סיום שירותי הצבאי, אימנתי אלפי ילדים וטיפלתי באלפי מבוגרים ברפואה סינית ובשיטות תנועה שונות, ביניהם קרב מגע. אז התקרבתי וחזרתי בתשובה. הייתי מחנך כיתה ה' בתלמוד תורה במשך כמה שנים, וראיתי שצריך להזיז את הילדים, מה שהוביל אותי לייסוד הפרוייקט".
אבל אז הקורונה היכתה. מפעל החיים של משפחת ענבר עצר. תלמודי תורה נסגרו, כמו גם המתנ"סים, והיה צורך בדרך פעולה חדשה. מספרת יעל: "כל בעל עסקים הרגיש שזה זמן מיוחד, אומנם אני מורה ללשון והכנסתי 3,000 ₪ בחודש, אך זה בקושי מכסה את שכר הדירה שלנו בלוד. הבנו שיש כאן הזדמנות".
לפני כשלוש שנים משפחת ענבר החליטה ללכת ללמוד שיווק ופרסום. "הבנו שהעולם כולו מתקדם ושאנחנו צריכים ללמוד לשווק את העסק. הרי היום כל העולם בדגיטל ובמדיה, ויש כאן הזדמנות. שם פגשנו כ-40 בעלי עסקים שונים, ביניהם נפתלי פומברג שהגיעו עם מטרה דומה".
עם בוא נגיף הקורונה משפחת ענבר החליטה לפנות אל פומברג בבקשה לעזרה להקמת העסק בדיגיטל.
נפתלי פומברג (34) מתגורר ביצהר, אב לשמונה ונשוי לתהילה, החליט להקים לפני כחמש שנים מיזם ללימוד תורת רבי נחמן מברסלב בשם 'נהר דעה'. המיזם קם כמענה לציבור הדתי לאומי וללא מטרות רווח. פומברג מצא מקום קטן בירושלים לקיום שיעור או סדנה לכל המעוניין, פעם בשבוע. "הייתה ב"ה היענות גבוהה והחדר בו קיימנו את הפגישות, נעשה קטן לנו. אז החלטנו להקים סניפים במקומות נוספים, כדי שנוכל להמשיך ולהפיץ את התורה". פעילות 'נהר דעה' התרחבה ליותר מ-10 סניפים המפוזרים ברחבי הארץ ועוד עשרות מקומות המארחים שיעורים חד פעמיים".
במצב הזה, החליט פומברג לפתוח שידורים יזומים באינטרנט, מה שנקרא בימינו שיעורי זום. "הבנתי פתאום שלא צריך לנסוע ממקום למקום. שאם בעבר הרב מיכי יוספי לא יכול היה להיות באותו היום גם ברבבה וגם ברעננה, הרי עכשיו כל אחד יכול להתחבר ולהשתתף בשיעור 'אונליין'.
"יותר מזה, זה גם פתר את בעיית המגדר, נשים וגברים יכולים לבוא לדבר ולשמוע ביחד ללא כל בעיה".
פומברג עזב את עבודתו כמורה, והחל ללמוד קורס בשיווק עסקי. "הלכתי לכנס שיווקי של שלושה ימים של מנטור ענק שקוראים לו יוסי לוי, שם הבנתי שאני הולך לפייסבוק, אינטרנט וכל ערוצי המדיה החדשים, והולך לשווק את עצמי בעזרת הכלים האלו, כמובן כשבראשי המטרה שאני לא מאבד את האור שלי ואת הבשורה של רבי נחמן".
זה לא היה קל. "היינו צריכים להסביר לאנשים כי גם בזום, כולם ביחד עוברים איזה שהוא תהליך רוחני, ולא משנה המיקום. השקעתי זמן רב בלשכנע אנשים שזה בסדר ללמוד מהבית ולא מבית הכנסת".
כשפרצה מגיפת הקורונה, 'נהר דעה' כבר היתה עמוק בתחום האינטרנטי. "אני מבין שיש לי כבר מערכת משומנת שיודעת לעבוד, שמכירה את דרכי השיווק באינטרנט, ושעכשיו בזמן הקורונה אנשים צריכים חיזוקים של רבי נחמן. קלטנו מאות אנשים ללימוד משותף, הכפלנו את עצמנו ויש לנו קהילת מנויים שמשלמת סכום סימלי בשביל התכנים. כך אנחנו גם לא צריכים ללכת לבקש תרומות בצמתים".
עם תחילתה של הקורונה, פתח פומברג עסק לשיווק באינטרנט, שנועד לעזור לעסקים מהמגזר ללמוד את עולם השיווק ולמנף את העסק - דווקא בגלל הקורונה.
לטפל בזוגות מעורבים
סיפור דומה עבר על עמי ואביטל ברעם מגמזו. השניים החלו את חייהם כזוג נשוי חילוני, אך ברבות השנים עמי חזר בתשובה ואביטל נשארה חילונית. יחד הם הצליחו לעלות על נוסחה ששמרה על נישואיהם באהבה ובכבוד הדדי, מבלי לנסות לשנות אחד את השנייה. את מה שעבד טוב בשבילם החלו עמי ואביטל ללמד זוגות נוספים במצב דומה, וכך הוקמה עמותת 'התקשרות זוגית' - סדנאות לזוגות נשואים טריים או נשואים עם ילדים, שיש בניהם מכנה משותף, אולם אחד דתי והאחר לא. "במפגשים האלה הזוגות מגלים שהם לא לבד והם לא היחידים בנוף הישראלי וזאת בעצם תופעה חברתית שתופסת תאוצה", מסביר ברעם. "כך שבנוסף למפגשים איתנו הזוגות גם מצטרפים לקהילה נרחבת ששם ממשיכים לעבד את התכנים, יוצרים קירבה עם זוגות שמצליחים לבנות בית למרות הפערים, אנחנו עושים גם שבתונים ומפגשים חברתיים ועם אנשי מקצוע נוספים".
את העמותה מנהלים ברעם מביתם שבגמזו, שם המרכז העסקי ממנו יוצאים לסדנאות בכל מקום שנצרך. הנגיף והסגר גרמו להפסקת הפעילות. "הקורונה גרמה לנו למשבר רציני. הסדנאות שלנו, שנעשו באמצעות מפגשים פיזיים, התקיימו בגמזו, או שאנחנו היינו מגיעים למקומות נוספים למפגש. הקורונה זימנה לנו קושי מאוד מאוד גדול. למפגשים האישיים יש חשיבות רבה, לכימיה, לחיבור ופתאום הכול נעצר".
השניים הבינו שהפתרון הוא העולם האינטרנטי. "תמיד רציתי להיכנס אל העולם האינטרנטי אבל לא ידעתי להתמודד איתו, אבל עם הקורונה לא חשבתי על מצב רגעי שחולף ידעתי שזה מצב שנשאר".
בני הזוג עברו לסדנאות מקוונות. "הופתעתי. בעקבות המצב דווקא הקהילה שלנו גדלה. התחלנו לעבוד עם מספר זוגות כפול ממה היה לנו לפני הקורונה. אם היו זוגות שבעבר היה להם קשה לבוא אלינו בגלל המרחק, עכשיו הם יכלו להתחיל תהליך. אפילו התרחבנו לפעילות עם זוגות בחו"ל מקנדה וצרפת".
עכשיו לאחר שהמצב מעט נרגע, בני הזוג גילו את המינון הנכון. "אנחנו מקימים גם מפגשים ישירים וגם בזום, מעין תהליך שעוברים בו גם וגם. היתרון המובהק זה, שאנשים מטבריה ומבאר שבע, וגם ממקומות מרוחקים יותר, יכולים להצטרף".
יעל ענבר מסכמת: "אני מסתכלת על הבן שלי ורואה איך הכול זז מהר היום. הוא רואה את הסרטונים של בית הספר בזום כפול שתיים. אז גם אנחנו צריכים להיות מהירים. לעבור לדיגטל זה אומנם תהליך שלוקח זמן, אבל צריך להתקדם ולזוז ולא לעצור במקום. עכשיו לדוגמה המחזור רק התחיל, וכבר יש לנו 22 רשומים ומתעמלים. יש לנו מכונה שיווקית שעובדת בשבילנו. אומנם היינו יכולים לעשות את כל ההקמה בעצמנו, באמצעות ניסויי וטעייה, אבל צריך תוצאות מהירות ויש אנשי מקצוע מדהימים שעושים זאת".