המחלקה לתקשורת באוניברסיטת בר אילן שלחה אתמול (א') בהודעת תפוצה בדואר האלקטרוני לתלמידי החוג לתקשורת, הזמנה להגשת רעיונות לתוכן קולנועי או עיתונאי בנושאים המשקפים את הנרטיב הפלסטיני.
ההודעה הזמינה את הסטודנטים יוצרי וידאו או עיתונאים, לביים כתבות וידאו עבור ארגון השמאל 'הטלוויזיה החברתית' בתחומים הבאים:
-
השלכות הכיבוש הישראלי בגדה המערבית ובעזה על סוגיות סביבתיות
-
פגיעותן של אוכלוסיות מוחלשת בישראל בשל מחדלים סביבתיים
-
השלכות של בעיות סביבתיות על מצבים של רעב ואי-בטחון תזונתי בחברה בישראל
-
הפרות של זכויות אדם ואישה כלפי תושבים פלסטינים בדרום הר חברון ובבקעת הירדן
-
תופעת אי-הציות האזרחי (כדוגמת סרבנות גיוס אך לא רק), בפרספקטיבה של 20 השנים האחרונות
-
סדרת שיחות בשפה הערבית עם דמויות מפתח מהעולם הערבי.
הסטודנטים הוזמנו להגיש הצעות לבימוי בה יציגו את נושא הכתבה ואת "התכנים החברתיים והביקורתיים העולים ממנה". על פי הפרסום, "הצעות שיאושרו יקבלו ליווי מקצועי וצוות צילום ועריכה של הטלוויזיה החברתית להפקת הכתבה. התשלום על הפקת הכתבה ליוצרים-ות שיבחרו יהיה כ-3,000 שקלים (בהתאם למורכבות ההפקה)".
יצוין, כי 'הטלוויזיה החברתית' היא ארגון הנתמך בין היתר על ידי הקרן החדשה לישראל, אשר מספק במה לארגונים חברתיים וארגוני שמאל. בין התכנים שאתר מציע, ניתן למצוא סוגיות הקשורות "לכיבוש הישראלי" ולאסטרטגיות שונות למאבק בו, הנכבה הפלסטינית ומאבק לשחרור פלסטין.
אחרי שהמייל התפרסם בקבוצות הווטסאפ והפייסבוק של הסטודנטים וערר ויכוחים פוליטיים סוערים, תנועת 'אם תרצו' פנתה לדוברות האוניברסיטה בדרישה לקבל הסבר על התנהלותה של המחלקה.

האוניברסיטה: "אין רצון לפגוע ברגשות הסטודנטים"
בתגובה שהתקבלה מדוברות האוניברסיטה, ומופיעה במלואה בהמשך הכתבה, נטען כי בהודעה שקיבלו הסטודנטים אין אג'נדה פוליטית וכי המייל אינו שונה מכל הזדמנות תעסוקתית אחרת לסטודנטים.
בתנועת 'אם תרצו' לא הסתפקו בתגובת האוניברסיטה ופנו במכתב נוסף לדיקן ולראש החוג לתקשורת, בו נטען: "לומר כי לא משתמע מכך שמובעת פה אג'נדה פוליטית מובהקת מהווה זלזול באינטליגנציה של הסטודנטים בבר אילן כלל, ושל אלו מהמחלקה לתקשורת בפרט".

עוד נטען, כי "המייל, בתפוצת המחלקה, נתפס כמייל רשמי וכל הסטודנטים קיבלו אותו, בין אם רצו בכך או שלא. מדובר בתוכן אשר נשלח דרך התפוצה של המחלקה ולכן כל הנמענים עלולים להיחשף למסר הקיצוני בניגוד לרצונם.
אנו רואים, בהצעת מלגה זו, בעלת האג'נדה הפוליטית המובהקת, שנשלחה מטעם המחלקה לתקשורת, כפוגעת ברגשות של הסטודנטים, כמעודדת תופעות פסולות כמו "סרבנות" תוך מתן לגיטימציה מלאה לה, וכמקדמת אג'נדה אחת ספציפית, ועוד כזו שמהווה חלק מהשוליים של החברה, ע"י מוסד רשמי של מדינת ישראל. ראוי שתחזרו בכם ותימנעו מפוליטיזציה שכזו בעתיד".
כזכור, לפני מספר שנים אוניברסיטת בר אילן אסרה על תנועת 'אם תרצו' לחלק ספרונים המטילים ביקורת על נכבה ועל חלקם של הפלסטינים במלחמת העצמאות. דיקן האוניברסיטה, פרופ' אריה רייך, נימק את החלטתו בכך, שחלוקת הספרונים "עלולה לגרום לפגיעה במערכת היחסים בין הקבוצות השונות באוניברסיטה המבוססת על סובלנות ועל כבוד הדדי". עוד נכתב כי "קמפוס האוניברסיטה אינו דומה לטעמי לכיכר השוק, אלא משול יותר לקהילה ולבית, שבה חשוב שכל חבר ירגיש בנוח, לא יחוש מאוים".
למרות השאיפה של האוניברסיטה ליצור אווירה פלורליסטית וליברלית בקמפוס, הריב הסוער שהתפתח בקבוצות הפייסבוק של בר אילן סביב המייל, רק החמיר את המחלוקות הקשות בין הסטודנטים.
תגובת אוניברסיטת בר אילן: "המייל שלח לסטודנטים לתקשורת בלבד רק בגלל שיש כאן הזדמנות תעסוקתית בתחום הלימוד. לא מסתתרת כאן אג'נדה פוליטית כפי שניסו להציג וגם לא רצון לפגוע ברגשותיהם של סטודנטים לתקשורת לקראת יום הזיכרון שיתקיים בעוד שלושה ימים. בית הספר לתקשורת בסה"כ רוצה לסייע לסטודנטים שלו למצוא עבודה בתקופה מורכבת זו. מיילים מסוג זה עם תכנים שונים נשלחים על בסיס קבוע".