ממדי ההרס של הזיהום עליו דווח לראשונה ביום רביעי מתבררים ככל שחולף הזמן. במהלך השבת התפשט הזיהום לחופים נוספים וכעת הזפת מתפרסת לכל אורך חופי הארץ, ברצועת חוף של כ-160 קילומטר, מראש הנקרה ועד לחוף אשקלון. נכון לעכשיו עדיין מוקדם מדי לאמוד בצורה מדויקת את כמות הדלק שנפלטה מהאונייה, אך מומחי המשרד להגנת הסביבה מעריכים כי ההיקף הוא בין עשרות למאות טונות דלק.
בשבת בבוקר, טיסת סיור של המשרד להגנת הסביבה איתרה כתמי זיהום בים מול חופי חיפה במספר נקודות. סירות שהפעיל המשרד להגנת הסביבה כדי לבחון את מקור הזיהום מקרוב ולאפשר טיפול שלו בים, לא מצאו את כתמי הזיהום, שייתכן כי הגיעו לחופים באזור כזפת. המשרד להגנת הסביבה פרס ציוד ספיגה בחופי חיפה למזעור פגיעה בחופים. מעבר לכך, המשרד מדגיש כי טיסת הסיור הראתה כי בכלל המקומות הים נקי, וכל עוד לא מתחוללת סערה נוספת אין עוד כתמי זיהום הניכרים לעין בשלב זה.
מאמצים לאיתור כלי השיט שאחראי לזיהום
היחידה הימית של המשרד להגנת הסביבה נמצאת בקשר עם גופים בין-לאומיים מאז תחילת אירוע נחיתת גושי הזפת בחופי ישראל, לשם איתור המקור לכך. במסגרת זו, התקבל מידע ראשוני מהסוכנות האירופית EMSA (סוכנות הבטיחות הימית האירופית) ומ-REMPEC ממלטה (מרכז אזורי לתגובה לזיהומי ים בים התיכון) על אפשרות לזיהוי של כתם שמן שאירע ב-11 בפברואר כתוצאה מפליטה מאונייה, מול אזור אשקלון, במרחק של כ-50 קילומטר מחופי ישראל.
כתם חשוד זה, הנמצא מחוץ למים הטריטוריאליים של ישראל, זוהה באמצעות לוויין, והוא נבדק על-ידי המשרד להגנת הסביבה כמקור אפשרי לזיהום, על-ידי שימוש במודל לחיזוי תנועת ים. תוצאות המודל מראות התאמה טובה למקור, וחיבור שלו לגושי הזפת הנפלטים בימים האחרונים בחופים - הן מבחינת הזמן והן מבחינת המרחב שנפגע.
עוד נמסר מהמשרד להגנת הסביבה כי אנשי היחידה הימית של המשרד להגנת הסביבה נמצאים בקשר עם הגורמים האירופים בניסיון לזהות את כלי השיט שהפליגו בקרבת מיקום הכתם במסגרת הזמן המתאימה, על-מנת לגלות את מקור הזיהום. בשלב זה, בדיקת המשרד להגנת הסביבה מעלה אפשרות לשיוך של לפחות 10 אוניות שחלפו בזמן ובמקום המתאימים להיווצרות כתם השמן.
"|המשרד מבצע בדיקת עומק למציאת הגורם המזהם מתוך האוניות החשודות ומשתמש בכל האמצעים שברשותו כדי לאתר את כלי השיט המזהם. מתוך עשר האוניות החשודות שעברו במרחב האמור, שתיים אף הגיעו לנמל אשדוד. מפקחי היחידה הימית של המשרד ביצעו ביום ה' האחרון ביקורת פתע באונייה אחת חשודה שעדיין שהתה בנמל, ואולם היא נשללה כמקור אפשרי ונמצאה תקינה בכל הפרמטרים. האונייה החשודה האחרת אינה נמצאת עוד בישראל".
השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל סיפרה על המאמצים לאתר את מקור הזיהום: "אנחנו בוחנים מידע שהתקבל מסוכנות הבטיחות הימית האירופית, שלפיו זוהה בים באמצעות לוויין כתם החשוד כשמן לפני כשבוע, כ-50 קילומטר מחופי ישראל. איתרנו כ-10 אוניות שחלפו במקום, ואחת מהן או יותר עשויה להיות חשודה כאחראית לאירוע החמור שפקד את חופי ישראל", אמרה והוסיפה: "הטבע שלנו, הסביבה הימית והבריאות של כולנו הם לא הפקר! לזפת המזהמת שפגעה בחופים ובבעלי החיים יש אחראי שפעל ברשלנות ובחוסר אחריות".

היא הודתה לאלפי המתנדבים שהגיעו היום לסייע במאמצי ניקיון החופים, אך הדגישה כי "הזפת היא חומר מסוכן, והמתנדבים שרוצים להמשיך ולסייע מוזמנים לעשות זאת רק בתיאום עם הרשויות המקומיות, רשות הטבע והגנים ואקואושן, שהכשירה איתנו מתנדבים לנושא."
החברה להגנת הטבע: כשל ממשלתי במוכנות לאסון
נשיא המדינה ראובן ריבלין התייחס הערב (שבת), לזיהום בחופי הארץ: "תמונות הזיהום בחופינו איומות.אויה על החי והצומח שלנו, על מי הים שהושחרו בטונות רבות של זפת. זה הזמן לתכנית לאומית מיידית בטרם נעמוד מול אסון אקולוגי חסר תקדים. אני שולח ברכה ותודה עמוקה לאזרחים המופלאים שיצאו לתת יד לטבע בניקיון ובפעולות הצלה לחיים על החופים אך אלה פעולות שצריכה לתמוך תכנית סדורה ומתוקצבת, שתבלום את האסון ותבטיח מוכנות למקרים קשים שכאלה גם בעתיד."
החברה להגנת הטבע מסרה בתגובה לזיהום החופים בישראל כי "התכנית הלאומית למוכנות ותגובה לאירועי זיהום - התלמ"ת, אושרה בממשלה לפני כמעט 13 שנה, ביוני 2008. לצערנו, החלטות אלו, למרות שמדובר בסכום זניח לחלוטין, במונחים של מדינה, טרם יושמו עד ליום זה.
"כתוצאה מכך, המשאבים להתמודדות עם אירועי זיהום ים גדול, הם מוגבלים", אמרו בחברה להגנת הטבע והוסיפו: "אנחנו מאוד מקווים, כי בעקבות האסון בחופי ישראל, שממדיו העצומים הולכים ומתבררים ככל שעוברות השעות, מקבלי ההחלטות ובראשם משרד האוצר, יסירו את החסמים המעכבים כיום את מימוש התכנית ואת קידום הצעת החוק וייתנו למדינת ישראל את היכולת להתמודד טוב יותר, בעתיד, עם אירועים מהסוג זה".
יו"ר סיעת מרצ, ח"כ תמר זנדברג, פנתה לשרה להגנת הסביבה גילה גמליאל ולשר הרווחה איציק שמולי, בעקבות זיהום הים החמור. בפנייתה כתבה כי "כ-160-170 ק״מ של חופי ישראל זוהמו באופן משמעותי בזפת, ויש לפעול בצורה נרחבת לניקוי הזפת שמדביקה את החול, הסלעים, בעלי החיים, הצמחייה, ובהיעדר טיפול מתאים גם את מי התהום. על פינוי הפסולת בחופים להיעשות בצורה ידנית, וכדי לטפל בזיהום במהירות הנדרשת יש לגייס ידיים עובדות רבות". ח"כ זנדברג הוסיפה כי מדובר בפתרון שיכול לסייע גם למובטלים או לעובדים שהוצאו לחל"ת.
יו"ר תקוה חדשה, ח"כ גדעון סער צייץ כי נדרשת הכרזה על אסון אקולוגי בדרגה הגבוהה ביותר. הוא אף האשים את התנהלות הגורמים שלא פעלו מוקדם מספיק כדי למנוע את הגעת הזפת אל החוף.
הזיהום בחופים: נדרשת הכרזה על אסון אקולוגי בדרגה החמורה ביותר.החלטת ממשלה מיידית להקצאת תקציב ייעודי לניקוי החוף. איתור מקור הזיהום ותביעת האחראים. הפקת לקחים מדוע לקח זמן כה רב מרגע הזיהום עד לפעולה (המטרה תמיד לטפל בזיהום בים לפני ההגעה לחופים).
— Gideon Sa'ar | גדעון סער (@gidonsaar) February 20, 2021
צה"ל מצטרף למאמצי ניקיון החופים
הרמטכ"ל אביב כוכבי, ומנכ"ל רשות הטבע והגנים, שאול גולדשטיין, סיכמו הערב (שבת) כי החל מהשבוע הקרוב יסייעו אלפי חיילי צה"ל לעובדי ומתנדבי רשות הטבע והגנים במיפוי האיזורים שנפגעו מזיהום הזפת, בניקיון החופים ובפינוי מוסדר של האשפה לאתרים המיועדים לכך.