בארץ

ברוך דיין האמת: הלכה לעולמה אידה נודל - אסירת ציון לשעבר

נודל בת ה-90 היתה לסמל המאבק על עליית יהודים לציון מול המשטר הסובייטי. אחרי 16 שנים שסורבה ונכלאה, עלתה לישראל

אסירת ציון, אידה נודל, מגיעה ארצה במטוס פרטי בבעלותו של איל הנפט האמריקאי, ארמנד המר
צילום: נתי הרניק, לע"מ

ברוך דיין האמת: אסירת ציון לשעבר, אידה נודל, הלכה היום (שלישי) לעולמה בגיל 90.

נשיא המדינה יצחק הרצוג ספד לה: "אידה נודל, אסירת ציון וסמל לגבורת ישראל הלכה היום לעולמה. אני זוכר כאילו היה זה היום כיצד התרגש אבי, הנשיא חיים הרצוג לקבל את פניה בחום בבית הנשיא עם עלייתה. חשוב לזכור ולהזכיר את סיפורם של אסירי ציון שברוח ובאומץ שינו עולם. יהי זכרה ברוך".

ראש הממשלה, נפתלי בנט, אמר: "אסירת ציון אידה נודל, סמל למאבק העלייה מברית המועצות, הלכה לעולמה. היא היתה אישה נמוכת קומה וענקית ברוחה. סיפור חייה של אידה, שעורר עניין ואהדה ברחבי העולם, הוא סיפורם של העולים ושל העם היהודי כולו - הכמיהה לציון, אהבת הארץ והמאבק לעלות לארץ ישראל בכל מחיר. גם לאחר שעלתה, המשיכה לפעול בישראל עבור חינוך ילדי העולים החדשים, אליהם הייתה נאמנה עד יומה האחרון. אידה נודל היא דמות מופת של גיבורה יהודית עבור כולנו. יהי זכרה ברוך".

16 שנות סירוב עליה

נודל נולדה בשנת 1931 לחיה ויעקב בחצי האי קרים, ובגיל תשעה חודשים גדלה בקולחוז היהודי ז'יאנקיס עם סבה וסבתה. בגיל שלוש עברה המשפחה כולה להתגורר במוסקבה. בשנת 1940 נפל אביה, שהיה קצין בצבא האדום, במלחמה. 

בעקבות 'מבצע חתונה' ביוני 1970 בו חטפו מסורבי עליה יהודים מטוס ריק כדי להסב את תשומת הלב למצוקת היהודים בברית המועצה, החלה נודל להשתתף בפעילות מחאה נגד המשטר הסובייטי.

בשנת 1971 הגישה יחד עם אחותה אלנה, בעלה של אלנה ובנם בקשה לעזוב את רוסיה בשל קריאות אנטישמיות שספג האחיין. בקשתה של נודל סורבה בעוד יתר בני המשפחה הורשו לעלות לישראל.

בהמשך הגישה בקשות נוספות להגר שנדחו כולן בטענה שהיא "יודעת סודות" ממקום עבודתה. שנה לאחר מכן פוטרה מעבודתה ככלכלנית במכון מיקרוביולוגיה במוסקבה. נודל סייעה לאסירי ציון ושלחה להם מזון, תרופות וספרים, בנוסף ייצגה אותם בפני מנהלי מחנות ובתי הסוהר. היא הקפידה להשתמש בכוחה כדי לחשוף את הפרת זכויות האסירים והציגה את העוולות בפני תיירים מארצות המערב. 

בעקבות פעילותה, נרדפה על ידי ה-ק.ג.ב ונחקרה פעמים רבות. היא ערכה מחאה במרפסת ביתה בשנת 1978 וביקשה להצטרף לאחותה שנמצאת בישראל, ובעקבות כך נידונה ל-4 שנות גלות בסיביר.

"אני עומדת למשפט על שבע השנים האחרונות, שבמהלכן למדתי להלך כיהודיה גאה, ובכל פעם שהצלחתי לסייע לקורבן נוסף גאה ליבי בתחושה שאין דוגמתה. אולי דומה הדבר לתחושת אישה שנותנת חיים חדשים. איש מבינכם, שופטיי, אינו מסוגל למצוא עונש שימחק את הניצחון והשמחה של שבע השנים הללו", אמרה בנאום הסיכום.

סיפורה של נודל עורר הדים והזדהות בקרב מנהיגים ובהם נשיא ארה"ב רונלד רייגן וראש ממשלת בריטניה מרגרט תאצ'ר. גם השחקניות ג'יין פונדה וליב אולמן, שאף גילמה את דמותה של אידה נודל בסרט "להתראות מוסקבה", התייצבו לצידה. 

ב-15 באוקטובר 1987 שוחררה נודל ועלתה לישראל. ספרה האוטוביוגרפי "יד בחשכה: אוטוביוגרפיה של אסירת-ציון" הפך לרב מכר. נודל עסקה בישראל בחינוך ובקליטת עליה והקימה את ארגון "אם לאם" תחתיו קמו מרכזי למידה בשעות אחר הצהרים לילדי העולים מברית המועצות לשעבר. בעבר היתה שותפה למחאת נגד תכנית הגירוש והעקירה מגוש קטיף.

יהי זכרה ברוך.

תגובות