אוסקר גלוך הופך להיות ספק הרגעים הגדולים של נבחרת ישראל. נראה שהטאלנט הצעיר בן ה-19 של רד בול זלצבורג יהיה הפנים של נבחרת לפחות בעשור הקרוב, אם לא יותר.
גלוך גדל במכבי ת"א ועבר בחורף האחרון לענקית האוסטרית רד בול זלצבורג. כך הפך לישראלי ה-19 במדינת השטורדל, מאז גליל דרחי ששיחק בווינה ספורט קלאב ב-1973.
כמו בגרמניה, גם באחותה הקטנה אוסטריה, היה ליהודים תפקיד מרכזי בהקמת הכדורגל במדינה.
הכל החל בשנת 1894, עת הוקמה הקבוצה הראשונה באוסטריה, כמתחייב משמה - פירסט וינה (בה שיחק שחקן הפועל חיפה איתמר נוי בעונה הקודמת), שנוסדה כמתחייב משמה בווינה.
מגרעין זה קמה התאחדות הכדורגל האוסטרית בשנת 1904. הוגו מייזל היהודי, היה נשיאה השני ב-1919.
שנה לאחר הקמתה, אוסטריה הפכה לחברה בפדרציית הכדורגל הבינלאומית פיפ"א, ואף אירחה את קונגרס פיפ"א החמישי בשנת 1908.
באותו זמן, רוב הכדורגל במדינה התרכז בעיר הבירה וינה, ובהתחלה הליגה כללה קבוצות מרובעים שונים של העיר.
היהודים, כמו בהרבה מקומות אחרים, לא התקבלו בתחילה למועדונים, הללו עקב אנטישמיות שנעטפה בכל מיני תירוצים. מבחינת היהודים זו הייתה בעיה, שכן הספורט נתפס בעיני ציונים ומתבוללים, כאמצעי להיפטר מתדמית 'יהודי הגטו הרך והחלש' וכהגשמת חלום 'יהדות השרירים' של מקס נורדאו. אימון גופני היה אמור לחנך אנשים צעירים וחסונים שיתמודדו עם החיים והאתגרים שלהם בצורה טובה יותר כמו היום.
על פי גישה זו, נוסד חוג ההתעמלות מכבי כ'חברת ההתעמלות היהודית הראשונה' בשנת 1897, ואחריו 'אגודת ההתעמלות של תלמידים יהודים', ב-1899.
הקמתו של 'הכח וינה'
שנה לאחר מכן הוסרו המחיצות. ספורטאים יהודים רבים התאמנו במועדונים מעורבים שהיו פתוחים ליהודים, מלבד 'מועדון ספורט וינה' (שהפך בהמשך לוינר ספורטס קלאב) שהיה בו 'מדור ארי'.
מועדונים פופולריים ידועים היו אקדמיקר, ספורט קלוב, W.A.C, אוסטריה וינה ופירסט וינה.
כאשר מנהיגים ציוניים ניסו למצוא דרך לקרב צעירים אליהם, הם עלו על הרעיון להקים מועדון ספורט יהודי בלעדי, אשר יחזק את התודעה העצמית היהודית, ויציע להם אפשרות להתקרב לדור הצעיר, ולהכינו גופנית ונפשית לקראת עלייה לארץ ישראל.
אוסקר גלוך. צילום: Werner100359, CC BY-SA 4.0, ויקיפדיה
זה היה הרקע של ארגון הספורט 'הכח וינה', שהוקם בספטמבר 1909. המועדון עוצב על פי דגם מועדון הספורט היהודי הגדול בעולם דאז - V.A.C Budapest מהונגריה.
אך הקמתו לא הייתה שקטה והיא לוותה במחאות של יהודים אנטי-ציונים, שחששו שהקמה של מועדון ליהודים בלבד, תגביר את האנטישמיות, ומהצד השני חוגים יהודים ליברליים התנגדו להקמתו, עקב העדפתו של המועדון לקבל רק יהודים.
אבל כל זה לא עזר ומועדון 'הכח' נולד והחל להתעסק במספר ענפי ספורט. אך קבוצת כדורגל שלו, היא זו שהביאה להצלחתה הגדולה ביותר.
אבל ההתחלות היו צנועות מאוד. לאחר שאספה 25 שחקנים מוכשרים ונלהבים, הם החלו את דרכם בתחתית הליגה הרביעית. "מיד לאחר הקמת המועדון עמדנו בפני סופו, כי הפסדנו את המשחק הראשון שלנו מול איזו קבוצה קטנה מפייבוריטן (שכונה בווינה) 1:10" כך סיפר לימים חבר המועדון והקפטן הראשון יוגן הייזלר.
מגרשי הכדורגל של אז, לא תמיד היו מגודרים, והיו ממוקמים בפרברים המחוספסים יותר של וינה. הקהל שהגיע לעודד את המועדונים שלהם לא תמיד היה עדין לקבוצה היהודית.
למרות זאת, הכדורגלנים בחולצות הכחול-לבן ובמגן דוד על החזה והמכנס, החלו לעלות במעלה הליגות והם התפרסמו בתקופת בין מלחמות העולם, לאחר שעלו לליגה הראשונה בעונת 1919/20.
בשנה הראשונה שלהם בליגה הם זכו באליפות אוסטריה.
ב-1922 'הכח' הייתה הקבוצה האוסטרית הראשונה שהביאה קבוצה אנגלית - ווסטהאם יונייטד, לווינה, והשיגה תיקו מול קהל של 50,000. שנה לאחר מכן, 'הכח' יצאה לאנגליה למשחק גומלין מולם וניצחה בתוצאה הסנסציונית 5:0.
ל'הכח' היו גם ענפים פופולריים נוספים כמו טיפוס הרים, שחייה, אתלטיקה והיאבקות אך הן לא היו פופולריות כמו הכדורגל.
אך לצער כולנו הסוף ידוע, ב-1937 הגיעו הנאצים וחיסלו את הכל...
כיום הכדורגל האוסטרי פורח כ'ליגת פיתוח' לשחקנים, לפני המעבר לליגות הגדולות באירופה, כמו אוסקר גלוך, תאי בריבו שעבר בקיץ לשחק בארה"ב, שון וייסמן ששיחק שם עד לפני שנתיים.
שוב יש בכדורגל האוסטרי יהודים, שכמו פעם הם עוזרים להרים את קרנן של הקבוצות המקומיות, הן בליגה המקומית והן באירופה.