נחמן שפירא
מצב הרוח

למרות הכל אין כמו ישראל

ביום חמישי שעבר חשבנו שסוף סוף הולכת לקום ממשלה למען העם והמדינה, אבל השבוע עבר והעסק עדיין תקוע. ולמרות זאת אלפי הישראלים שחזרו השבוע לארץ הוכיחו שאין כמו בבית. ומדוע בטיפול בכלכלה נתניהו נכשל עד כה כישלון חרוץ?

  • פורסם 01/01/20
  • 12:00
  • עודכן 10/02/21
גילה מנהיגות. גנץ
צילום: אלעד מלכה
  1. ביום חמישי שעבר הופתענו כולנו מהמהירות בה קרס מגדל הקלפים של מפלגת כחול לבן. לאחר שבועות רבים של חילוקי דעות שהוסתרו מהציבור, הגיע לסיומו שיתוף הפעולה בין מפלגות חוסן לישראל ויש עתיד ותל"ם, שהרכיבו את כחול לבן. בני גנץ החליט לגלות סוף סוף מנהיגות, יאיר לפיד ובוגי יעלון נותרו מאחור כועסים, והזדרזו להגיש בקשה לפיצול הסיעות מכחול לבן. 

 מה קרה שהפרויקט של כחול לבן קרס פתאום כל כך מהר, לאחר שנה שלמה עם שלוש מערכות בחירות? בני גנץ הבין סוף סוף, שעם לפיד ויעלון הוא יצטרך ללכת לבחירות שוב ושוב. הם לא הסכימו לשום פשרה ושום עיסקה שתוביל להקמת ממשלה עם הליכוד ונתניהו. גנץ כבר מזמן רצה להיכנס לממשלה עם נתניהו. הוא ואשכנזי היו משוכנעים כבר תקופה ארוכה, שאין דרך אחרת. התערבות בג"ץ בבחירת יו"ר הכנסת, זירזה בסופו של דבר את ההכרעה לצאת לדרך חדשה עם נתניהו. גנץ הפנים ששותפיו ליברמן, לפיד, יעלון מרצ והרשימה המשותפת לא מעוניינים בו. הם פשוט לא מעוניינים בנתניהו, ולאחר שנתניהו יוזז, לא בטוח שהוא יהיה זה שהם יתמכו בו. האסימון נפל והמהלך יצא לדרך. גנץ החליט להתמודד לתפקיד יו"ר הכנסת למרות הסיכום המוקדם עם לפיד על תמיכה באיש אמונו מאיר כהן. גנץ עוד ניסה תחילה לשכנע את השותפים להצטרף למהלך, אך לא היה עם מי לדבר. כולם בכנסת הבינו מה מסמל המהלך, וגוש הימין תמך בו בהצבעה. לפיד ויעלון החליטו להחרים את ההצבעה, יממה בלבד לאחר שבאו בטענות לליכוד על החרמת דיונים והצבעות וטענו כי אסור להתנהל כך בדמוקרטיה.

  1. אז גנץ מכהן כבר שבוע בתור יו"ר הכנסת (הרגשתם את משב הרוח של הצלת הדמוקרטיה?), מהלך שנולד מתוך המו"מ עם הליכוד ונתניהו על הקמת ממשלת אחדות, וההתעקשות והאולטימאטום של נתניהו על השארתו של אדלשטיין. אך שבוע אחרי, נכון לשעת כתיבת שורות אלה, ביום רביעי, עדיין לא הוקמה ממשלה, למרות זמן החירום. אז איך זה הגיוני שלמרות שהרכבת יצאה לדרך רשמית ביום חמישי, היא עדיין לא הגיעה ליעדה?

כולם הבטיחו הבטחות לפני הבחירות וחזרו בהם בשבועות האחרונים. אז למה עדיין אין ממשלה? גנץ שהצליח לשמור על השם כחול לבן, כבר לא יוכל לחזור לזרועות לפיד. נתניהו, למרות החששות של אנשי כחול לבן, לא יוכל להקים ממשלה בלעדיהם. אז למה מחכים?

גנץ גילה מנהיגות ואומץ וחתר לממשלת אחדות עם נתניהו כשנתניהו יהיה ראש ממשלה בשנה וחצי הראשונה. הוא חטף אש לא מעטה משותפיו לשעבר ומהפרשנים והעיתונאים שמייצגים את סניף 'רק לא ביבי' בתקשורת. נתניהו מצד שני חטף אש מבית, מתוך גוש הימין, עם כל אלו שמבינים שלא הולכת לקום פה ממשלת ימין, ושתפקידי שרים הולכים להיות מיצרך נדיר. האם הם חטפו רגליים קרות? 

בכחול לבן ישנם הטוענים שנתניהו שוב מנסה למשוך זמן עד מועד פקיעת המנדט של גנץ וכך להוריד אותו במחיר. בימין מנסים לשנות את הרכב הממשלה. המספר השיוויוני של תפקידי השרים, מציב אותם בפני בעיה גם בשיווק לציבור, בתגובה לביקורת על גודל הממשלה. הם טוענים כי לא ייתכן שכמעט כל חבר כנסת בכחול לבן יקבל תפקיד שר. הם צודקים. אבל האם לא הייתם צריכים לחשוב על זה קודם?

  1. המחלוקות על אדלשטיין, ניסנקורן, סיפוח וריבונות וכו' ניתנות לפיתרון בסוף. השאלה היא האם גנץ ונתניהו אכן החליטו ללכת יחד עד הסוף? לגנץ מבחינתו לא נותר דבר מאחור. האקדח היחיד שהוא עדיין מחזיק, זו היכולת לקדם חקיקה כנגד נתניהו, מכיסא היו"ר. נתניהו מצידו, שמרגיש רגיעה מסויימת במשבר הקורונה, ולאחר שהצליח לפרק סוף סוף לאחר שנה את כחול לבן, והסקרים המחמיאים, לא רוצה לוותר על הכל. הוא לא רוצה להתפשר על הסיפוח והריבונות מתכנית המאה, ועל מסירת השליטה במערכת המשפט כולל מינוי שופטים, יועמ"ש ופרקליט המדינה, לידי כחול לבן. 

בנוסף הוא חושש מההתמרמרות בגוש הימין ומהמרד שיכינו לו בליכוד יחד עם ימינה כל המאוכזבים. 

בימינה בכלל יש ארבעה שרואים את עצמם מועמדים לתפקידי שרים בממשלה הבאה. הראשון, בנט, אמור לקבל תפקיד שר, בהיותו יו"ר הרשימה, אבל יש לו הסכם עם מספר 2 שלו, שקד, שהיא תקבל תיק שווה. לשניהם יש הסכם עם האיחוד הלאומי שהכניסה לממשלה מחייבת הסכמה של האיחוד הלאומי. בצלאל סמוטריץ' לא יסכים לכך, בלי לקבל תפקיד שר. ויש גם את הרב פרץ, שנתניהו הבטיח לו אישית שיקבל תפקיד שר, לאחר שהיפנה עורף לבן גביר והצטרף לבנט בעת סגירת הרשימות לפני הבחירות. מישהו שם הולך להיות מאוכזב, לא רק בגלל השינמוך שיקבל במשרד הפחות חשוב שיעניק לו נתניהו, אלא בגלל אי קבלת משרד בכלל. נתניהו אכן יצטרך להיות קוסם כדי להצליח לפתור את המשבר הזה. או שמא הציונות הדתית תתקפל שוב. 

 האם האחריות על המדינה תגבר על השיקולים האישיים של גנץ ונתניהו, כל אחד מהצד שלו? תשובה לכך אנו אמורים לקבל בימים הקרובים.

  1. ואם עד כה לא כתבתי מילה על הקורונה, זה רק כי נדמה שאנחנו כבר עייפים מכל הברברת באולפני הטלוויזיה על הנושא, ללא תועלת ממשית. הווירוס שבו לקו עד כה מעל 800 אלף איש ברחבי העולם, ושבגללו הלכו לעולמם מעל 40 אלף איש, לא דומה לשום דבר אחר שהעולם הכיר בעשרות השנים האחרונות. אבל כשאתה רואה את הניהול הכושל בטיפול בארה"ב, אנגליה, ספרד, איטליה ועוד מדינות רבות באירופה, אתה פתאום מתחיל להעריך את מה שקורה אצלנו. ההתנהלות המבישה והכושלת של טראמפ, ג'ונסון ויתר המנהיגים, גורמים לך למחול קצת לנתניהו על מסיבות העיתונאים ההזויות שהיו מנת חלקנו בשבועות האחרונים. אז כן, למרות הכל אין כמו בארץ, ואנחנו מרחמים על האירופים והאמריקאים, שאלו הם המנהיגים שלהם, ויעידו על כך אלפי הישראלים שחזרו בטיסות האחרונות מרחבי העולם השבוע לארץ, כדי להעביר את המשך המשבר כאן בבית.
  2. רק חבל שהמחלוקת בין משרד הביטחון למשרד הבריאות וראש הממשלה, מעיבים לעיתים על הניסיון לנהל את המאבק בנגיף. השבוע חשפה עמליה דואק מחדשות 12, כי למרות הנחיית משרד הביטחון על בדיקות קורונה ובידוד במלוניות לכל השבים לארץ, ביטלו המל"ל ומשרד הבריאות את ההוראה, ומאות ישראלים שוחררו לבתיהם ללא בדיקה כלל. לאחר הסערה הינחה נתניהו לחזור לנוהל הבדיקה והבידוד במלוניות. 

זו הייתה דוגמה נוספת למחלוקות בתוך הממשלה על דרך ניהול המשבר. בישיבת הממשלה שנערכה בתחילת השבוע, נחתם העימות בין שר הביטחון נפתלי בנט למנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, בעקיצה של נתניהו לבנט, שנראה כבר את דעתך בטלוויזיה. בכלל, בנט זוכה לתשבחות רבות מרבים על פעילותו במשבר. רבים סוברים שהסיבה שנתניהו לא העביר את כל הטיפול במשבר למערכת הביטחון היא העובדה כי בנט עומד בראשו. 

אין ספק כי במחלוקת על כמות הבדיקות, הציבור תומך בדעתו של בנט, להעלאת כמות הבדיקות בצורה דרסטית מ-3,000 בדיקות לפני שבוע ל-30,000 בדיקות ליום, שנתניהו הבטיח שיהיו בשבוע הבא. נתניהו גם הבטיח שהשבוע יהיו 10,000 בדיקות ליום. משרד הבריאות הגיע למעט יותר מחצי מזה. 

חבל שהשר היחיד שהציבור מרגיש שעושה טוב בימי המשבר הזה, בנט, הולך להיות מוקרב ומוזז מתפקידו לשם הקמת ממשלת האחדות.

בכלל, מדהימה העובדה שלא כל מי שרוצה להיבדק יכול. חודש לאחר תחילת המשבר הנוכחי בארץ עדיין נדרש לקבל אישור ממשרד הבריאות כדי להגיע לבדיקה. בתי האבות עדיין לא נבדקו, ורק לאחר לחצים ולאחר שבמספר בתי אבות נתגלה ריבוי חולים ומתים, מאפשר משרד הבריאות לערוך בדיקות לכל דיירי בית האבות. זה הזוי ומקומם, לא ייאמן. לא מבין איך זה עובר פה בשקט. כל בתי האבות היו צריכים להיבדק כבר מזמן. בשביל מה הקמתם בכנסת ועדת קורונה, אם לא בשביל ללחוץ על כך?

תנו לכולם להיבדק במיוחד לאוכלוסיות בסיכון, ויפה שעה אחת קודם.

  1. השבוע סוף סוף ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר (הפורש) כחלון, הציגו תכנית כלכלית לטיפול במשבר הכלכלי. התכנית בעלות 80 מיליארד שקל אמורה לסייע למיליון המובטלים ולמאות אלפי העצמאים שעקב המשבר נותרו ללא הכנסה. 

אך נדמה שאין מנוס מלקבוע, שעד כה הציון לטיפול בנושא הכלכלי, הוא - נכשל בגדול. הציבור נדרש לשבת בבית, לא לעבוד ולהמשיך לשלם את כל החשבונות הרגילים שלו: ארנונה, חשמל, מים, שכירות, הריביות בבנקים, ההלוואות, וכן גם משכנתאות. הבנקים לא ממהרים לחזור לאלו שמבקשים להקפיא את תשלום המשכנתאות שלהם, וכנראה שרבים יצטרכו גם החודש לשלם את התשלום החודשי עבור המשכנתא, למרות הפרסומות של הבנקים על האפשרות להקפאה.

לעצמאים הובטח פטור מארנונה ומענק שיכול להסתכם ב-6,000 שקל לחודש הראשון ו-8,000 לחודש השני. אבל אין הרבה סיכויים שמשהו יקרה לפני חג הפסח. האתר עדיין לא עובד. התקנות עדיין לא עברו בממשלה. והיי, שכחנו לספר לכם שאתם גם תשלמו מס מלא על המענק, מה שישאיר לכם - מיליון השכירים שבונים על דמי האבטלה - הרבה פחות.. היי, גם שכחנו לספר לכם, שעל חמשת הימים הראשונים, אתם לא תקבלו תשלום. 

זה החוק - הסבירו השבוע בביטוח לאומי. הם טענו שהם חשבו שיהיה ניתן לשנות זאת, ולכן הבטיחו ליוצאי החל"ת זכאות מהיום הראשון, אבל כרגע נראה שזה לא הולך לקרות.

בינתיים, עם ישראל משתדל לשבת בבית ולקוות שהטיפול במשבר הכלכלי באמת יעזור לו, אבל כרגע ההבטחות רבות, והביצוע קלוש עד לא קיים.

אין ספק שבקרוב יתחיל לחץ רב יותר מהציבור על מקבלי ההחלטות לטיפול אמיתי במשבר הכלכלי, מה שכרגע לא קורה.

  1. הציבור החרדי כיכב השבוע ולא לחיוב עם שיא של חולים בערים בני ברק וירושלים. חוסר התקשורת והזילזול בתחילת המשבר, של חלקים בציבור, הובילו להתפרצות רבה יותר. הצפיפות ומספר הנפשות הרב יותר לדירה, הביאו למצב שמצריך טיפול נקודתי בערים, והגיע הזמן שהדבר ייעשה. אך זה צריך להיעשות מתוך אחריות ולא מתוך הגדלת הקיטוב בעם ושנאה מיותרת, כמו שניסו לעשות השבוע כל מיני גורמים. ראשי הציבור החרדי צריכים להתגייס לעזרת משרד הבריאות על מנת להתמודד עם המצב. 
  2. נמאס לשמוע את צמד המילים מחלת רקע, כאשר בחדשות מדווחים על מצבם של החולים בקורונה ושל אלו שנפטרו. זה שהיו להם עוד בעיות רפואיות לא משנה את הכאב של המשפחות שלהם. תפסיקו עם זה.

תגובות